Hooftprijswinnaar Tijs Goldschmidt (foto) is er tijdens het Literair Café 102 ion de bibliotheek aan het Stadsplein op donderdag 16 februari (19.30 tot 21 uur). Deelnemers kunnen met hem in gesprek gaan over zijn laatste boek ‘Wolven op het ruiterpad’.
Tijs Goldschmidt (1953) weet als weinig anderen biologie, wetenschap en literatuur samen te laten smelten. Hij groeide op in Amsterdam, ging er naar het gymnasium en startte daar zijn studie biologie.
Evolutiebioloog
Na zijn studie verbleef evolutiebioloog Goldschmidt vijf jaar in Tanzania om onderzoek te doen. Hij schreef hier een dissertatie over en publiceerde vele artikelen in nationale en internationale tijdschriften. In 1993 gaf Tijs Goldschmidt zijn baan als bioloog aan de Universiteit van Leiden op om zich op het schrijven te gaan richten. En met succes, want hij heeft al meerdere prijzen gewonnen met zijn bijzondere werk.
Wolven op ruiterpad
‘Goldschmidtvariaties’ worden ze wel genoemd, de essays van Goldschmidt, waarin niets is wat het lijkt en waarin cultuur en evolutie altijd meer met elkaar te maken blijken te hebben dan men op het eerste gezicht vermoedt, zegt de bieb. ‘De onderwerpen van Goldschmidts essays zijn in Wolven op het ruiterpad verrassender dan ooit: onze omgang met asielzoekers en zwerfwolven; de racistische achtergronden van de zoektocht naar de yeti; een fabeldier dat dreigt te veranderen in de manager van pretpark Himalaya. De rol van pornografie en schaamte in het werk van Marlene Dumas komt ter sprake, maar ook de tribale inspiratie van couturier Walter van Beirendonck.’
Literair Café 102
Elke maand kan men in het literair café in gesprek gaan met een bekende auteur om vragen te stellen en ervaringen te delen. De bibliotheek organiseert het café samen met boekhandel Libris Venstra. Prijzen: Leden €5 / Niet-leden €7,50 (inclusief koffie of thee). Meer informatie: www.debibliotheekamstelland.nl