Woensdagavond nam het raadslid voor de VVD-fractie Victor Frequin afscheid van de gemeenteraad, omdat hij wethouder van buurgemeente Oude-Amstel is geworden. Voor de vierde keer overigens, zei burgemeester Tjapko Poppens, een vergelijking makend met Heintje Davids. Frequin zei onder meer dat het dualisme, dus dat de raad het college van B&W controleert en soms een andere mening heeft, sterker in Ouder-Amstel leeft dan in Amstelveen.

Raadsleden durven daar hun ‘eigen’ wethouder aan te spreken. Intussen blijft Ouder-Amstel (OA)wel een kleinere buurgemeente dan Amstelveen, maar daarom niet minder belangrijk, zei Poppens. OA is volgens hem vijftig jaar ouder dan Amstelveen en honderd jaar ouder dan Amsterdam.

 Sociaal domein

Ze mogen in OA in hun handen klappen met Frequin wegens zijn ervaring in de gemeentelijke politiek als raadslid, dat hij dat alles bij elkaar ruim twaalf jaar was. Hij prees Frequin om zijn dossierkennis. Collega’s in Amstelveen zijn het over het algemeen volgens hem daarmee eens. “Je genet van discussie, juist om die ander te overtuigen.” Frequin is ook actief in de Amstelveense samenleving en was samen met andere raadsleden bezig met de organisatie van sociaal domein-bijeenkomsten, zei Poppens.

Onderscheiding

Hij was vooral bekend in de tenniswereld en zijn vertrek uit de gemeenteraad betekent daar ook het vertrek van een stukje humor, vond de burgemeester. Frequins taken worden overgedragen aan de terugkerende Bas Zwart, die met de oud-raadsleden Robert Zuidbroek (D66) en Gert Jan Slump (GroenLinks) kort tevoren waren beëdigd. Wegens de 12-jarige ervaring als raadslid had Frequin recht op een Koninklijke Onderscheiding, maar dat had Poppens niet zo snel met het kabinet kunnen regelen en die komt later.

Raad te laat

Frequin zelf stond bij zijn afscheid vooral stil bij het onderwerp ‘vernieuwing’. Om te beginnen bij zichzelf. “Ik heb jaren met een oranje sjaal (de kleur van de VVD, red.) rondgelopen en daarmee bekendheid gekregen. Een oud collega raadslid vond dat dit ‘echt niet meer kon’. Zij gaf mij een kleurige nieuwe sjaal die ik voortaan draag. En in de gemeente Ouder-Amstel waar ik nu wethouder ben was men daar blij me. Zij vinden dit een prachtige ‘regenboog’ sjaal, en dat is prima.” Maar over vernieuwing is meer te zeggen, wist hij. Maar volgens hem is niet elke vernieuwing ook een verbetering. “Ook al werk ook ik digitaal, een begroting van de gemeente van 200 bladzijden wil ik geprint hebben, niet alleen digitaal. En in Ouder-Amstel vraag ik de stedebouwkundige plannen te mogen zien in een A3 presentatieboek op papier. En dan, bij de gemeente Amstelveen, een raadsvergadering die begint om 21.45 kan echt niet. Dan komen er inwoners niet die dat op zich best zouden willen.”

Inhoud

Hij gaf de tip een verschil te maken tussen vorm en inhoud. “We praten te veel over de vorm en te weinig over de inhoud. Bij de raad moet het niet teveel over ‘raadsgesprek, raadsdebat, raadsvergadering’ gaan maar meer over ‘hoe gaan we om met het dualisme’. Wat is voor de raad en wat voor het college. En zo ook voor de fracties, scherper kijken naar de eigen rol en verantwoordelijkheid en minder kijken naar het college. In Ouder-Amstel, waar ik nu vier dagen gewerkt heb, zie ik meer dualisme, raadsleden die elkaar aanspreken, coalitie en oppositie door elkaar heen. Raadsleden die de eigen wethouder aanspreken.” Hij wees tenslotte op de raadsgesprekken, georganiseerd door de coalitiepartijen VVD en D66, om in de uitvoering van het sociale domein te bekijken wat er allemaal beter kan. Daar komen ook ambtenaren, inwoners en organisaties op welzijnsgebied aan het woord. Hij dankte tenslotte dan raad, en speciaal zijn eigen fractie, het college van B&W, de griffie en de ambtenaren en vooral zijn vrouw. “Zij maakte en maakt het mogelijk dat ik dit werk kan doen.”

Op de foto: Victor Frequin met echtgenote.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.