De kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend (foto) geeft zondag 7 oktober, tijdens de Atelierroute Amstelveen, om 13.30 uur een lezing over ‘Jaap Egmond en de Nul-beweging’ in Museum Jan van der Togt. De lezing wordt gehouden in de Jan Verschoorzaal. Foto boven (van gemeente) vlnr: Jaap Egmond,  Ingeborg Oderwald, Kees Gerritse en Leonie Molenaar in 1977 voor oude school, toen hun atelier aan de Dorpsstraat.

Jan Verschoor. Foto: amstelveenweb.com

Aanleiding voor de lezing is de mini-expositie van karakteristieke wandreliëfs van wijlen beeldend kunstenaar (en gedurende een deel van zijn leven raadslid voor de PSP) Jaap Egmond (1913 – 1997) die nu te zien is in het aan het museum grenzende Museumhuis.

Ateliers

De getoonde werken behoren tot de privécollectie van de bewoners van het Museumhuis, de kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Jaap Egmond heeft bijna 25 jaar gewerkt in het schoolgebouw naast het museum waar nu het atelier van Jan Verschoor is gevestigd (geopend tijdens de Atelierroute).

Constructivist

Jaap Egmond.

Jaap Egmond beschouwde zichzelf als een constructivist die zich – anders dan de leden van de toenmalige Nul-groep – liet inspireren door wiskundige verhoudingen. De witte wandreliëfs van zijn hand, bestaande uit gelijkvormige elementen gemaakt van karton en papier, worden als het ware gekenmerkt door een ritmische beweging en zijn van een tijdloze schoonheid. Ze passen perfect bij de vloeiend-harmonieuze beelden van Jan Verschoor met wie Jaap Egmond in de jaren ‘60 samen geëxposeerd heeft. In verband met het beperkte aantal zitplaatsen is vooraf aanmelden op (020) 641 57 54 of via info@jvdtogt.nl gewenst.

De lezing wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Jan Verschoor (www.stichtingjanverschoor.nl).

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.