Het kritische tv-programma “Beslist in Amstelveen’ verdwijnt van de buis omdat het, vooral qua techniek, te duur wordt. Dat hebben de programmamakers van RTV Amstelveen besloten. Het programma werd gepresenteerd door de professionele journalist Roel Smit en is een van de weinige media-uitingen waarin de overheid en lokale politiek vrij kritisch werd benaderd.

Smit is het naar zijn zeggen met de conclusie van de programmamakers eens. Tien afleveringen werden van ‘Beslist in Amstelveen’ gemaakt. Het Mediafonds zorgde, na een beslissing van de Mediaraad, ondersteunde de uitzendingen financieel, maar ook dat was niet genoeg. Volgens RTV Amstelveen is er geen budget meer om er in 2023 me door te gaan.

Techniek

Zoals gezegd is vooral de technische realisatie een groot probleem. De lokale omroep zegt de tien afleveringen overigens met veel enthousiasme te hebben gemaakt. RTV Amstelveen zit trouwens in een fusieproces met de eerder daarvan weggelopen tweede lokale omroep, Stichting Aan!. Volgens Smit is nu een overgangsfase aan de orde. De nieuwe gefuseerde omroep heet ‘1 Amstelveen’.

Structureel

“Tot eind vorig jaar hadden we nog de indruk dat de gemeente vanaf 1 januari zou zorgen voor een meer structurele versterking van de lokale omroep, juist omdat de vrijwel voltallige gemeenteraad daarop via een motie had aangedrongen”, zegt Smit. Dat de motie weinig voorstelt, blijkt nu opnieuw. Maar de omroep heeft de hoop dat er in de toekomst wel een meer structurele financiering komt. Overigens verandert de wetgeving ten opzichte van de publieke lokale omroep, waardoor de overheidsfinanciering ruimer zou worden. Overigens is de omroep topt nu toe het enige medium dat door de overheid wordt gesubsidieerd. Commerciële mediabedrijven krijgen die subsidie niet. Smit: “Ik dank iedereen voor de medewerking aan ‘Beslist in Amstelveen’ gedurende het afgelopen jaar. Hopelijk tot ziens, wanneer dan ook.”

10 REACTIES

  1. Het enige kritische programma is hiermee de nek omgedraaid. Dit programma is de bestaansreden van een lokale publieke omroep. Einde oefening aldus.

    De mensen van AAN hebben hun gelijk hiermee gekregen. Gewoon lekker gedwee volge wat demeerderheid in de gemeenteraad wil. Geen kritiek. Lekker makkelijk. Jammer dat Roel Smit nu aldus het onderspit moet delven. Er was anders vast nog wel een manier gevonden om dit programma te continueren. Maar dit is wel erg.

  2. Ik snap hier niets van. Rtva en Aan zouden samengaan zodat financieel meer mogelijk is. En wat is nu duur mbt dit programma? Dat zal meevallen. Waarom is dit niet te betalen dan? Vrees dat hier andere redenen achter zitten wasrom dit programma sneuvelt. Te kritisch en dat wil men niet…

  3. Mag ik proberen een enkel misverstand uit de weg te ruimen? Het programma is niet heel duur, maar om het maandelijks te kunnen produceren (opname, montage etc.) is wel flinke, professionele technische ondersteuning (qua mankracht) nodig. Die kunnen we als omroep op dit moment niet aan ons binden. Een fusie van twee organisaties met beide een klein budget brengt daarin niet meteen verandering. Vandaar het besluit. De inhoud van het programma (kritisch of niet) heeft er gelukkig niets mee te maken. Geloof me, dan was de toonzetting van mijn bericht heel anders geweest.

  4. Kennelijk heb ik wat gemist doordat ik had afgeleerd om naar uitzendingen van de lokale omroep te luisteren en te kijken. Jammer. Zijn de uitzendingen van ‘Beslist’ ergens alsnog te bekijken?

  5. Wat ik niet begrijp, dat tegenwoordig kan iedereen video streamen, zelfs Oekraïners doen het via YouTube om de Russen te plagen. Waarom kan dat dhr Smit uit Nieuwveen niet zonder RTVA? Dochter Marloes kan de videocamera bedienen en dan streamen maar! Open de YouTube-app op je telefoon of tablet. Klik onderaan op Maken. Live gaan. Het kan tot 24 uur duren om livestreaming voor het eerst aan te zetten. Als het eenmaal aanstaat, kun je direct livestreamen.

  6. Roel maar dan nog als een lokale omroep prioriteit wil leggen bij de kernwaarde van de omroep dan zorgt die ervoor dat dingen geregeld worden. Die urgentie wordt blijkbaar niet gevoeld. Ook snap ik niet goed waarom het programma of op z’n minst de inhoud daarvan dan niet op een andere wijze alsnog verder kan gaan. Een lokale publieke omroep die geen aandacht besteed aan het kritisch volgen van diens bestuur is natuurlijk raar.

    Roel je was juist zo goed bezig dus in die zin snap ik het bestuur (le cuivre) en hoofdredactie (Matthijs van t groenewoudt) van rtva totaal niet.

  7. Het is wel opvallend dat van de urenlange gezemel van Mathijs Groenewoud en Peter Grifhorst vooral van lokale voetbal wordt niet geknabbeld en ze mogen oeverloos over hun geliefde hobby babbelen. Als iemand over de lokale politiek een niet eens zo kritisch programma maakt, wordt gewoon geschrapt, met het smoesje te duur. Nu blijkt dat de lokale ex-loodgieter in het bestuur van RTVA toch niet zo goed functioneert?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.