De gemeente wil, na een proef daarmee, het aantal zogeheten Lief & Leedstraten uitbreiden. Er zijn er nu veertig, die elk een potje van € 150 kregen. In Lief & Leedstraten wordt onder meer strijd gevoerd tegen eenzaamheid van inwoners. De gemeente wil het aantal verdubbelen.
Met de gangmakers in deze straten is een evaluatie gehouden. Zij meldden volgens de gemeente dat de aandacht die via kleine attenties aan buren is gegeven, positieve invloed heeft.
Gangmakers
‘Het is een hulpmiddel om met elkaar in contact te komen. Met een presentje is het makkelijk om bij elkaar aan te bellen als er iets is’, zegt de lokale overheid.
Gangmakers trekken de kar in Lief & Leed straten. Zij ontvangen ook jaarlijks een Lief & Leedpotje en worden voorzien van een startpakket met folder, kaartjes en tips. De gemeente stelde de Lief & Leed potjes in opdat buren iets aardigs voor elkaar kunnen doen en daarmee het buurtgevoel kunnen versterken en eenzaamheid verminderen. En dat was in de coronatijd belangrijker dan ooit, vindt zij.
Netwerken
Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) wil het nu bestaande aantal straten dus naar 80 uitbreiden. “Het gaat niet alleen om aantallen, maar om het ondersteunen van enthousiaste bewoners die netwerken in hun straat opbouwen”, zegt hij. “Als je meer buren kent, is dat beter voor de sfeer, het helpt tegen eenzaamheid, maar buren kunnen elkaar ook helpen. Wat boodschappen meenemen, een keer wat soep of een bloemetje langsbrengen als iemand ziek is.”
Door de Lief & Leed pot is het contact maken makkelijker, vindt hij. “Je kunt door een klein gebaar echt het verschil maken.”
In het pilotjaar is de uitvoering gestart met ondersteuning van Participe Amstelland. Nu wordt de uitvoering geheel naar Participe overgedragen. Samen met die welzijnsorganisatie is een plan van aanpak gemaakt met als doel gangmakers te voorzien van een Lief & Leedpotje in uiteindelijk 80 Lief en Leedstraten in Amstelveen.
Participe organiseert een wervingscampagne en gangmakerbijeenkomst(en) om meer straten te bereiken. In wijken waar buren minder onderling contact hebben, zal extra ingezet worden om gangmakers te zoeken.
Per straat geven die op verschillende manieren invulling aan het beheer van het potje. Wegens corona kon men niet bij elkaar op bezoek, maar volgens de gemeente hebben wel in veel straten buren elkaar een hart onder de riem gestoken door een kaart of kleine attenties langs te brengen. Een straat aanmelden kan via contact met de wijkcoach: 020-5430430 of wijkcoach.amstelveen@participe.nu.