Met ontzaggelijke goede wil zou men de uitslag van de Amstelveense verkiezingen voor de gemeenteraad een feest van de democratie kunnen noemen. Maar de realiteit is dat alle twaalf er aan deelnemende partijen in de gemeenteraad komen. Het betekent dat de publieke tribune, zo daar al iemand op zit, en de online kijker twaalf keer vrijwel hetzelfde verhaal moet aanhoren. Geluk bij een ongeluk is dat de oude gemeenteraad de nieuwe in een kordon heeft geperst.

Zo is bijvoorbeeld de spreektijd afhankelijk van de fractiegrootte, zodat VVD, D66 en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) het meest kunnen zeggen, wat vooral in het laatste geval (hoewel de kleinste van de drie) redelijk goed uitkomt, omdat die gewend  is veel woorden te gebruiken.

Verspilling

Vooral voor de vele één- en tweemanzetels (vergeef me dan voor man kies, het had ook vrouw of genderneutraal kunnen – tegenwoordig moeten – zijn) ben ik bang. Die verspillen doorgaans meer woorden aan elk onderwerp dan de omvang van hun fractie zou rechtvaardigen. In dat opzicht is de nieuwe regeling wat de spreektijd betreft dus een creatieve vondst te noemen. Het dwingt tot keuzes voor onderwerpen waarop men helemaal los gaat. Nou ja, de verkiezingsprogramma’s boden wat dat betreft weinig vuurwerk. Alle partijen willen namelijk, zoals ik al eerder meldde, precies hetzelfde: Een sociaal, groen en veilig Amstelveen met ‘betaalbare’ woningen, waar iedereen welkom is. Over wat ‘betaalbaar’ laat niemand zich uit, zodat de politieke waarheid blijft dat het kan vriezen en dooien. Eigenlijk kan men er vanuit gaan dat betaalbaar in Amstelveen onbetaalbaar is.

Bouwen

Niemand zegt ook dat deze gemeente gewoon vol is, al zullen goed gefortuneerden er nog wel neerstrijken. Dat klinkt niet sympathiek en in het geluid wordt dan ook al snel een ultrarechtse these beluisterd. De VVD zei, met andere woorden, ongeveer hetzelfde. Het vindt de kreet ‘bouwen, bouwen, bouwen’, door SP en GroenLinks als de oplossing voor de woningnood gezien, niet neer van deze tijd voor Amstelveen. Wat er nog gepland is aan bouwprojecten mag, maar niet verder groeien is de leuze  van de liberalen. En zeker geen sociale huurwoningen er bij, want als alle scheefwoners verhuizen is dat segment genoeg. Waar die dan heen moeten is een vraag, waarmee de VVD zich kennelijk niet bezig houdt. Wat voor zogenoemde middengroepen wordt gebouwd is te klein en te duur.

Bedrijven

Als in de coalitie weer VVD en D66 komen, aangevuld met bijvoorbeeld bbA, dan weet ik niet waar het op uitdraait. De VVD heeft verloren, hoewel zij nog net de grootste is, maar D66 – met een zetel minder – zal ook wel meer noten op haar zang hebben. De Democraten willen zo’n beetje water en vuur mengen. Expats, internationale bedrijven, woningen (o.a. voor expats), scholen, zonneweiden, groen enzovoort. De economie moet bloeien, onder meer dankzij Schiphol, maar duurzaamheid ook. En intussen de deur vooriedereen open zetten.

Wat de coalitie ook zal voorstellen, alle fracties geven weer groen licht. Misschien met uitzondering op woongebied van de SP en GroenLinks, maar 95% van de voorstellen kunnen op unanieme goedkeuring van de gemeenteraad rekenen. Ik vraag me af waarom daar twaalf partijen voor nodig zijn. Maar ach, raadsleden zitten er primair voor zichzelf. Geenszins voor het volk, waarvan zij om onbekende redenen vertegenwoordigers geacht worden te zijn. De burgerheef inspraak, maar geen medezeggenschap.  Dat men vooral voor zichzelf raadslid wordt, wil zeggen dat, als je er bij een grote partij niet tussen komt op een verkiesbare plaats, je voor jezelf begint. Met de denkbeelden van anderen, dat wel….

22 REACTIES

 1. Je kan je wel af gaan vragen of er niet gewoon gezegd mag worden dit is het en groter gaan we niet worden als gemeente.
  We kunnen ook zeggen dan gaan we de lucht in, geen laagbouw meer.
  Wie durft die stap te nemen, wil die partij opstaan!

  • Gedeeltelijk en geen stadsvilla’s meer, zoals bij Middenwaard , terwijl men 300 m verderop een torenhoog gebouw op 10 m afstand van de dichtstbijzijnde flat wilde bouwen. Of bij de Lindenlaan. Op die plaatsen was genoeg ruimte voor minstens het dubbele van gewone rijtjeshuizen en het driedubbele voor een appartementengebouwen van 3 of 4 woonlagen. Het lost het probleem wel niet op maar je geeft wel meer huishoudens een onderkomen. Ook zou men zeker eens iets moeten doen aan de sociale woningbouw voor ouderen. Dan kan er tenminste weer doorgeschoven worden. In straaltjes als de Sleedoornlaan, Goldmedingplantsoen in KKP wonen genoeg ouderen die willen doorstromen naar ouderenwoningen, maar het prijsverschil is te groot , dus ze blijven gewoon zitten, terwijl er wel kleine gezinnetjes kunnen wonen. Alles is klein, maar het is wel aanwezig. Zo kun je het inwoneraantal ook opkrikken VVD! Maar op die manier zal men het wel daar niet bedoelen.

