Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer aan Den Bloeyenden Wijngaerdt plantten donderdagmiddag de eerste lindebomen op de Amstelveense Kinderbomenbank op schooltuin De Akkerbloem. De wethouders Floor Gordon en Frank Berkhout, respectievelijk van Groen / Duurzaamheid en Onderwijs, waren er bij. Samen met de leerlingen gaven zij het startsein voor de eerste Kinderbomenbank van Nederland.

Dat is een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente 900 bomen gaan kweken, die over een aantal jaren in de stad kunnen worden geplant.

Les

Wethouder Frank Berkhout vertelt dat ook kinderen van basisscholen De Horizon, De Linde en de Vrije School Parcival boompjes gaan opkweken. “Voorafgaand aan de plantactie krijgen de kinderen les in het planten en verzorgen van bomen. Vervolgens kunnen ze de theorie meteen in praktijk brengen.”

Plantervaring

Behalve de kinderbomenbank zegt de gemeente nog andere acties in petto te hebben. Volgens wethouder Floor Gordon kan de basisschooljeugd dankzij de kinderbomenbank zo’n tien inheemse soorten Nederlandse bomen gaan opkweken. “Zo zijn kinderen verantwoordelijk voor een boompje dat ook nog een plek gaat krijgen in hun eigen woonomgeving,” zeg ze.

De 900 bomen worden de komende drie weken geplant door 900 kinderen. Het gaat o.a. om winterlindes, haagbeuken en kornoeljes. Daarna nemen kinderen ook de verzorging voor hun rekening.

Schooltuinen

De gemeente wil ook basisscholen die nog niet bekend zijn met schooltuinieren benaderen en het aanbod lesmateriaal uitbreiden met zomer- én winterlessen. Het geven van plantervaringen aan basisschoolleerlingen staat nog in de kinderschoenen, zegt Gordon. Als de eerste een succes wordt wil de gemeente mogelijk het aantal kwekerijen uitbreiden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.