De bussluis voor de Urbanuskerk in Bovenkerk, waartegen veel Bovenkerkers ageerden, blijft toch. De gemeente heeft daartoe een nieuw verkeersbesluit genomen om de bussluis te kunnen handhaven. Maar wethouder Herbert Raat vindt dat er op den duur een ‘verkeersluw verblijfsplein’ tussen kerk en restaurant Silversant.

Het nieuwe besluit is volgens de gemeente onderbouwd met een verkeerskundig onderzoek van adviesbureau Goudappel, waarbij gekeken is naar doorgaand sluipverkeer in een aantal omliggende woonstraten. Vooral dat sluipverkeerd signaleerden de bewoners, die met succes voor hen de rechter inschakelden.

 Onvoldoende

Die oordeelde namelijk eind november dat de gemeente onvoldoende had gemotiveerd waarom er voor een bussluis ter hoogte van de St. Urbanuskerk is gekozen. Om het effect van de bussluis en het mogelijke sluipverkeer in een aantal omliggende woonstraten te onderzoeken, zijn daarom op diverse plekken in Bovenkerk verkeerstellingen uitgevoerd. Ook is een kentekenonderzoek gedaan om te beoordelen of het bestemmingsverkeer of doorgaand verkeer betreft. Uit de tellingen blijkt dat er in enkele woonstraten een toename is van verkeer, maar dat het volgens de gemeente een ‘klein percentage’ doorgaand sluipverkeer betreft. Het totaal aantal voertuigen zou ruimschoots onder de gewenste grenswaarden voor rustige woonstraten blijven. Het totale aantal voertuigen door Bovenkerk is met zo’n 5000 per etmaal afgenomen. “Een bussluis aan de zuidkant van de Legmeerdijk zou hetzelfde effect hebben, maar de huidige locatie biedt meer kansen zoals de aanleg van een verkeersluw verblijfsplein in het centrum van Bovenkerk, concludeert Goudappel”, zegt de gemeente.

Verkeersluw verblijfsplein

Wethouder Herbert Raat heeft diverse keren gepleit voor een verkeersluw verblijfsplein tussen de St. Urbanuskerk en café-restaurant Silversant. “De belangrijkste doelstelling van het verkeersluw maken van Bovenkerk is het verkeersveilig maken van de gehele wijk”, zegt hij. “Uit de verkeerstellingen blijkt dat het aantal verkeersbewegingen aanzienlijk is gedaald. Omdat tijdens de participatie een meerderheid van de inwoners heeft gekozen voor de bussluis op de huidige locatie, in combinatie met de aanleg van een gezellig verblijfsplein, zouden we daarmee graag aan de slag gaan. Dit kan een impuls geven aan het verlevendigen van het centrum van Bovenkerk.” Het Actiecomité Veilig Bovenkerk begon een rechtszaak tegen de aanleg van de nu bestaande bussluis, omdat het voor sluipverkeer zou zorgen in enkele omliggende woonstraten. Het verkeersbesluit, het aanvullend onderzoek van Goudappel en het voorstel motivatie verkeersbesluit van Goudappel is hier te vinden.

 

Fotobijschrift: Beeldimpressie van hoe een verkeersluw verblijfsplein eruit zou kunnen komen te zien. Wanneer het verkeersbesluit definitief is, gaat de gemeente aan de slag met concrete planvorming.

 

3 REACTIES

  1. Nieuw woord, verblijfsplein, let op, nu gaat het heel erg druk worden in Bovenkerk, straks hebben we teveel verblijvers en dat is dan weer gevaarlijk met de bus er steeds doorheen.

    • En dan wordt de buslijn verplaatst, onder het motto het is te gevaarlijk! Edoch dan moet de eigenaar van het Silversantje wel goede lijntjes hebben met de gemeenteraad .
      Hoe kom ik hier bij? Zie afsluiting Dorpsstraat. 😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.