Door in eigen auto de dames Kunst  en Verheijke van wijkcentrum Dignahof naar Eyckenstein te brengen gaf wethouder Herbert Raat eigenlijk het startschot voor ANWB AutoMaatje in Amstelveen. In 115 plaatsen, waaronder Uithoorn en Aalsmeer, bestaat die door vrijwilligers gedreven laagdrempelige logistieke service al. De tot toe bestaande en eerder begonnen Wijkmobiel Uit & Thuis, een maximaal 45 kilometer per uitrijdend elektrisch voertuig (een soort Canta) voor slecht ter been zijnde mensen, wordt nu in ANWB AutoMaatje geïntegreerd, vertelde manager Elena Nabatova van welzijnsorganisatie Participe Amstelland.

Want die beheert ook het AutoMaatje.

Sociaal

Samen met Monique Strack van Schijndel heeft zij zich hard gemaakt voor die introductie. “In wezen bestaat het door Wami (Bewonersgroep uit Waardhuizen en Middenhoven, red.) destijds begonnen vervoerssysteem niet meer”, zei Nabatova. “Maar die wagen hebben wij nog en de vrijwilligers rijden er nog volop me. Ook het telefoonnummer is nog in gebruik, maar men komt dan uit bij de dienst ANWB Automaatje. Die twee hebben wij in elkaar geschoven.” In Dignahof waren alle bij het nieuwe vervoerssysteem betrokken vrijwillige chauffeurs uit de regio bij elkaar. Het is volgens regiomanager Leo Bekker van ANWB een sociaal vervoersaanbod van zijn organisatie. De ANWB helpt meer dan vijfmiljoen automobilisten, maar zag toch ook een logistieke taak voor zich weggelegd voor de tweemiljoen weinig mobiele Nederlanders. Daarom werd in 2015 ANWB AutoMaatje opgericht. Degenen doe er gebruik van maken betalen aan de vrijwillige chauffeur 35 cent per kilometer. De vrijwilliger rijdt met de eigen auto. “Maar het gaat, bijvoorbeeld in het geval van Raat, maar om twee kilometer”, zei iemand van het taart etende gezelschap. Overigens wordt van de vrijwilliger meer verwacht dan enkel rijden. Hij moet bijvoorbeeld helpen met de rollator, als zijn of haar passagiers die meenemen. Bij Herbert Raat bleek dat laatste zo te zijn.

Laagdrempelig

De gemeente is vooral te spreken over de laagdrempeligheid van het systeem. Een groot deel van hen was dinsdag bij de lancering in wijkcentrum Dignahof, net als vrijwilligers die rijden in Uithoorn en Aalsmeer. In Amstelveen zijn nu toen chauffeurs die zich hebben aangemeld. En daar komen de coördinatoren bij, zoals Huib Vogelaar en Participe-manager Elena Nabatova. Participe runt het sociale vervoersaanbod voor de gemeente. “Het is hartverwarmend dat zoveel vrijwilligers zich inzetten voor een ander”, zegt Raat, die ook de oude wijkagent herkende tussen de vrijwilligers. “Zij maken het mogelijk dat minder mobiele Amstelveners toch nog kunnen aansluiten bij een klaverjasavond of een bushalte kunnen bereiken. Ik mocht voor het eerste ritje twee dames naar huis brengen en dat was erg gezellig om te doen. Ik zou willen zeggen: Geef je op als vrijwillig chauffeur. Je krijgt er veel voor terug.”

AutoMaatje

AutoMaatje biedt vervoer aan in geheel Amstelveen of voor bestemmingen daarbuiten. Door ANWB AutoMaatje toe te voegen aan het bestaande vervoersnetwerk in Amstelveen, kunnen ook de minder mobiele mensen weer deel uitmaken van het sociale en maatschappelijke leven, zegt de gemeente. Wie meer weten over de service: automaatje-amstelveen@participe.nu of 020-5430458. Meer informatie is ook te vinden op www.participe-amstelland.nu/automaatje

Wethouder Raat startte AutoMaatje door zelf twee dames te rijden; buiten v.l.n.r  Huib Vogelaar en Leo Bekker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.