Natuurlijk was het bestuur van de bekendste zich met het verleden van Amstelveen bezig houdende organisatie erbij, de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA). Maar ook een groot aantal andere organisaties en individuele inwoners woonden de bomvolle bijeenkomst in wijngaard De Amsteltuin bij om wegen te vinden ter stimulering van het plaatselijke historische besef.

“Een verscheidenheid van mensen”, zei een van de drie aanwezige wethouders. Hij doelde op die van bijvoorbeeld Amstelveen Oranje, de ‘Sjoelgroep’, die succesvol actie voerde voor het behouden van het pand aan Randwijcklaan 13, dat ooit als synagoge en later als kantoor van de Joodse Raad werd gebuikt, maar ook oud-raadsleden als Harry van den Bergh, oud-wethouder John Levi en vele anderen. Het gaat er om, legde wethouder Herbert Raat van onder meer Monumenten uit dat er informatie en ideeën los komen om de gemeente te inspireren voor plannen tot behoud van historisch erfgoed, nadat daar lokaal heel lang enorm slordig mee is omgesprongen. Het halve Oude Dorp is gesloopt, bijvoorbeeld, en vervangen door steenvloeken die die flats heten.

Identiteit

Er werden geen toezeggingen gedaan, maar wel draagvlak gecreëerd voor toekomstige plannen van B&W die aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Niet top-down, maar plannen op basis van wat er aan historisch besef onder de bevolking leeft.

Heeft Amstelveen een eigen identiteit? Die vraag legde burgemeester Bas Eenhoorn eigenlijk aan de zaal voor, want zij staat enigszins haaks op het streven naar uitvlakken van grenzen, die steeds meer vervagen. “Wij praten over grenzen die eigenlijk niet bestaan”, zei hij. “Ze zijn misschien meer bedreigend dan beschermend.”

Aan de slag

Een startbijeenkomst, zonder gemeentelijke toezeggingen, volgens Raat. Voordat we beleid ontwikkelen zijn we nu eerst in gesprek gegaan met alle deskundigen en betrokkenen op dit gebied. Het was een geslaagde middag,” zegt hij achteraf. Naar zijn mening wordt de gemeente door dergelijke participatie (“iedereen heef de mond ervan vol”) geholpen bij de uitwerking van een cultureel programma over de historie van Amstelveen. “We gaan de komende tijd aan de slag om alles op een rijtje te zetten en hier een vervolg aan te geven. ”

Uit de bijeenkomst kwam onder andere naar voren bij een volgende sessie leerkrachten van basisscholen en geschiedenisdocenten van middelbare scholen te betrekken. Maar ook samenwerking tussen de verschillende organisaties en het met elkaar in contact blijven werd benoemd.

Afstandelijk

Wim Born was een van degenen die geboren en getogen is in Randwijck en zich hard heeft gemaakt “Ik kom uit een familie van ondernemers”, zei hij. Er werd onder meer een smederij, een fietswinkel, een glashandel en een loodgietersbedrijf uit de grond gestampt. Volgens Born is Amstelveen, waar steeds meer nieuwelingen komen, de historie een beetje vergeten. “Je merkt dat door de groei het historisch besef wegebt”, zei hij. “In Nieuwbouwwijken als Waardhuizen en Middenhoven wonen veel niet hier geboren en getogen Amstelveners. Men is afstandelijker geworden. In Randwijck komen veel mensen van buiten, die er misschien vijftien jaar wonen en daarna, als de kinderen groot zijn, een appartementje op de Bloemgracht kopen. De wijk en het gevoel daarvoor verandert. Ook de sociale media hebben een rol gespeeld.”

Volgens hem zou er een aanspreekpunt moeten zijn om te behouden wat er nog van de geschiedenis is overgebleven.

Publiek geld

Raat wees op het pand aan de Randwijcklaan.”Hoe kon het zijn dat wij niet eens weten dat er staat en de geschiedenis niet kennen. Amstelveen blijkt een veel rijkere historie te hebben dan men vaak denkt. Maar het is vijf voor twaalf.”

Volgens Born heeft men met het verhaal over Randwijcklaan 13 behoorlijk aan de weg moeten timmeren om de gemeente te overtuigen van de historische waarde. Er werd in drie groepsgesprekken doorgepraat over respectievelijk Educatie, Randwijck en de coördinatie van diverse instellingen. En voor Raat blijft altijd de vraag: Ga je tegen een project publiek geld aan gooien of niet?

