Van de bijna honderd gemeentelijke voertuigen rijden er nu elf volledig elektrisch. De gemeente schafte, om de duurzaamheid te dienen, zes nieuwe Renaults aan voor personen vervoer. Die vervangen op fossiele brandstof rijdende dienstauto’s. De hele personenwagenvloot, bestaande uit elf exemplaren, is nu elektrisch.

B&W hebben besloten volgend jaar ook de 35 lichte bedrijfswagens elektrisch te maken. Net als voor de personenauto’s vond daarvoor een Europese aanbesteding plaats. De zes dienstauto’s werden geleverd door de Renaultdealer Nieuwendijk bij Bankrashof, op basis van een duurzaamheidsonderzoek medio dit jaar.

Zwaarder

Bij de aanschaf van de zwaardere voertuigen, zoals kolkenzuigers, inzamelvoertuigen, kiepkraanwagens e.d.  – totaal 32 – wordt bij het vervangingsmoment (na de economische of technische levensduur) bekeken wat de mogelijkheden zijn voor verduurzaming. Tot nu toe kon men met die zware voertuigen toch elektrisch niet goed uit de weg. De vervanging in de toekomst kan opnieuw leiden tot wagens die op fossiele brandstof rijden, geeft de gemeente toe. Maar dat wel “volgens de recentste duurzaamheidseisen als de stap naar (volledig) elektrische nog niet mogelijk of praktisch uitvoerbaar is.” De gemeente zegt daartoe de ontwikkelingen volgen.

Ook voor de 23 gemeentelijke werktuigen als maaimachines en veegmachines moeten het voorlopig nog met fossiele brandstoffen blijven doen en bekijkt men ten raadhuize wat er op het gebied van verduurzaming mogelijk is als die aan vervanging toe zijn. Het betekent dus dat vooralsnog meer dan de helft van het gemeentelijke werktuigen- en wagenpark voorlopig fossiele brandstoffen blijft gebruiken.

Laadpalen

Om de zes nu aangeschafte auto’s op te laden zijn er tien nieuwe laadpalen geplaatst. Ook heeft de afdeling handhaving de beschikking gekregen over vijftien elektrische fietsen, die de benzinescooters vervangen.

Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid is uiteraard ingenomen met de nieuwe stap in het wagenpark naar verduurzaming. “Waar mogelijk gaan we bij vervanging over op 100% elektrisch rijden”, zegt ze. “Volgend jaar wordt het wagenpark nog verder verduurzaamd. Dan worden 35 bedrijfswagen vervangen door elektrische voertuigen wat zorgt voor een CO₂-besparing van 71%.”

Aanbesteding

Het Autobedrijf Renault Nieuwendijk doet ook het onderhoud. De vijfendertig 100% elektrische bedrijfswagens van andere afdelingen van de gemeente voor o.a. wijkbeheer, afvalbeheer, handhaving, postbezorging, toezicht en Elsenhove worden vervangen na afronding van de Europese aanbesteding.

Op de foto: Wethouder Gordon krijgt van medewerker Kniep van autobedrijf Nieuwendijk de autosleutels.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.