Behalve het ‘sporttalent van het jaar’ wordt tijdens het Amstelveen Sportgala op vrijdag 10 februari 2023 ook de ‘Sporter van het Jaar’ bekend gemaakt.

De genomineerden daarvoor zijn paralympisch wielrenner Daniel Abraham Gebru, hockeyster Felice Albers en zwemster Kira Toussaint.

Geen man of vrouw

Er is bewust gekozen voor Sporter van het Jaar en niet Sportman dan wel Sportvrouw van het Jaar, meldt AmstelveenSport. Daarmee wil het bedrijf kennelijk meedoen in het hedendaagse streven naar genderneutraliteit. “Een inclusieve samenleving is in Amstelveen het uitgangspunt. Echt iedereen moet me kunnen doen aan sport. Wie regelmatig sport en beweegt, voelt zich gelukkiger en geniet meer van het leven.”

LHBTI+

Sport haalt volgens AmstelveenSport mensen uit hun isolement en verbindt grote groepen. “Sport bevordert een actieve gezonde leefstijl voor mensen mét en zonder beperking of chronische ziekte.” In de sport moeten ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community en mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen, zegt de organisatie. “Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij.”

Tokio

De Amstelveense wielrenner Daniel Abraham Gerbru behaalde tijdens de paralympische spelen in Tokio 2021 op het onderdeel tijdrit goud en op wegrit brons. De van oorsprong Eritrese wielrenner behaalde afgelopen jaar een gouden medaille op het WK tijdrit. Felice Albers ging naar het Amstelveen College, combineerde daar school en sport al zodanig dat ze haar hockey talent optimaal kon ontwikkelen. Ze behaalde als 21-jarige olympisch goud in Tokio en won vorig jaar niet alleen het AH&BC, de EuroHockey League voor clubteams, maar ook  het WK hockey, waar ze de beslissende treffer maakte in de finale. Felice is uitgeroepen tot beste speelster van de wereld in het seizoen 2021-2022; ze is in deze verkiezing van de mondiale hockeybond FIH de jongste winnares van deze eeuw. Kira Toussaint zwom als kind bij zwemvereniging De Futen in zwembad De Meerkamp en groeide uit tot rugslag specialist. Tijdens het EK afgelopen zomer behaalde Kira brons op de 100 meter rugslag en behaalde ze een gouden medaille op de 4×100 meter wisselslag estafette gemengd.

Foto: Sportgala

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.