In maart komen er vier gemeentelijke wijkhandhavers, z0geheten boa’s. Die worden ingezet om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren, zegt wethouder Herbert Raat, die Handhaving in zijn portefeuille heeft.
Om te beginnen krijgen vier wijken een boa: Amstelveen Noord-Oost, Noord-West, Zuid-Oost en Zuid-West.
Laagdrempelig
Van inwoners en ondernemers gaan zij in het begin horen wat er speelt in de wijk. “Om een laagdrempelig aanspreekpunt te zijn bij eventuele problemen”, zegt Raat. De ogen en oren van de wijk worden toegevoegd aan de politie en werken samen met de wijkagent. “De wijkagenten zijn ontzettend belangrijk voor het waarborgen van de veiligheid in de wijken”, meldt de wethouder op zijn weblog.
Politie
Hoewel de boa’s goed werk doen en burgemeester Tjapko Poppens zich inzet, constateert Raat toch de laatste jaren steeds vaker de verhalen over een politiekorps dat kampt met overbelasting, ook al door personeelstekort, schrijft de wethouder. “Er wordt steeds vaker een beroep op politieagenten gedaan bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, demonstraties en rellen. Hierdoor komt het reguliere politiewerk onder druk te staan. Daarom willen we met de wijkhandhavers een aanvulling zijn.” Hij herinnert een nuitspraak van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan: ‘Handhaving is het sluitstuk van reguleren, maar tegenwoordig valt het woord handhaving al bij de eerste zin over hoe je een probleem oplost.’ Dat ziet men volgens Raat ook in Amstelveen. “Het gaat niet meer alleen om bonnen uitschrijven, want dat moet doelbewust zijn, en niet om een bonnenquota te halen. Het gaat erom dat handhavers de voelsprieten in de wijk zijn, dat ze luisteren, waar nodig waarschuwen en als het echt nodig is een bon uitschrijven.”
Prioriteiten
Waar de prioriteiten voor handhaving moeten liggen, komt binnenkort in de gemeenteraad aan de orde. “De afgelopen jaren hebben we samen met de politie ingezet op het terugdringen van het aantal inbraken, onder andere door het opzetten van het anti-inbraakteam. Dat is zo goed gegaan dat het aantal inbraken daalde tot onder het landelijk gemiddelde. Dit is gelukt door samenwerking met niet alleen de politie, maar ook de inwoners van Amstelveen die steeds vaker beveiligingscamera’s gebruiken en andere preventieve maatregelen nemen.” Mocht het nodig blijken, dan breidt de gemeente in overleg met de gemeenteraad het mi in vier wijken opererende team uit. “Het is belangrijk de juiste mensen in te zetten, wat soms lastig is in de huidige krappe arbeidsmarkt”, zegt Raat, die overigens ook meent dat in de preventie ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Raat: “Ik zie liever dat onze jongeren naar de sportclub gaan of een concert in plaats van op straat rondhangen. Ook daarmee gaan we aan de slag. De handhavers staan daarvoor in contact met de jongerenwerkers.”