Er moeten in de openbare ruimte en schoolpleinen schaaktafels komen. Dat vindt de ChristenUnie, die daarover woensdag in de gemeenteraad een motie indient. Dat gebeurt bij de behandeling van de Perspectiefnota 2022, waarin het financiële beleid voor volgend jaar in feite staat.

CU-raadslid Bert de Pijper vindt dat de Amstelveense samenleving door corona onder druk kwam te staan en dat er behoefte bestaat aan het doen van leuke dingen met elkaar. Zoals schaken. “Juist op het terrein, waar cultuur en sport bij elkaar komen”, zegt hij.

Pleinen

Urban Chess is een initiatief om wereldwijd op openbare plaatsen in steden en dorpen schaaktafels te plaatsen. Het initiatief wordt gesteund door de Nederlandse schaakbond KNSB, door de FIDE en NOC*NSF. In Nederland hebben ongeveer 25 tot 30 gemeenten schaaktafels een plek gekregen op bijvoorbeeld pleinen, winkelcentra en schoolpleinen, zegt De Pijper. Onderzoek toonde volgens hem aan dat vooral bij kinderen het rekenen naar een hoger niveau gaat als ze leren schaken.

“We stellen voor als pilot te beginnen met twee tot vier schaaktafels om te onderzoeken hoe deze gebruikt worden”, zegt het raadslid. De Pijper vraagt in de motie ook aan B&W met schoolbesturen te praten over schaaktafels op schoolpleinen. In de toekomst kunnen volgens hem meer schaaktafels in Amstelveense wijken worden geplaatst.

1 REACTIE

  1. Leuk idee! Op mijn vroegere school kwamen wel mensen van een schaakclub, die 3e of 4e groepertjes een 3 kwartier schaakles gaven gedurende een paar weken. Als ze het leuk vonden werden ze lid van de buitenschoolse schaakclub, die gewoon vanuit een schoolcluster georganiseerd was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.