 2. Tsja, als Amstelveen al vol is, dan is heel Nederland vol. Toch moeten er woningen bij want er komen mensen bij. Laten wij daar dus maar van uitgaan. Een tunnel voor de A9 en het plan voor de noordoever van De Poel zijn gemiste kansen. Meer hoogbouw of polder, zeg het maar.

   • Of……. de golfbaan gebruiken met hier en daar hoogbouw en appartementengebouwen van 3 of 4 verdiepingen hoog.. Er zijn genoeg alternatieven in de buurt. En vooral in de sector tot een €1000,— dus ook soc sector , en probeer te werken aan doorstroming van de ouderen m.n. in de soc sector, maar dat moet voor deze groep wel financieel haalbaar zijn. En dat laatste vergen D66&VVD constant.
    Koop is namelijk voor hele groepen in onze samenleving hier niet haalbaar. Men moet daar dus beleid op plegen en niet wegkijken.

  • Het enige heempark waar ik nog wel eens doorheen liep (het Meanderpark) is niet zo gek lang geleden gesneuveld ten faveure van de verbreding van de A9. Daarmee krijgen vele bewoners van de Meander woningen de snelweg zowat tot aan hun balkon. Goed gedaan politiek Amstelveen 🙁

   • Vind ik ook jammer, Olaf, ik vond het ook mooi, maar het is een Rijksweg. Politiek Amstelveen heeft daar niets over te vertellen. Ze mogen hoogstens wat sputteren en in het geval van een tunnel was een echt heempark ook niet meer mogelijk geweest.

  • Heeft men decennia geleden gedeeltelijk al gedaan. Daar zijn toen wat sportvelden gekomen. ( tussen de oude Karselaan en de Gouden Hoek in.)

 3. Verkiezingen zijn weer achter de rug dus het interesseert ze dus voor de komende 4 jaar geen lor meer. Op naar de 100.000 inwoners want dat biedt tenslotte hogere inkomsten voor onze vertegenwoordigers.

  • Voor de meeste gemeenteraadsleden maken die paar € ook niets uit. Die kunnen elders wel meer verdienen. Je redeneert als sommige SP-leden! 😂😂😂
   Trouwens het verdient geen bal als je je werk als gemeenteraadslid serieus neemt. Er komt nogal wat werk op je af. Veel meer dan de uren die er voor staan. Zeker voor de kleinere fracties.

   • Die paar € Frank?
    100.001 inwoners levert raadsleden per direct € 222,71 op. Dat is een plus van 13,5 %.
    Wijs mij een andere “beroepsgroep” aan die er meer erbij krijgt in deze barre economische tijden?

    • Nou,nou! Er staat gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur werk voor wordt er geschreven, vaak op vervelende tijden. Als ik het doorreken naar 1 fte , hebben ze dan niet eens veel meer dan een goede schoolmeester. Geen wonder dat de partijen moeite hebben om bekwame mensen te vinden die dat werk willen doen. Het zal zeker van partij tot partij verschillen, maar menigeen uit de wat beter verdienenden ( dus hooggeschoold& bekwaam) zal dit niet willen. Bij diegenen die er dan wel zitten zal idealisme , opkrikken van pensioen en opleuken van CV een grote rol spelen. Je hebt ook diverse rechten als werknemer niet. Voor de inkomsten hoeven in de praktijk de meesten het dus ook niet te doen.

     • Maw voor een gemeente van 90.000 en 100.001 inwoners zijn allebei de vergoedingen belachelijk laag. Dan is die stap van 13,5% irrelevant. Uw reactie is dus op een zielig niveau vergelijkbaar met een trol. Jammer want ik vind uw reacties meestal , hoewel ik het er beslist niet altijd mee eens ben, doordacht.

 4. De Bovenkerkerpolder heeft een directe aansluiting met de A9. Met de nooit aangelegde Rijksweg A3 (met aansluitingen op zowel A10, A9 én N201) was dat nog beter geweest. Verstandige bebouwing van de Bovenkerker polder leidt dus niet tot meer verkeer door Amstelveen. Voor hoogbouw moet altijd ruimte blijven voor natuur en recreatie in eigen woonomgeving.

 5. Interessante column alleen wel iets te veel ervan uitgaand dat totaal nieuwe partijen 50Plus en BVNL hetzelfde gaan doen als de zittende partijen. Dat is echt de vraag. Van Haga doet dat in de tweede kamer namelijk absoluut niet. Dus ben benieuwd.

 6. Jammer dat ik geen directe meer kan geven op de bijdrage (March 20, 2022 At 3:32 pm) van Frank (SP), dus dan maar zo.
  Jij kan een verhoging van de vergoeding (het is immers een bijbaan) irrelevant vinden echter dit is het zeker niet. Vraag dit maar eens aan iedere willekeurige werkende in dit land. Daarenboven geef je dus nog immer geen antwoord op de door mij gestelde vraag en wijk je uit naar ongefundeerde vergelijking met een trol. Onderbouw dat eens in plaats van het schieten uit de heup.

  • Officieel is het een bijbaan, maar zeker jij weet, wil je het goed doen er heel wat werk bij komt kijken. Zeker in deze tijden nu het Rijk een heleboel over de schutting bij de gemeentes heeft gegooid.

   • En nog steeds geef je geen antwoord op de door mij gestelde vraag.
    Overigens het werk wordt door de ambtenaren en (in mindere mate) wethouders gedaan. De gemeenteraadsleden (zeker in Amstelveen) zeggen slechts ja en amen.

 7. Hoezo feest voor de democratie? Bijna de helft van de kiezers bleef thuis! Een record. Kan je toch geen feest van de democratie noemen als zoveel mensen denken het boeit me niet stemmen? Dan faalt het lokale bestuur en de lokale politiek grandioos! Want wie vertegenwoordigen ze?

  Als meer mensen hadden gestemd was een heel andere uitslag denkbaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.