Het CDA moet terug naar wat de bloedgroepen (AR, CHU en KVP) destijds hebben bedoeld. Terug naar de Bijbel en de traditie. Want op dit moment weet niemand waar de partij voor staat. Zeker de C is verbleekt. Dat was de dinsdagavond zo ongeveer de boodschap van de Stichting Sociale Christendemocratie (SSC) aan de bezoekers van de meeting in het Nationaal Tenniscentrum aan de Bovenkerkerweg.
Bijna geen van de raadsleden heeft daar kennelijk een boodschap aan, want alleen Sandra van Engelen van de CDA-fractie was er. “Hoe kunnen we duidelijk maken dat het anders moet”, vroeg ze zich af. Veel van de CDA-achterban bleek ook in Amstelland gefrustreerd over de manier waarop de partij politiek bedrijft, vooral nationaal, maar ook lokaal is het de vraag of de christelijke visie er niet uit is verdwenen.
Trauma’s
Hermen de Graaf, CDA-er uit Aalsmeer, zag twee opgelopen trauma’s die de frustratie voedden: De samenwerking met de PVV en wat er in de mislukte lijsttrekkersverkiezing met Pieter Omzigt is gebeurd, die inmiddels de partij de rug heeft toegekeerd. Maar volgens sommigen waren er méér frustraties. Overigens was het ‘politieke café’ in het NTC het vijfde in successie, want de stichting hield er – verdeeld over het land – ze ook in andere regio’s. “Het CDA heeft geen antwoord op de problemen van de laatste jaren”, zei woordvoerster van de stichting Henriëtte van Hedel. En volgens voorzitter Robert Kamphuis valt op straat niet meer uit te leggen wat de drijfveren van het CDA zijn. “De VVD heeft ons als volkspartij ingehaald.”
Tegenvallend
Dat zag men volgens Van Hedel ook in de voor de christendemocraten uiterst tegenvallende verkiezingsuitslag. En zij pleitte voor terugkeer naar de christelijke religie, die door andere partijen eigenlijk als middeleeuws wordt gezien. De intellectuele elite, die ook het communisme bedacht, denkt tegenwoordig de wijsheid te hebben om het land te besturen. “Wij denken tegenwoordig dat we dat kunnen doen door het rationele.” De wijsheid en waarheid van de christendemocratie lijkt volgens haar verloren te gaan, mede omdat het CDA die te weinig uitdraagt.
Rigide
Een rigide stikstofwetgeving, waar het CDA kennelijk mee instemt, heeft het onder meer vervreemd van de boeren, voorheen de trouwste leden en kiezers. “Wij richten ons niet op de werkelijkheid, maar op modellen”, zei Van Hedel. “De samenleving komt steeds verder af te staan van die waarin het CDA geloofde.”
En bestuurslid Bart Jan Heine vond dat zijn partij inmiddels in een besmuikte positie is gedrukt. In een door D66 en GroenLinks gedicteerd progressief liberalisme met een christelijk sausje, vond hij. Volgens hem zegt de wetgeving á la D66 straks: ‘U bent nu 75 jaar; denkt u niet dat uw leven nu voltooid is.” Eigenlijk is de ChristenUnie, waarmee D66 onmogelijk zegt te kunnen regeren, een onbetaalde rekening van het CDA. Maar een zich ‘oprecht christen’ noemende aanwezige zag in die partij – ondanks de fijne opwekkingsliedjes die op bijeenkomsten worden gezongen – toch een zekere wereldvreemdheid. Hij voelde zich meer thuis bij het CDA, mits dat er de snit van de stichting op nahoudt. En juist die dreigt meer en meer te verdwijnen. “Wij kunnen wel wat van de ChristenUnie leren”, zei voorzitter Kamphuis.
Euthanasie
Heine bracht onder meer het streven naar meer euthanasie van D66 ter sprake. “Daar was de Commissie Schnabel tegen, terwijl Schnabel zelf van D66 was. Artsen zijn tegen, de ChristenUnie is tegen, maar of onze eigen Wopke Hoekstra dat is, weten we niet.” Voor het christelijk onderwijs hebben de voorvaderen van het CDA gevochten, zei hij verder. Hij vreest dat artikel 23 van de grondwet op den duur onder liberale druk veranderd wordt. “Men stelt zo langzamerhand gelijkheid boven vrijheid.” Biologische verschillen worden volgens hem niet meer geaccepteerd en aan kinderen moet seksualisering worden bijgebracht. Het CDA moet naar zijn mening strijden tegen het liberalisme en een nieuwe schoolstrijd dient zich volgens hem aan.
