Hoewel woensdagavond er een raadsgesprek was over De Scheg West, waar geen sociale huurwoningen komen en een lid van de PvdA zei dat heel De Scheg, bestaande uit drie delen, een mislukt project is, zegt de gemeente dat in de (laatste) nieuwe wijk van Amstelveen in elk geval woningen komen. Al worden dat dan steeds minder.

Over De Scheg West werd al meegedeeld dat daar voornamelijk koophuizen komen, waarvoor de kopers niet bepaald te dringen staan.

Geen hypotheek

De gemeente heeft nu, met ontwikkelaar VORM, ook de plannen voor De Scheg Oost wegens ‘gewijzigde marktomstandigheden’ verandert. Het woningbouwprogramma van het project Eilands Eigen wordt daar aangepast. Wegens rentestijging werd het voor ‘modale’ kopers vrijwel onmogelijk nog een hypotheek te krijgen en de bouwkosten zijn nu hoger dat bij de eerste plannen werd verwacht. De gemeenteraad is volgens B en W woensdagavond, kennelijk in het geheim (want voor de extra vergadering was alleen het Cobra Museum gepland), over het aangepast concept voor woningbouw in Scheg Oost. Er nu komen er minder vrijstaande woningen en meer rijtjeshuizen. En het aantal middeldure koopwoningen met een koopsom van € 355.000 neemt licht toe, omdat daarvoor al koopcontracten waren getekend.  Volgens wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) heeft zij bedongen dat degenen die al een koopcontract hadden getekend, opnieuw recht van eerste koop krijgen. De middeldure koopappartementen worden in de nieuwe opzet vervangen door zogenaamde beneden-bovenwoningen met een tuin of een balkon, zegt ze. ‘Ontwikkelaar VORM geeft tijdens het nieuwe verkoopproces voorrang aan de oorspronkelijke kopers’, meldt de gemeente. Hij houdt zich gewoon aan het koopcontract.

Nieuwe vergunning

De gemeente kijkt onder meer naar verhouding verharding versus groen, ruimtelijke kwaliteiten en duurzaamheid, waarbij de nieuwe Amstelveense stadsbouwmeester ook adviezen geeft. Verder bekijkt de gemeente of de inmiddels verleende bouwvergunning voor het oorspronkelijke plan nog overeind kan blijven voor een klein aantal huizen of dat er een nieuwe moet komen. Doorgaans zal dat laatste het geval zijn. Wethouder Gordon zegt al heel blij te zijn met de ‘doorstart’. Bijkomend voordeel is naar haar mening dat er meer woningen nu financieel beter bereikbaar zijn. “De wijk is bedoeld voor doorstromers en gezinnen.”

West

Daar dat vertelde ook een ambtenaar woensdag, toen een zogeheten ‘raadsgesprek’ over de De Scheg West werd gehouden. Behalve dat zijn er de delen van de nieuwe wijk Oost en Midden. Alleen in die laatste komen 96 sociale huurwoningen. De gemeente wil dat mensen uit een goedkopere woning doorstromen naar De Scheg.

In West komen slechts 115 (dure) huurwoningen en gaat de rest weg als koopwoning, waarvoor zich nog weinig kopers hebben gemeld. Er komen er 410, waarvan 144 twee-onder-een-kap en zestig geheel vrijstaande woningen. CDA’er Bert Rouwenhorst zei dat de verkoop ‘dramatisch’ zal worden. Volgens de gemeente zijn er in West al 150 verkocht.

Nieuwe opzet

Ontwikkelaar VORM geeft toe dat de stedenbouwkundige opzet van Eilands Eigen veranderd. Er komen meer rijwoningen in verschillende types en een divers aanbod aan tweekappers verdeeld over vier verschillende fases. In totaal verrijzen er niet 172, maar 153 woningen. Voordeel daarvan volgens de gemeente dat er meer kwaliteit in de openbare ruimte ontstaat.

6 REACTIES

 1. De gemeenteraadsleden zouden zich eens moeten buigen over de Grondwet artikel 22 lid 2. Ook heeft de Nederlandse regering allerlei internationale verdragen afgesloten waarin zij het wonen voor IEDEREEN dient te bevorderen. Jammer genoeg is dit niet afdwingbaar voor de rechter.
  Deze bevordering wordt in onze gemeente met de voeten getreden. Daar staat maar maar ėén ding voorop, namelijk de belangen van de eigenaren van bouwgrond. Zoiets als van maatschappelijk en sociaal belang voor iedereen heeft men nog nooit gehoord.
  Ook is het natuurlijk ronduit belachelijk dat men in deze tijden van schaarste aan bouwgrond nog vrijstaande- en twee onder één kap huizen wil bouwen.
  Dit uitermate slechte beleid zal er enkel maar toe leiden dat jongeren en mensen in de cruciale beroepen van zorg, onderwijs, maar ook vele anderen die van belang zijn voor het draaiende houden van onze maatschappij wegtrekken.

  Ook kletst men in het artikel over doorstromers. Wat voor soort doorstromers bedoelt men dan? Van soc sector naar vrije of van “goedkope vrije sector” naar dure? In het eerste geval is dat een farce. Men gaat geen 50% meer huur betalen voor minder en kopen kan men nog steeds niet.

  Leuk nog dat de PvdA schijnheilig zegt zo tegen de verkiezingen dat het woonbeleid is mislukt, terwijl eigenlijk iedereen dit zag aankomen. Wees dan consequent en stap dan uit de coalitie en ga dan verder zaken doen met GL, SP en AVA op dit punt. Dan kun je misschien nog iets bereiken, maar iedereen wil toch zijn eigen toko blijven beheren , ook gaat het in tegen alle belangen van hun eigen achterban.

  • Dat is dan ook precies de reden waarom zij lokaal en landelijk zo klein zijn geworden. Vroeger had de PvdA hier echt wat te vertellen. Toen wist zij nog wat SOCIAALdemocratie inhield.
   Nu is het slechts een heel slap aftreksel geworden, maar dat hoeft niet als zij eens van dat pluche durft af te komen.

 2. Die Floor toch, die heeft toch maar mooi wat bedongen…. Vond de VVD dat eigenlijk wel goed? Het zou beter zijn als D66 zich net zo hard zou inspannen voor degenen die een sociale huurwoning zoeken.

  • Dat hele D66 gedraagt zich lokaal als het dienstmeisje van de VVD. Ze mogen alleen wat met genderneutrale zaken een eigen koers varen en pathetisch met een vlaggetje zwaaien.
   Inclusief zijn moet je altijd nog gewoon doen en niet over kletsen, lijkt mij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.