Amstelveen hoort bij de kleine minderheid van gemeenten die volgens een onderzoek van RTL volledig voldoet aan de huisvestingsopvang van statushouders. Dat wil wethouder Herbert Raat op zijn persoonlijke website wel graag kwijt. Hij is voor een hardere aanpak van gemeenten die achterstanden hebben op het gebied van de toewijzing van het wettelijk verplichte aantal woningen. “Om problemen zoals in Ter Apel te voorkomen”, zegt hij.

Druk opvoeren

Gemeenten moeten door het kabinet worden gedwongen aan hun verantwoordelijkheden te voldoen, vindt hij. “Want als alle gemeenten zouden meewerken, dan was er op dat gebied op dit moment geen probleem geweest in Nederland.

De gemeente doet volgens hem haar uiterste best om aan de verplichting te voldoen statushouders huisvesting te bieden. Tot en met 1 juli zijn dat er weer 67 en op 1 april waren het er al 71. “Ook voor Oekraïense vluchtelingen staan wij klaar om te helpen”, zegt Raat, volgens wie de gemeentelijke ruimhartigheid verder gaat dan is gevraagd. De opvang is groter dan de gevraagde opengestelde hotels. Raat: “Het is zeker niet makkelijk huisvesting te vinden op de overvolle woningmarkt. Wij zetten ons maximaal in om dit voor elkaar te krijgen en daar zijn we trots op, maar het kan niet zo zijn dat dit extra ten koste gaat van de reguliere woningzoekenden. Daarom vind ik dat het kabinet de druk op gemeenten die het niet voor elkaar hebben stevig moet opvoeren. We moeten het samen doen.”

Opmerkelijk vindt hij dat de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag) de opvang niet voor elkaar hebben. Ook Groningen loopt trouwens achter, terwijl de burgemeester van die stad voor de televisiecamera vertelde hoe erg hij zich schaamde voor de toestanden in Ter Apel. “Zelf heeft hij het niet voor elkaar”, meldt Raat.

Immigratiebeleid
Er moet wat hem betreft dringend een ander immigratiebeleid komen. Het bestaande beleid gaat draagkracht van de gemeenten en dit land te boven, vindt hij. “Voor de korte termijn kunnen wij opvang realiseren, maar voor de lange termijn is het onmogelijk ongelimiteerd mensen te blijven opvangen. Dat is niet vol te houden, de draagkracht van gemeenten is op een gegeven moment op.” In Den Haag keuze moet men naar zijn mening kiezen hoeveel mensen we jaarlijks kunnen toelaten en de gemeenten daar de middelen voor geven, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw. “Deze politieke keuze is echter beland in een patstelling tussen links en rechts, dus wordt er geen keuze gemaakt en het probleem over de schutting gegooid bij de gemeenten.”

Lange termijn
Zijn advies: “Kijk eens naar wat traditionele immigratielanden als Canada en Australië doen. Bepaal elk jaar hoeveel vluchtelingen je kunt opnemen en laat die goed integreren. Zo voorkom je ook dat allerlei asielzoekers uit veilige landen in de opvang zitten en soms ook nog voor overlast zorgen. Nederland mist een integratieaanpak voor de langere termijn. Integratie is een proces van de lange adem en duurt een of twee generaties voordat je echt resultaat ziet. We kunnen niet nog eens twintig jaar verspillen.”

3 COMMENTS

 1. “Tot en met 1 juli zijn dat er weer 67 en op 1 april waren het er al 71.”

  Dat begrijp ik niet.

  De Amsterdamse wethouder zei dat zijn stad de opvang beter voor elkaar heeft dan Amstelveen. Wie het weet, mag het zeggen.

  • Gut, word jij ook gecensureerd door Johan Bos? Dat is natuurlijk heel erg maar het geeft mij ook een prettig gevoel dat ik niet de enige ben.

   Ondertussen weet ik nog steeds niet wat ‘weer 67’ betekent. Hoezo ‘weer’?

   71 van de 60.000 is trouwens niet zo veel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.