“Ik kan beter naar huis of de studio gaan en daar naar het scherm kijken”, zei de verslaggever van RTV Amstelveen. Hij had gezien waarheen de pers was verdreven op last van de nieuwe burgemeester dan wel dan de raadsgriffie en bedankte er voor. “Ik kan hier onmogelijk werken.” Hij kon er zijn apparatuur niet kwijt.

Geklaag ook van andere verslaggevers op de achterste rij van de publieke tribune, waar niet – zoals beloofd – een tafel wachtte. Het is symbolisch voor een gemeente die sowieso een merkwaardige opvatting over openheid en daarmee over de pers. Nooit werd er zoveel in achterkamers besloten als sinds de introductie van het woord transparantie, waar de gemeenteraad blijkbaar iets anders onder verstaat dan Van Dale.

Voormalige perstribune, nu bezet door twee ambtenaren. Foto: amstelveenweb.com

Nagra

Nou ja, de vorige perstribune was ook al niet echt ideaal. Daarheen werd de pers verbannen omdat de sinds de opening van het raadhuis in gebruik zijnde moest worden ingenomen door wethouders. Ik herinner mij nog hoe in het begin, ik werkte toen voor radio, op alle persplaatsen een Nagra (bandrecorder) kon worden ingeplugd om feilloos reportages met daarin de stemmen van raadsleden te maken. Om de een of andere reden werd na jaren die technische mogelijkheid weggewerkt. De techniek nam toe, de voorziening op de perstribune af. Ten laatste kon men er geenszins een laptop elektrisch laden of zo.

Ondersteuning

Toen kwam de overgang naar de nu voor ‘ambtelijke ondersteuning’ gereserveerde tribune. Ook van daar moesten met ingang van de jongste raadsvergadering dus verslaggevers vluchten. Heel de tribune werd ingenomen door twee ambtenaren van de griffie. Onzin natuurlijk, want die twee hadden er gemakkelijk bij gekund.

Maar de gemeentelijke omgang met de pers is symbolisch. Nu is die verdreven naar de achterste rij, zonder de beloofde tafel, nog net voor het glas. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat bij de volgende raadsvergadering de pers daarachter verdwijnt en tenslotte mogelijk uit het raadhuis. Nou ja, met RTV Amstelveen is dat al gelukt. Wie volgt? Tenzij er reclame wordt gecommuniceerd, zit de gemeente niet echt op een vrije pers te wachten. Symbolisch dus, die verplaatsing.

Niet alles was vroeger beter. De openheid wel. Bij communicatie zitten niet meer, zoals voorheen, mensen die verstand van de middelen der media hebben. Ach, misschien hebben zij dat wel, maar zij bemoeien zich met deze kant van het communicatievak niet. Ook over de jongste verhuizing hadden zij geen enkel commentaar…

4 REACTIES

 1. Twee mogelijkheden:
  1. Men vindt de pers lastig, want te kritisch.
  2. Men vindt de pers overbodig, want te meegaand.
  Mogelijkheid 1. lijkt mij onwaarschijnlijk.

  • mag ik kiezen? dan toch optie 1. Een 15 man sterk communicatieteam van de gemeente (en iedere wethouder een eigen communicatieadviseur hè, uiteraard) vuurt al jaren bergen jubelende persberichten op de lokale pers af die door tekort aan handjes zich genoodzaakt voelen het maar uit te printen en in de brievenbus stoppen. Een handjevol freelancers die in meerdere gemeente verslag doen voor een paar tientjes per artikel af en toe een stukje mogen schrijven is alles wat het achterhaalde verdienmodel nog mogelijk maakt. En een omroep gerund door eigen volk is toch maar lastig en duur, dus uitknijpen of uitbesteden is het motto. Liever de villatax zo laag mogelijk houden en als er dan wat overblijft af en toe een duur beeld of drijvend zwembad kopen. In de achterkamertjes van de gemeente is al lang besloten dat het VVD-gezinde Amstelveenz de preferente manier van communiceren is. Haal op de site van de KvK de oprichtingsakte eens op en laat je verbazen welke namen er dan naar boven komen! Tot zover les 1 van de cursus ‘hoe maak je je burger super argwanend naar het gemeentebestuur’, volgende week deel 2 bij voldoende aanmeldingen.

   • Niet alleen ‘Gemeenteblad’ Amstelveens Nieuwsblad is VVD-gezind. De oud-voorlichter van de gemeente Amsterdam heeft hier de hele lokale pers in zijn zak.

    Krijg jij het AN in je brievenbus? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Het is de vraag of de gemeente met de gebrekkige distributie wel voldoet aan haar wettelijke publicatieplicht.

    • Nou ik heb dus een nee-nee sticker en toch ligt hij elke week op de deurmat. Zo kan het dus ook, blijkt. Geen idee, maar voor de gemeentepagina worden bakken geld betaald. Dus als het niet onder wettelijke publicatieplicht valt, dan hebben ze het sowieso aan de stok met hun grootste adverteerder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.