Er is weer een nieuw soort burgemeester uitgevonden: De fietsburgemeester. Nou ja, helemaal nieuw is die niet, want Katelijne Boerma (43), docent aan de Hogeschool van Amsterdam, werd in die hoofdstad al in 2017 gekozen. Amstelveen heeft al een kinderburgemeester, maar kan nu een junior fietsburgemeester daarnaast krijgen. Dat is afhankelijk van een wedstrijd in de regio.

Misschien zou overigens op een voorstel van bijvoorbeeld  GroenLinks in de gemeenteraad trouwens een Amstelveense fietsburgemeester worden benoemd. In elk geval kunnen Amstelveense jongeren met voorstellen aan een wedstrijd in heel de Vervoerregio meedoen.

Challenge

Nieuwe vraag van Boerma, waarmee zij zich tot de jeugd richt is: Hoe benut je het potentieel van de fiets nu het beste? Voor het antwoord heeft zij de Bicycle Mayor Challenge 2020 georganiseerd om middelbare scholieren in de regio uit te dagen mee te denken over hoe de fiets een oplossing kan zijn voor grote thema’s zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid, toegankelijkheid en natuurlijk Corona.

Oplossingen

De Vervoerregio Amsterdam is partner in de challenge (want het moet natuurlijk in het Engels, zoals ook The Right to Challenge, want gewoon neerkomt op invloed van de burger op het bestuur). “Het potentieel van de fiets kan vast nog verder benut worden, wij zijn erg benieuwd naar de leuke en creatieve oplossingen die jongeren aandragen”, zegt secretaris-directeur Thea de Vries, van de Vervoerregio.

Zes weken

Op instagram (@bicyclemayorchallenge) worden voor middelbare scholen in zes weken tijd zes thematische challenges gelanceerd, waarin elke week een ander thema wordt belicht. Iedere week worden de drie beste, leukste en meest creatieve ideeën geselecteerd en tot weekwinnaars uitgeroepen. Dit kunnen serieuze maar ook heel creatieve of grappige ideeën zijn. Belangrijk is dat de oplossing iets vertelt over hoe jongeren de wereld om hen heen graag zien. “Jongeren weten immers zelf heel goed hoe hun stad / dorp fijner en veiliger kan worden”, aldus Boerma.

Winnaar

Aan het einde van de challenge wordt uit alle weekwinnaars de overall winnaar van de Bicycle Mayor Challenge gekozen, via een publieke online stemming en een oordeel van een officiële jury. De winnaar krijgt op 18 november een prijs van dagelijks bestuurslid Gerard Slegers, wethouder in Zaandam. De Vervoerregio probeert het idee van de winnaar in pilotvorm uit te voeren.

Finale

Als kers op de taart maken alle deelnemers aan de challenge kans uitgeroepen te worden tot Junior Fietsburgemeester van hun gemeente zo kunnen ze in de toekomst de Fietsburgemeester helpen de wereld een stuk beter te maken, denkt Boerma. Te beginnen in hun eigen omgeving. Ook de aankondiging van de Junior Fietsburgemeesters van de betrokken gemeenten zullen op 18 november worden aangekondigd. Voor meer informatie over de Bicycle Mayor Challenge kijk op: www.bicyclemayorchallenge.nl+

Boerma zegt zich te willen inzetten voor de ontsluiting van het fietsen voor jongeren in Nieuw-West, Noord en Zuidoost van Amsterdam. Daar wordt de fiets als transportmiddel voor armen gezien, denkt ze. Omdat de auto en scooter vaak een hogere status genieten, meent ze.

2 REACTIES

  1. Om te kotsen al die popiejopie taal ontleend aan het Engels. En waarom alleen de jeugd? Ik heb minimaal 30 jaar van fiets en ov gebruik gemaakt. Ik denk dat ik de maatschappij daarmee toch diverse tonnen CO2 bespaard heb.

  2. Maak een fietsbaan van de trambaan.

    Er is nu veel geld besteed aan verbetering van de fietspaden langs de Beneluxbaan, maar fietsen is daar hartstikke (letterlijk!) ongezond vanwege de uitlaatgassen en het fijnstof van het intensieve autoverkeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.