Zoals in gemeentekringen gebruikelijk blijkt de zogenaamd meer transparantie wensende fractie van GroenLinks in de gemeenteraad volstrekt buiten de media donderdagochtend een werkbezoek aan de Stichting Boemerang te hebben gebracht. Die stichting runt twee vestigingen van de kringloopwinkel de Boem in Bovenkerk.

Een persbericht achteraf vermeldt voornamelijk al bekende informatie, zoals dat er 110 vrijwilligers zijn en 26 betaalde krachten in dienst.

Vergoeding

Tot vreugde van GroenLinks draagt de Boem bij aan duurzaamheid. Doelstelling is volgens de stichting in eerste instantie het begeleiden van mensen in een reïntegratietraject om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij (participatie), waarbij mensen werk aangeboden via loondienst als vrijwilliger met een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, vroeg de fractie niet. Stichting De Boem werkt daarin samen met het werkplein van de gemeente Amstelveen en met AM Match, het werkbedrijf van samenwerkende gemeenten in Amstelland en Meerlanden.

Prijzig

Volgens GroenLinks werd tijdens het bezoek duidelijk dat alles erop gericht is de mensen die er werken voorop te stellen en niet de omzet, zoals de directeur ook bij de Voedselbank eb andere organisaties vertelde. Bij De Boem komt per jaar ongeveer 2 miljoen kilo aan spullen binnen, waarvan (al dan niet na reparatie) 92% in de winkel voor hergebruik of recycling belandt en 8% bij een recyclingbedrijf. De Boem heeft sinds vorig jaar een afspraak met een grote leverancier van witgoed, die wasmachines levert. Het persbericht noemt de naam van de leverancier niet. Wel dat eerder de machines door de keten werden verhuurd en zij die niet kan of wil die verkopen. De wasmachines hebben allemaal het wasmachines hebben volgens GroenLinks energielabel AA/A en zijn prijziger dan de andere spullen (rond de € 250). Kopers krijgen een garantie van drie maanden en de machines zijn zeer energiezuinig, juicht de fractie. Mogelijk worden in te toekomst ook met andere bedrijven leveringsafspraken gemaakt.

Energielabel

Bij doorverkoop van andere elektrische apparatuur heeft verbruik wel de aandacht, maar er vindt nog geen check plaats op het energielabel. Volgens GroenLinks leidde de populariteit van De Boem niet tot prijsstijging. Meer dan de helft van onze kleding belandt nog altijd bij het restafval. Dat geldt overigens ook voor bijna de helft van de nieuwe textiel. De kringloopwinkel bij aan het een tweede leven van kledingstukken en aan de circulaire textieldoelstellingen, die ook GL zegt te hebben. De fractie beweert dat de energievoorziening van De Boem duurzaam is. “De nieuwe vestiging van De Boem op de Ziederij is gasvrij, er is een warmtepomp en er liggen maar liefst 100 zonnepanelen op het dak.” Directeur Sven Keltering vertelde aan de fractie wel een jaar moesten wachten voordat de vestiging kon worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Volgens GroenLinks besteedt de Boemerang veel aandacht aan duurzaamheid. “Het verduurzamen van de vestiging aan de Binderij staat op de agenda voor de komende tijd.” Sven Keltering zei dat een van de ambities is ook het wagenpark te verduurzamen. Op dit moment rijden vrachtwagens, die goederen brengen en ophalen bij particulieren, nog op diesel. Amstelveenpas-houders krijgen een korting van 20%. Keltering vertelt dat hij het wel jammer vindt dat de medewerkers de houders niet mag controleren op hun identiteit, omdat bij hem het vermoeden is dat er regelmatig met de Amstelveenpas (die persoonsgebonden is) gefraudeerd wordt. De directeur wil daarover in overleg met de gemeente.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.