Drie premières staan er in oktober op het programma van cultuurcentrun Griffioen van de VU op Uilenstede. Het gezelschap Zoutmus speelt de landelijke première van ‘Kuikens van Beton’ op donderdag 25 oktober (20.30 uur), Marc de Hond (foto van Bastiaan Musscher) komt op donderdag 18 oktober (20.30 uur) met het cabaretprogramma ‘Voortschrijdend Inzicht’ en Yora Rienstra zaterdag 27 oktober (20.30 uur) met ‘Eerlijk gezegd’.
Verder is er de hele maand door muziek, cabaret, film en theater. Cabaret onder meer van Lebbis, Jörgen Raymann en Dolf Jansen
Muziekspel
In het komisch muziekspektakel Kuikens van beton volgen de absurdistische scènes elkaar in moordend tempo op. Van een retestrakke funk / rockband transformeren de vijf jongemannen moeiteloos naar een droogkomische deurscène, gevolgd door een maffiaslak en een ridder zonder bereik. Wil je even rustig bij komen van al dat geweld? Dacht het niet! Daar heb je toch helemaal geen tijd voor? Zoutmus neemt je mee in hun onvoorspelbare trip en leert je je eigen maniakale lach kennen. Entree voor oudere mensen is toegestaan. Mensen met een allergie mogen ook komen. Heet je Ruth? Kom dan ook. De branie en de energie spat van het podium. Met Colin Linnekamp, Houk van Warmerdam, Jules Timmers, Mees van Warmerdam & Thijs Felperlaan.
Verandering
Marc de Hond staat er bij stil dat veel mensen dromen van verandering: stoppen met roken, afvallen, duurzamer leven, een nieuwe baan (die meer verdient) of een nieuwe partner (die meer verdient). Toch laten we ons vaak tegenhouden door kleine obstakels. Het leven van Marc de Hond is één grote verandering: van internetondernemer tot 3FM-dj en van voetbalkeeper tot rolstoelbasketballer.
In Voortschrijdend inzicht legt hij uit hoe hij tegen wil en dank expert werd in omgaan met verandering. Hoe komt het dat de gemiddelde Nederlander er wel over fantaseert om het roer om te gooien, maar toch elke dag naar hetzelfde werk gaat, elke weekend over dezelfde baas klaagt en eens in de drie maanden seks heeft met dezelfde partner?
Voortschrijdend inzicht is een absolute aanrader voor wie weleens piekert over klimaatverandering, cultuurverandering of geslachtsverandering. Een kwestie van de knop omzetten.
Angstcultuur
Yora Rienstra is 37. De meeste mensen nemen op die
leeftijd een Burn-Out. Ze denkt “dat ga ik anders doen” en dus ze neemt een Sabattical. Met als doel: elke dag iets doen waar ze bang voor is. Als je je regelmatig laat beïnvloeden door de hedendaagse angstcultuur en vooral de beren op de weg ziet, kan je met die ene opdracht een heel jaar vullen. Met haar ijzersterke mimiek, hilarische verhalen, geestige types en droogkomische en ontroerende liedjes, gaat Yora vol energie op zoek naar de dappere kant van zichzelf. Dat is even spitten geblazen.
Yora Rienstra won in 2009 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Haar eerste drie cabaretprogramma’s werden lovend ontvangen. De Volkskrant noemt haar ‘een comedienne met diepgang’. In 2016 speelde Yora in de Griffioen de theatervoorstelling Paaz.