De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) bestaat dit jaar 30 jaar. De partij gaat dit op een wel heel bijzondere manier vieren, namelijk met een cadeau waarvan alle Amstelveners gebruik kunnen maken. BbA gaat Amstelveen een walnotenbos aanbieden.

Voor ieder jaar dat bbA bestaat wordt één boom aangeboden. Omdat de bomen uiterlijk in het vroege voorjaar moeten worden geplant, worden die al op 15 februari aangeleverd, bij de parkeerterreinen van de Golfclub Amstelland. “Gemakkelijk bereikbaar voor iedereen”, denkt bbA.

Walnoten

BbA had al een groepje gevormd om zich te buigen over een bijzondere viering van het 30- jarig bestaan. De lokale partij werd 28 mei 1993 opgericht. Voor de werkgroep waren door het bestuur drie kopstukken uit het verleden van bbA gevraagd: Oprichtster Linda Roos, oud-wethouder John Levie en voormalig raadslid Ruud Oord opgenomen. Linda Roos: “Ik weet niet meer hoe ik er op kwam, maar ineens spraken we over bomen en toen viel het idee voor een walnotenbos. Iedereen was enthousiast. Ik zag onmiddellijk de relatie met de uitgangspunten van bbA over groen, heemparken, welzijn en dit bos. We hebben wel eens eerder gezegd, dat iedere woning in Amstelveen moet zicht hebben op een stukje groen. Bovendien met zo’n walnotenbos kan je van alles meedoen. Jaarlijks de noten plukken, de bomen een naam geven enzovoorts.” Linda koos juist voor walnotenbomen en niet voor andere boomsoorten. “Walnoten zijn zeer gezond. Het wordt aanbevolen om ze te eten”.

Gezondheid

Gezondheidsdeskundigen omschrijven de walnoot als de koning der noten, vol zittend met gezonde omega 3 en 6, vetzuren en die zijn goed voor hart en bloedvaten. Het bestuur van bbA ging op zoek naar een stukje grond. De gemeente vond het moeilijk dit samen uit te voeren en grond beschikbaar te stellen voor een jubileum van een politieke partij,  waarna de benodigde ruimte gezicht werd bij particulieren, onder meer bij de familie Loogman, eigenaar en exploitant van de Golf Amsteldijk in de Middenpolder. Tineke Loogman bleek direct enthousiast; haar eigen plannen om bomen te planten waren nog niet uitgevoerd als gevolg van andere prioriteiten. In overleg met het bestuur van bbA kwam de ruimte bij de parkeerterreinen als beste plaats uit de bus.

Fractievoorzitter

De aanstaande fractievoorzitter van bbA, Pieter Monkelbaan (die Ruud Kootker gaat opvolgen) werd geïnformeerd over de plannen en reageerde zeer enthousiast. “Een fantastisch idee, hartstikke leuk en origineel. Een geweldige manier om Amstelveen nog groener te maken. Dit zijn de initiatieven waarvoor bbA is opgericht. Hier kunnen we nog jarenlang leuke dingen me organiseren,” zei hij. De te leveren bomen zijn van verschillende leeftijd; zowel oudere als heel jonge bomen. Hierdoor zal een aantal bomen al snel een vrucht dragen, terwijl er in de loop van de jaren aan steeds meer bomen walnoten gaan groeien. Het tijdstip van planten op woensdag 15 februari hangt af van de aflevering. Leden en andere geïnteresseerden zullen een paar uur van tevoren hierover worden geïnformeerd via e-mail, whatsapp en de andere social media. Men kan zich hiervoor aanmelden via info@burgerbelangen-amstelveen.nl

Op foto boven staat Linda Roos

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.