Volgens voorzitter Kamphuis is de stichting een poging om het CDA als christelijke democratische partij te redden. “Maar wij zien niemand van de partijtop.” Het christelijke idealisme is weg, constateerde iemand. Hij zag niet dat van de christen democratie in het CDA nog iets over is. En de voorzitter van de stichting: “Konen wij nog op voor de boeren in onze achterban, voeren wij nog christelijke gezinspolitiek? Wij moeten de strijd aangaan met de VVD, D66, GroenLinks enzovoort.”
De volledige speeches van Heine en Van Hedel:
https://www.socialechristendemocratie.nl/2021/09/09/ideologische-verblinding
https://www.socialechristendemocratie.nl/2021/09/08/christendemocratie-boring-but-true/
‘Terug naar de Bijbel’ zal alleen maar leiden tot een opsplitsing van het toch verdeelde CDA in tal van splinterpartijen. ieder gebaseerd op een eigen interpretatie van een verouderd geschrift. ‘Terug naar de traditie’ zal ook niet helpen, want wélke traditie wordt er bedoeld? Die van de bloedgroepen verschilden sterk van elkaar. Mijn advies: Schrijf samen een nieuwe Bijbel en start samen een nieuwe traditie. Dat zal ook niet lukken, maar het is zinvoller om vooruit te denken dan om te proberen terug te keren naar een onbekende herkomst.
Zoiets wordt alleen door niet-christenen gezegd. Hoewel er misschien theologische verschillen zijn, geloven alle christenen in Jezus Christus als enige Middelaar Gods en Diens genade. Dat het niet lukt een nieuwe Bijbel te schrijven is juist. God heeft alles gezegd en de rest zou mensenwerk zijn, overigens iets waar u kennelijk in gelooft. De bloedgroepen waren het over één ding eens en daarom stichtten zij het CDA. En ja, wij geloven nu eenmaal in Iemand uit het jaar 0. U ook trouwens, tenzij u er een andere jaarteling op nahoudt….
Volgens u zijn alle CDA-ers het theologisch met elkaar eens, maar alleen politiek niet. Probleem is dat het daarom juist draait. Ik denk trouwens dat zij ook theologisch fors met elkaar van opvattingen verschillen.
Politiek blijft voor mij ook mensenwerk.
Carl Sagan zei eens: “I don’t want to believe. I want to know”.
En dit is, in deze 21ste eeuw, exact waarom “het geloof” steeds verder afkalft met sluiting en sloop van kerkgebouwen (ook in Amstelveen) tot gevolg en derhalve ook het bestaansrecht van het CDA verkiezing na verkiezing steeds verder afneemt.
De mens wil, zeker in deze moderne tijd met zijn vele ontdekkingsmogelijkheden, weten en niet geloven.
Zeker weten verandert telkens, geloof niet. Dat kerkgebouwen sneuvelen was in de Bijbel voorzien. Er is trouwens maar één gemeente. De kerkgenootschappen zijn in de hemel niet eens bekend, denk ik. Maar wel degenen die Hem kennen in de gebouwen. Maar u hebt gelijk: Geloof neemt af. Niet voor niets vroeg Christus zich af of Hij nog geloof zou vinden als Hij weerkomt.
Volgens JB geloven alle christenen in Jezus Christus als enige Middelaar Gods en Diens genade.
Als de Joden niet één van henzelf maar een Chinees, Bantu of Inka hadden aangewezen als ‘enige Middelaar’, dan was dat geloofwaardiger geweest. Het is nu wel erg Eigen Volk Eerst. Dat geldt ook voor Gods genade. Afghanen, Palestijnen en miljoenen andere vermoorde, verdreven en onderdrukte mensen merkten en merken daar niets van.
Alle religies gaan uit van wat de mens zelf (aan goeds) doet. Alleen het christendom impliceert dat God Zijn Zoon stuurde, omdat de wereld u eenmaal in het duister was. Daarvan getuigt ook u, volgens mij. Maar wie ben ik?