Van het vuurwerkverbod was vannacht in sommige wijken van Amstelveen weinig te merken. Men knalde er lustig op los en het kennelijk illegaal vuurwerk bracht toch wel mooie beelden tegen de donkere lucht tot stand. Maar in Amstelveen is het volgens B&W rustig verlopen in tegenstelling tot regio. Daar verliep de jaarwisseling volgens de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland onrustig maar beheersbaar.

In het aan Amstelveen grenzende Uithoorn nam de politie zwaar illegaal voorwerk op het Legmeerplein in beslag en brak een uitslaande brand uit in wijkcentrum Het Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan. In Amstelveen werden wel op Uilenstede twee bierflessen naar handhavers gegooid.

Illegaal

Vergeleken met de rest van het land, waar vaal rellen ontstonden, viel de onrust in Amstelveen mee. Dat zegt wethouder Herbert Raat van Handhaving, die zelf met enkele boa’s mee ging. Hij komt overigens wel tot de conclusie dat het landelijke vuurwerkverbod maar ten dele heeft gewerkt en het knalniveau, dankzij illegaal vuurwerk, behoorlijk was en langer doorging.

Onder meer in Westwijk en Bankras Kostverloren en op Uilenstede was dat het geval. De politie heeft in de regio ongeveer evenveel aanhoudingen verricht als afgelopen jaar. Op verschillende plekken zijn agenten bekogeld met vuurwerk, flessen en stenen. Verder waren er iets meer vuurwerk gerelateerde ambulanceritten geweest dan voorgaande jaren, melden de hulpdiensten.  De brandweer rukte vaker uit dan vorig jaar, onder andere voor de zeer grote brand in Uithoorn en diverse voertuig- en containerbranden. Ook in de regio rond Amstelveen werd (zwaar) vuurwerk afgestoken. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, gemeenten en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie over de nieuwjaarsnacht.

Regio

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland was op alle scenario’s voorbereid voor een jaarwisseling die wegens de maatregelen tegen het coronavirus en het vuurwerkverbod voor het tweede jaar anders dan voorgaande jaren zou verlopen. Onder de regio Amsterdam-Amstelland vallen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Het bestuur van de veiligheidsregio bedankt alle hulpverleners en handhavers die aan het einde van opnieuw een zwaar jaar, ook deze jaarwisseling onder vaak moeilijke omstandigheden hun werk hebben gedaan en spreekt hiervoor grote waardering uit.

Ambulanceritten

Door de coronacrisis staat de zorg onder grote druk. Het vuurwerkverbod is ingesteld om de zorg te ontlasten. Dat is gedeeltelijk gelukt, met ‘maar’ vier vuurwerk gerelateerde gewonden. Dat waren er overigens meer dan vorig jaar maar nog steeds uitzonderlijk laag. Daarnaast zijn er enkele ambulanceritten geweest in verband met alcoholgebruik.

 De politie trad bij verschillende verstoringen van de openbare orde op. Er zijn 27 mensen aangehouden, een vergelijkbaar aantal met vorig jaar. Op de Dam in Amsterdam verzamelden zich rond 00:00 uur circa drie- tot vierduizend mensen, onder wie personen die onrust veroorzaakten en vuurwerk gooiden naar de politie. Daar is tegen opgetreden, waarbij de Mobiele Eenheid (ME) een ondersteunende rol heeft gespeeld. Rond 01:00 was de drukte en onrust op de Dam voorbij. Op IJburg en in Amsterdam Nieuw-West zorgden groepen jongeren voor onrust; de ME heeft de rust hersteld. Handhavers van de THOR zorgden voor één aanhouding, naar aanleiding van een incident met zwaar vuurwerk. De brandweer had een drukke maar beheersbare nacht, zegt de gemeente. Door de ordeverstoringen in Amsterdam (Nieuw)-West is tijdelijk niet opgetreden door de brandweer. In bepaalde gebieden, waaronder IJburg, kon die enkel worden ingezet onder politiebegeleiding

 Overlast in Amstelveen

In Amstelveen werd, net als elders in de regio, veel vuurwerk afgestoken. Er waren diverse meldingen van jeugd- en vuurwerkoverlast. Op een enkele plek werd open vuur gestookt. Buurtbewoners wisten de vlammen te doven en de brandweer hoefde niet te komen. Op Uilenstede zijn dus bierflessen naar handhavers gegooid. Politie kwam ter assistentie. De rookwolken van de brand in Uithoorn waaiden over Amstelveen, maar er waren geen extra maatregelen nodig. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.