Met voorstellingen, lezingen, een tentoonstelling, muziek, demonstraties en veel kinderactiviteiten werd zaterdagmiddag het Internationaal Ontmoetingslokaal aan de Ouderkerkerlaan 14 en 15 geopend. Maar als er betaald parkeren in de omgeving komt, kan men het binnenkort weer sluiten, zegt voorzitter Hans Jansen van SAKB Kunstlokaal. De ateliers werden verbreed tot een centrum, waar men ook zalen kan huren. Wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) zorgde in wezen voor de opening door een van de oorspronkelijk uit Japan gekomen bomen te planten.
Daarmee richt men zich op de toekomst, wilde Jansen wel kwijt. In de voortuin van het pand werden diverse nieuwe bomen geplant, behorend tot het assortiment van een in Japanse cultures gespecialiseerde kweker uit Boskoop.
Vrijwilligers
“We werken hier vooral men vrijwilligers”, zei Jansen. In dat legertje heeft de Japanse gemeenschap een grote inbreng. Behalve door de SAKB (Stichting Amstelveense Kunst Belangen) werd het openingsfeest dan ook door Jacob (Japanse Communities Platform) georganiseerd. Met medewerking van onder meer het Prerna Good Fondsm Bolly BeatBusters, Namaya Pottery en de Netwerkspecialisten Zuid. Tijdens het feest waren er, behalve Nederlanders, ook vrijwilligers en gasten uit Japan, India, Marokko en Nieuw-Zeeland.
Handen
Het destijds door de wethouders Raat en Van Ballegooijen beginnen schilderij (met een afdruk van hun handen) bleek nu gereed en werd in de tuin onthuld. Het bleek een schilderij geworden waarop talloze handafdrukken staan. De aan het voormalige SAKB Kunstlokaal grenzende ruimte van turnvereniging ODIN is nu geheel bij de ontmoetingscentrum getrokken. Behalve een tentoonstelling vonden daar tijdens de opening ook onder meer een Judo deminstratie plaats en het niet te versmaden optreden van een Japans koor, dat accentloos ook imn zuiver Nederlands ‘Aan de Amsterdamse grachten’ en ‘Tulpen uit Amsterdam’ ten gehore bracht.
Amsterdamse School
Het pand zelf, bleek onder meer uit de lezing van Paul Paris, kenmerkt de architectuur van de Amsterdamse School, naar een ontwerp van Arnold Ingwersen. Het werd opgeleverd in 1925, is dus bijna een eeuw oud, als school voor Christelijk Nationaal Onderwijs. Het gebouw deed dienst als christelijke ulo en later als dependance van ket Keizer Karel College. Opvallend is de tot op de huidige dag gebleven aparte ingang voor de gymnastiekzaal, die later dus ODIN-ruimte werd (ODIN stond trouwens voor Ons Doel Is Winnen). Door fuseren met de turnvereniging FIT ontstond Amstelveen United. De grote zaal heeft een oppervlakte van tweehonderd vierkante meter en biedt ruimte aan honderd mensen.
Cultureel
In totaal zijn er tien zalen te huur. Maar volgens Hans Jansen wordt het culturele en creatieve element niet door ontmoeting ondergesneeuwd. “Er blijft primair een cultureel aspect”, zegt hij. Van de tien zalen mogen er dan zes tot de oude ateliers behoren, variërend van ruimten voor twee tot veertien personen, het zijn wel specifieke ‘kunstlokalen’, met standaard ezels in het interieur. En de onder auspiciën van SAKB KunstLokaal gegeven cursussen gaan altijd voor, zegt Jansen. De twee zogeheten ValkhofLokalen, een naam die het KKC er aan gaf, zijn geschikt voor respectievelijk 25 en drie mensen. Men denkt er yoga, dans, toneel, bands, lezingen, workshops en vergaderingen plaats te kunnen bieden. Flipover, tafels, beamer, geluidsinstallatie zijn er aanwezig.