Hoeveel geld gaat er nu naar vaste krachten bij de gemeente en hoeveel en welk bedrag baar externen? Op die vraag van GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer bleven de gemeentelijke ambtelijke financiële specialisten het woensdag antwoord schuldig. Zij bereidden de gemeenteraad voor op de behandeling van de begroting. Daarin zijn de Perspectiefnota (waarin de kaders voor de volgende begroting staan) en het coalitieakkoord verwerkt, meldde wethouder Adam Elzakalai.

De zogeheten programmabegroting leidt tot de tarieven die elke Amstelvener moet betalen, zeg maar de lokale belastingen.

86 punten.

Er bestaat een goede basis voor de algemene reserve voor het opvangen van risico’s, zeiden de ambtenaren. Er wordt € 5,7 miljoen structureel en 15,2 miljoen incidenteel extra uitgegeven. Wat de 86 punten van het coalitieakkoord betreft, wilde raadslid Saloua Chaara van D66 wel graag horen welke niet worden uitgevoerd. Want door een deel van de goede voornemens der coalitie wordt een streep gehaald. De gemeenteraad krijgt binnenkort te horen welke dat zijn. Hoewel ook D66 tot de coalitie behoort, kreeg zij woensdag nog geen antwoord. Mogelijk wordt dat schriftelijk nog bericht.

Intussen wordt de begroting van de gemeente omgeven door veel onzekerheden. Nog niet bekend is bijvoorbeeld hoeveel er uit Den Haag komt wegens de opvang van Oekraïense vluchtelingen, hoe de inflatie zich verder ontwikkeld enzovoort. Opnieuw wordt de OZB niet procentueel verhoogd, alleen geïndexeerd

Een probleem blijft het sociaal domein, waarvoor de gemeente 4,7 miljoen zelf geacht wordt op te lossen, en de ICT-dienstverlening. Intussen kort Den Haag de gemeente wel op het feit dat zij niet genoeg uit de OZB haalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.