15 REACTIES

  1. En weer staat deze journalist samen met de VVD-bestuurder op de foto. Dikke maatjes, zo te zien. Journalistieke onafhankelijkheid op z’n Amstelveens.

    De overheid moet het ontwikkelen van historisch besef overlaten aan scholen en particuliere organisaties. Vriendjespolitiek is anders vrijwel onvermijdelijk en dat is al gebleken.

    • Dit is klinkklare onzin. Zo vond ik het opzetten van een fotoarchief van oud Amstelveen een heel goed plan, dat wel van Raat kwam. Om het ontwikkelen van historisch besef over te laten aan het onderwijs is ook onzin. Daarvoor moet eerst wel de kennis aanwezig zijn en die is er niet. Methodes en leerstofontwikkeling wordt voor 90% niet door het onderwijs gedaan. Dit even ter kennisgeving aan de hr. Van Waning.
      Particuliere organisaties bemoeien zich hier ook al mee , maar het verdient wel gecoördineerd te worden en hier ligt net een taak van de overheid, omdat het meestal vrijwilligers zijn die zich hiermee bezig houden. Zij kan bijvoorbeeld opdracht en een subsidie geven tot de ontwikkeling van lesbrieven of leskisten.
      Ook vind ik het lovenswaardig dat allerlei mensen van diverse pluimage zich hiermee bezig houden.
      Ik zie op de foto niet alleen de al genoemde figuren maar ook de oud directeur van het van Togtmuseum, alleen niet de onderburgemeester van Amstelveen , de hr. Van Waning.😂🤓🤓😂😂

      Ik vind het wel jammer dat uit het artikeltje enkel bleek, dat men oog heeft voor de joodse groep binnen onze gemeente, maar niet voor de groei en komst van de verschillende groepen van expats- en vluchtelingengroepen naar onze gemeente. En dat het blijkbaar enkel gaat over Randwijk en het Oude Dorp, maar niet over de arbeiderswijken Bovenkerk, Patrimonium en Keizer Karel Park, wijken waar toch overwegend personeel van KLM en Fokker heeft gewoond en als zodanig zeer belangrijk voor de opkomst van Amstelveen als groene stad voor iedereen. ( nu enkel voor de elite)

    • Frank, de selectieve aandacht voor één bepaalde groep bevestigt mijn opmerking over vriendjespolitiek en mijn bezwaar tegen overheidsbemoeienis, zeker als die van zulke persoonlijke aard is.

      Met persoonsgericht gesneer ontmoedig je discussie. Kap daarmee.

      • Dus volgens jou mag een journalist niet tussen politici zitten bij een bijeenkomst voor iedereen. Ik heb ook eens naast Johan gezeten bij een bijeenkomst. Ook een bewijs van klef gedrag soms? Toe nou!
        Overigens “ die selectieve aandacht voor één groep” is weer een uitvergroting van wat ik zei, waardoor die opm van mij weer uit zijn verband wordt getrokken. Maar ja het over Joden en dan weten we het wel weer met jou, hè . En als je dit als een sneer ziet . Zo ook is ie ook bedoeld.

        • Frank, jij had geschreven: “Ik vind het wel jammer dat uit het artikeltje enkel bleek, dat men oog heeft voor de joodse groep binnen onze gemeente.”

          Mag ik dat dan geen ‘selectieve aandacht voor één bepaalde groep’ noemen?

  2. Dit is de derde keer in vrij korte tijd dat JB zich samen met Raat of met andere VVD-ers laat fotograferen en dit op zijn weblog plaatst. Natuurlijk mag dat, maar het verzwakt wel zijn herhaaldelijke bewering dat hij onafhankelijk is en geen voorkeur heeft voor een bepaalde partij. Hij plaatst nooit een foto van zichzelf met een SP-er, GL-er, BBA-er, oid.

    Je bent weer lekker aan het framen. Jij begon zelf over Joden, ik niet.

    Johan Bos heeft het telkens over één bepaald ‘historisch’ hobby-object van wethouder Raat. Dit is een goed voorbeeld van de verwerpelijke combinatie van vriendjespolitiek en vriendjesjournalistiek.

    Het is onzinnig dat Raat (VVD) de gemeente één miljoen(!) euro heeft laten betalen voor een oninteressant slooprijp houten noodgebouwtje dat voor verschillende doeleinden is gebruikt. Dat is een succesvolle lobby van de ‘sjoelgroep’. Wie daar iets van durft te zeggen, krijgt nare suggesties naar zijn hoofd.

