Houdt Nes aan de Amstelveen het dorpse karakter of gaat het door meer woningbouw mee in de vaart der volkeren? Dat was één van de onderwerpen die dinsdag ter sprake kwam bij de openbare vergadering van de Dorpsraad.

Jongeren willen blijven in het dorp waar zij zijn opgegroeid. Dat werd duidelijk toen een vrouw uit het publiek, een brief aan de Dorpsraad voorlezend van haar tablet, meldde dat het Woningnetsysteem onder meer daarmee (en veel andere zaken) geen rekening houdt.

Uniek

Maar het is, zoals in heel Amstelveen en eigenlijk in heel het land werd op de tribune gezegd. Het lijkt wel of niemand kan blijven wonen, zeker niet in sociale huurwoningen,  op de plek waar hij of zij het liefst woont. Het puntensysteem van Woningnet houdt daar geen rekening mee. Dorpsraadlid Henk Jurriën vond dat Nes aan de Amstel iets unieks heeft en daar niet te veel mensen bij moeten  komen. Dat was een antwoord op de suggestie de oude kassen uit een voormalig kassengebied, de restanten, te laten vervangen door betaalbare woningbouw. Jurriën betoogde dat Nes, een dorp met nu ongeveer 1200 inwoners, een unieke speld binnen de gemeente is. “Wij moeten het-++ niet overgeven aan projectontwikkelaars.” Overigens zal wethouder Floor Gordon van onder meer Ruimtelijke Ordening bij de volgende Dorpsraadvergadering zijn.

Multifunctioneel

In zekere zin hield met de uitbreiding van het dorp ook verband wat er in de toekomst met de Urbanuskerk, basisschool De Zwaluw en dorpshuis De Nesse moet gebeuren. Er wordt gesproken over een nieuw multifunctioneel gebouw, waarin die drie een plaats zouden  moeten krijgen.  Maar Rinus Verheggen van de Dorpsraad kwam op voor de kerk. Door het afnemende aantal kerkgangers, komen er doorgaans nog maar vijftig mensen, zei hij. Daarvoor is de kerk veel te goot en er zou een aparte ruimte voor culturele en maatschappelijke in het dorp in de kerk kunnen worden gemaakt. Maar daar heeft de school niks aan, waarvan het onderhoud teveel wordt. En het dorpshuis is van een andere eigenaar, een stichting. De gemeentelijke totaalvisie moet daar maar een antwoord op geven, werd gezegd. Een omgevingsvisie. In die zin lijkt het verstandig een korte en een lange termijnplan te hebben en met de gemeente uitvoerig te praten, vond de Dorpsraad. “Er gaat nog veel water door de Amstel, voordat de nieuwe school er staat”, zei voorzitter Henk Boelrijk.

Glasvezel

Het buitengebied heeft al jaren niet de IT-communicatie waarop de bewoners hopen. Die hoop is nu volgens Henk Jurriën gevestigd op Glasdraad BV, die op 10 oktober een informatiebijeenkomst in de Nesse geeft. Dat zou al afgelopen maandag (11 september) gebeuren, zo was in de pers aangekondigd, maar toen stond o.a. raadslid Michel Becker – samen met anderen – voor een dichte deur van het dorpshuis. Becker had tevoren met andere leden van de gemeenteraad een bezoek aan het in financiële verkerende Cobra Museum gebracht. Volgens Jurriën gaat er nu een campagne draaien. “Voor mensen in het buitengebied is het van groot belang”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.