Terwijl het Mediafonds er voor alle media is, is de gemeenteraad alleen bezig met televisie en lokale omroep. Dat blijkt uit een brief van B&W aan de raad. De lokale omroep wordt door de plaatselijke overheid gesubsidieerd, andere media niet. Overigens wacht de gemeente totdat het Rijk bijdraagt aan de lokale omroepen. B&W verwachten dat aan het einde van het eerste of aan het begin van het tweede kwartaal er meer nieuws over die financiering uit Den Haag komt. Intussen gaat de Mediaraad door met het verstrekken van geldelijke bijdragen uit een gemeentelijk Mediafonds. Hij heeft daarvoor zeventig mille beschikbaar in de ‘voorjaarsronde’.

Deze maand en tot uiterlijk 15 maart kunnen media, freelance-journalisten en studenten proberen wat van dat geld te krijgen voor journalistieke producties.

Projecten

Volgens de Mediaraad hebben tijdens de najaarsronde van vorig jaar een flink aantal mediaorganisaties en freelance journalisten bij het Amstelveens Mediafonds aangeklopt. Hoewel de aanvragen volgens de Mediaraad ‘overwegend goed’ waren, kreeg vrijwel alleen de lokale omroep subsidie. De Mediaraad Amstelveen zegt te hopen dat ook in de komende voorjaarsronde ‘journalistiek diepgaande en creatieve projectaanvragen ingezonden zullen worden’. De gemeente stelt dit jaar in totaal 140 duizend euro verdeeld over twee rondes beschikbaar voor journalistieke projecten. De Mediaraad beoordeelt de aanvragen en bepaalt welke projecten financiële ondersteuning ontvangen.”

Behoefte structurele geld

Uit gesprekken met lokale mediapartijen blijkt dat zij behoefte hebben aan structurele financiële ondersteuning, naast die nu vanuit het Mediafonds verstrekt wordt voor incidentele projecten, zegt de raad. In die structurele financiering ziet hij ook een duidelijke meerwaarde. “Lokale media werken met zeer beperkte middelen. Om de journalistieke kwaliteit een impuls te geven is er meer geld nodig. De Mediaraad wil daar graag een rol in spelen, mits het geld ten goede komt aan de journalistieke ontwikkeling”, zegt voorzitter Meindert Schut. De Mediaraad gaat zowel met de lokale media als verantwoordelijk wethouder Herbert Raat in gesprek over structurele inzet van het Mediafonds.

Aanvraag Mediafonds

Media, individuele journalisten en studenten die in aanmerking willen komen voor een financiële bijdrage vanuit het Mediafonds kunnen dus hun aanvraag indienen bij de Mediaraad Amstelveen. Daarvoor moeten aanvragen aan een aantal criteria voldoen. De productie moet bijvoorbeeld een goed journalistiek niveau hebben, journalistiek onafhankelijk zijn en maatschappelijke relevant voor de inwoners van Amstelveen. Het resultaat moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Een aanvraag indienen kan tot en met 15 maart 2023. Voor vragen: info@mediaraadamstelveen.nl. Voor criteria, aanvraagformulier en meer informatie over het Mediafonds: kijk op www.mediaraadamstelveen.nl

3 REACTIES

  1. “De Mediaraad gaat zowel met de lokale media als verantwoordelijk wethouder Herbert Raat in gesprek over structurele inzet van het Mediafonds.”

    De betrokkenheid van de wethouder van Hobby en Lobby kan alleen maar leiden tot structurele netwerkcorruptie waarbij het samengaan van vriendjespolitiek en -journalistiek ervoor zal zorgen dat de onderste steen niet van zijn plek komt.

    Heeft iemand ooit een resultaat gezien van een journalistiek onderzoeksproject dat goedkeuring en geld van de Mediaraad heeft gekregen?

  2. Amstelveen is de Bermuda Driehoek waarin alle kritiek verdwijnt. De Mediaraad zou dát eens moeten laten onderzoek, maar dat zou hun eigen ondergang betekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.