Uit onderzoek blijkt dat 97% van de Noord-Hollanders de kleine flesjes van frisdrank en water, waarop u € 0,15 statiegeld staat, van plan is in te leveren. Het gaat hen er om geld terug te krijgen óf een donatie aan het goede doel te geven. Het onderzoek is verricht in opdracht van Statiegeld Nederland.
Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leverde donderdag symbolisch het eerste flesje in bij een voetbalvereniging. De club spaart met de inzameling van de statiegeldflesjes voor een nieuw materialenhok.
Supermarkt
De meeste Noord-Hollanders die kleine plastic flesjes kopen, doen dat in de supermarkt. Veel van hen zijn van plan de flesjes ook daar in te leveren. Maar ook nieuwe innamepunten, zoals tankstations langs de snelweg en grote NS-stations, lijken populaire plekken te worden om de flesjes te retourneren.
Nu statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht is, zal het aantal innamepunten verder toenemen, zoals grote cateringlocaties, bioscopen en sportclubs. Wie een statiegeldflesje in zo’n bak doneert, steunt een goed doel. Bij sportclubs is dat vaak de club zelf.
Elke fles overal in te leveren
Meer dat driekwart (77%) van de Noord-Hollanders zegt weleens bij het verkeerde innamepunt te staan met een statiegeldfles. Daar komt met het nieuwe statiegeldsysteem een einde aan. Vanaf nu maakt het niet meer uit waar men de grote of kleine plastic flessen gekocht hebt. Elk innamepunt neemt ze aan, zolang het statiegeldlogo maar op de fles staat, de streepjescode goed te scannen is en de fles onbeschadigd is.
900 miljoen
In Nederland worden per jaar 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht. “Met statiegeld op kleine plastic flesjes neemt het aantal statiegeldflessen flink toe”, zegt directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland. “Om het zo makkelijk mogelijk te maken de flesjes in te leveren, komen er steeds meer innamepunten bij. Het is mooi om te zien dat zoveel vrijwillige punten zich al registreren bij Statiegeld Nederland, zoals bioscopen en sportclubs.”
Statiegeld Nederland zorgt in nauw overleg met producenten en innamepunten voor de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. De doelstelling is 90% van alle statiegeldflessen gescheiden in te zamelen. De ingezamelde flessen worden gerecycled en hergebruikt, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe flessen.
Statiegeld Nederland
In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.
Voor meer informatie over statiegeld op kleine plastic flesjes: www.statiegeldnederland.nl.