    Op deze manier smoor jij de publieke discussie over de besteding van veel lokaal gemeenschapsgeld terwijl de gemeente juist fors moet bezuinigen.

    • “Dat is een succesvolle lobby van de ‘sjoelgroep’. ”

      Maar wat bedoel je hier dan mee? Ik heb nog noot gehoord van een ‘sjoelgroep’, beoefenen die de edele sport van ‘sjoelen’? Of is het iets anders?

    • Lees wat Johan Bos schreef:
      “Hij doelde op die van bijvoorbeeld Amstelveen Oranje, de ‘Sjoelgroep’ , die succesvol actie voerde voor het behouden van het pand aan Randwijcklaan 13, dat ooit als synagoge en later als kantoor van de Joodse Raad werd gebuikt, maar ook oud-raadsleden als Harry van den Bergh, oud-wethouder John Levi en vele anderen. ”

      Nadat JB een paar keer had geschreven over de ‘sjoelgroep’ had ik gevraagd wie dat eigenlijk waren.

      Frank schreef hierboven:
      “Ik vind het wel jammer dat uit het artikeltje enkel bleek, dat men oog heeft voor de joodse groep binnen onze gemeente, maar niet voor de groei en komst van de verschillende groepen van expats- en vluchtelingengroepen naar onze gemeente.”

      • Ik ben het wel met je eens dat de totale renovatie van die sjoel niet op die plek moet plaats vinden. Persoonlijk zou ik het liever zien in het park waar het Indische Monument zich bevindt. Dan had men diverse monumenten bij elkaar, werd er ook recht gedaan aan de herinnering aan onze Joodse Amstelveners . Het zou waarschijnlijk ook goedkoper zijn geweest gezien de staat van het gebouwtje.

  3. Ook begrijpelijke uitgaven kunnen onverantwoord zijn. Dat is hier ook het geval. Op bibliotheken en wijk- en zorgvoorzieningen wordt bezuinigd.

    Met de huidige middelen en mogelijkheden kan de herinnering beter worden geactualiseerd dan met dit slooprijpe en onderhoudsintensieve houten gebouwtje in een villawijk. Voor dit soort projecten zijn er trouwens fondsen die kennelijk niet geïnteresseerd waren.

    • Ga er geen zaken die er niets mee te maken hebben bijslepen. Toen er door mij het plan werd geopperd om de Stadshartbibliotheek op te delen over diverse wijkbibliotheken met beperkte openingstijden was jij mordicus tegen. Ik moet nu een half uur reizen wil ik een boek lenen.
      En over zorg heb ik je nog nooit gehoord, behalve als je meende Raat er mee te kunnen bashen.

    • Alles wat geld kost en waarop de gemeente dus moet bezuinigen vanwege deze onvoorziene en onverantwoorde uitgave van één miljoen euro (plus hoge restauratie- en onderhoudskosten) heeft hiermee te maken. Dat geldt dus ook voor jouw en mijn stokpaardjes, Frank.

      Vriendjespolitiek, cliëntelisme en vriendjesjournalistiek zijn onvermijdelijk naarmate een bestuurder langer zijn machtspositie kan vervullen. Kritiek wordt gesmoord en krijgt geen aandacht.

  4. Er wordt hier weer flink gejodelt. Over dit onderwerp, volgens mij gaat er hier iets ernstigs mis in de samenleving.

    Ben ik nou de enige die denkt dat zoals bv Malcolm X vroeger praatte over witte mensen, dat dit hetzelfde is zoals bv Geert Wilders praat over Islamieten?

    Ben ik nou de enige die denkt dat zoals de voorman van FvD praat over mensen aan de linkerkant van het politieke spectrum, dat dit hetzelfde is zoals de voorman van GroenLinks in Amsterdam praat over mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum?

    Ben ik nou de enige die denkt dat de uitingen en handelingen van bv de Klu Klux Klan overeenkomen met de uitingen en handelingen van bv Hamas?

    Ben ik nou de enige die denkt dat zoals bv Donald Trump continu inspeelt op vooroordelen tov bv Mexicanen, dat dit hetzelfde is zoals bv Jeremy Corbyn inspeelt op vooroordelen tov Joodse mensen en dat dit hetzelfde is zoals bv Alexander Gauland dat doet met bv zwarte voetballers of Duitsers van Turkse komaf?

    Ben ik nou de enige die denkt dat er iets mis is met de genoemde lieden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.