Het Amstelveens Nieuwsblad gaat samenwerken met de lokale omroep RTV Amstelveen. Dat deelde eindredacteur Ernst-Jan Wilhelmis van RTVA maandagavond mee tijdens een mediadebat van een mediacommissie uit de gemeenteraad en vertegenwoordigers van plaatselijke media. 

Dat de gemeente voornamelijk aan omroep denkt, bleek er uit dat tijdens de ‘beeldvormende avond lokale  media’ de helft van de vier groepsgesprekken (zogenoemde ‘expertmeetings’) aan dat medium was gewijd. Een ervan werd voorgezeten door Wilhelmis en in een andere maakte RTV Noord-Holland plannen bekend lokaal nieuws te verzorgen. De andere twee ‘expertmeetings’ gingen over een stimuleringsfonds voor lokale journalistiek, waarmee Leiden is gestart en waar men ook bij de gemeente Amstelveen over denkt, en een door de gemeente betaalde verslaggever voor de gemeenteraad, die in Maastricht sinds kort functioneert.

Eigen houtje

Onder de naam Amstelnieuws wil RTVA samenwerking met mediacollega’s, omdat het inziet  beter niet op eigen houtje te kunnen doorgaan. Met alle alle media in Amstelveen zijn inmiddels gesprekken gevoerd, maar concreet hebben die blijkbaar al het meest met het Amstelveens Nieuwsblad tot resultaat geleid. Het is de bedoeling dat zowel gedrukt als via alle andere ter beschikking staande kanalen er in elk geval vier specials komen over ‘grote’ actuele onderwerpen, zoals A9, Stadshart en sneltram. “Krant en beeld achten wij als complementerende twee-eenheid kansrijk”, staat er in een door RTVA gepresenteerd stuk.

Live

De twee media behouden elk hun zelfstandigheid, maar denken de aanwezige professionaliteit beter te kunnen benutten. Er komen ook maandelijks debatten over actuele thema’s, in de vorm van een live programma op een locatie. Ook wordt gedacht aan ‘reguliere journalistieke samenwerking’, te beginnen met gezamenlijk 112-nieuws. En er komen wederzijds aankondigingen van activiteiten op de sites en in de krant.

RTVA wil ook de wat in het slop geraakte samenwerking met RTV Noord-Holland nieuw leven inblazen. Amstelnieuws moet dag en nacht ‘bovenop het nieuws’ zitten en dat via alle beschikbare kanalen verspreiden. Ook wil men geregeld de ‘diepte’ ingaan. ‘Onderzoeksjournalistiek kunnen bedrijven past bij een Amstelveenwaardige omroep.’ Maar om de ambities waar te maken, moet de gemeente ten aanzien van Amstelnieuws wel met geld over de brug komen. ‘Professionalisering van de werkorganisatie is onvermijdelijk.’ Er moeten minstens vier journalisten, 1 á 2 technici en een directeur komen, vindt RTVA.

 

2 REACTIES

  1. Dit artikel gaat voornamelijk over wat RTVA wil en lijkt dus op een één-tweetje van twee lokale journalisten. Het kan ook zijn dat de ‘expertmeetings’ tegelijk plaatsvonden en Johan Bos niet overal tegelijk aanwezig kon zijn. Dat is jammer, want wat RTVA wil, is niet interessant meer. Dat clubje ziet nu ook wel in dat het niet op eigen houtje kan doormodderen. Andere media doen er verstandig aan om samenwerking te vermijden teneinde niet in het veenmoeras meegezogen te worden.

    Dat de gemeente zelf aan omroep blijft denken, is logisch, gezien haar antidemocratische instelling: Lekker doorgaan met éénrichtingscommunicatie want dat maakt het eenvoudig om de eigen zin en manier van doen door te drijven, ongehinderd door kritiek en tegenspraak.

    Interactie met de burgers ontbreekt in het mediaverhaal. Die enge en lastige burgers moeten zich zo min mogelijk bemoeien met bestuurlijke, politieke en ambtelijke overwegingen en beslissingen. Gelijkgeschakelde media hoeven die alleen maar in hapklare brokken aan de burgers te voeren.

    Wat echt nodig is een open en eerlijk forum voor publieke discussies over alles wat Amstelveners aangaat en bezighoudt.
    De lokale politiek en media verdienen tegenspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.