De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) steunt de noodoproep, die de bewoners van het Oude Dorp stuurden aan B&W en gemeenteraad. Hoewel de bewoners het doel van de gemeente – het Oude Dorp bereikbaar en leefbaar houden – steunen, ontketenden zij een bezwaarprocedure tegen naar hun mening disproportionele maatregelen van het Verkeersbesluit, die volgens hen juist slechtere bereikbaarheid en leefbaarheid tot gevolg hebben. BBA staat daarachter.Maar de gemeente startte al met de herinrichting en sorteert hiermee volgens BBA voor op een door haar gewenste uitkomst van deze procedure. Dit is geheel tegen de afspraken met wethouder Ellermeijer in, vindt BBA. “Het vertrouwen van de bewoners in de overheid wordt geschaad”, zegt zij. “Temeer omdat de bewoners diverse variaties voor oplossingen aandroegen, waarmee niets is gedaan.”

Spits

Doorgaand verkeer in de spits weren en het verhogen van het verblijfsklimaat, de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en leefbaarheid steunen bewoners wel. Maar zij hebben onoverkomelijke bezwaren tegen baar hun mening disproportionele maatregelen in het verkeersbesluit Oude Dorp. En dat, terwijl de bezwaarprocedure nog loopt, al werkzaamheden worden uitgevoerd, hekelen zij. Terwijl er nog discussie over de richtlijnen en het parkeren is, vrezen zij (en BBA) dat er geen weg meer terug is. “Daarmee is volgens hen de bezwaarprocedure slechts een façade, een show die wordt opgevoerd om de burgers klein te houden. Alle door de bewoners aangedragen oplossingen zijn aan de kant geschoven”, meldt BBA. “Daarbij komt dat de bezwaarprocedure al sinds juni 2020 loopt en dus door de gemeente ver buiten de wettelijke reactietermijnen is gekomen. Dit overigens zonder enige communicatie richting de bezwaarmakers.”

Wethouder

Wethouder Rob Ellermeijer zou zaken laten uitvoeren die nog besloten moeten worden en mondelinge en schriftelijke toezeggingen niet nakomen, zoals over het parkeren. Dat trots de bezwaarprocedure al werk wordt verricht, heeft tot onrust en afgunst geleid. Door de vernieuwde inrichting zonder stoepranden gaat de veiligheid alleen maar achteruit, vinden bewoners. En de rijbanen voor autoverkeer zijn nog verder versmald. “Dit duidt er op dat, ondanks de bezwaarprocedure, de wethouder al uitgaat van de afsluiting van de beide straten”, zegt BBA.

Burgemeester

Burgemeester Poppens had woensdag voor de derde keer een gesprek met bewoners. Maar ook dat leverde volgens hen niets op en werd ervaren als zeer teleurstellend. “Een fijne man om mee te praten, maar er komt geen actie uit die het verschil maakt”, zo lieten volgens BBA bewoners weten. De burgemeester zei er in politiek opzicht niet bij betrokken te willen worden. Wel was hij bereid, citeert BBA te bewoners, een van de betrokken ambtenaren te laten uitzoeken wat de te volgen procedures zijn bij de herinrichting van het Oude Dorp en hen daarover te informeren. “Maar feitelijk verandert dit niks aan de huidige situatie en neemt de onrust eerder toe”, zegt BBA.

Vertrouwen verloren

De lijst van klachten is volgens de partij aanzienlijk en volgens haar blijkt uit alles dat de bewoners het vertrouwen in de VVD-wethouder verloren hebben. Zo zou hij hebben toegezegd de uitvoering te staken zo lang de bezwaarprocedure tegen het verkeersplan nog loopt. “Die toezegging is niet nagekomen, want de werkzaamheden gaan gewoon door, er verdwijnen nog meer parkeerplaatsen en de herbestrating van de enkele rijrichting vordert gestaag“, zegt BBA.

Investering

De Dorpsstraat en de Stationsstraat worden nu opnieuw bestraat conform het verkeersbesluit met afsluiting en het verdwijnen van vele parkeerplaatsen, terwijl hier wegens de bezwaarprocedure nog geen definitieve beslissing over genomen is. De bewoners vrezen dat er nu een voor hen gunstige beslissing in de bezwaarprocedure niet meer mogelijk is. Het gedane werk aan de inrichting zal volgens de bewoners niet meer worden teruggedraaid. En hun investering in tijd om te komen tot een mooi alternatief plan dat wel rekening houdt met alle belangen van de winkeliers, horeca, burgers en doelstellingen van de gemeente is verloren, vinden zij.

WOB kost geld

Burgerbelangen Amstelveen zegt in het bezit te zijn van een lange lijst van bewoners en winkeliers, die de bezwaren tegen de herinrichting delen, en van diverse stukken en verslagen. “Hieruit blijkt dat de betrokken partijen niet of onvoldoende zijn gehoord, dan wel gepasseerd. Interessant is dat hieruit blijkt dat voor stukken die werden opgevraagd in het kader van de Wet Openbaar Bestuur (WOB) door de gemeente bedragen werden gevraagd van 1600 en 3200 euro, zijnde de kosten voor het weglakken van de tekst. Iets wat totaal tegen de geest van de WOB in gaat. Zo kan de burger haar overheid niet meer controleren.”

Vertrouwen verdwenen

BBA zegt het droevig te vinden dat bewoners menen dat afspraken en toezeggingen door de VVD-wethouder niet worden nagekomen. “Mede daardoor is het gevoel gaan overheersen dat over de hoofden en ruggen van betrokkenen het plan van de gemeente hoe dan ook wordt doorgedrukt. Het plan voor het Oude Dorp lag al op voorhand vast. Niets heeft de wil van de wethouder doen veranderen.”

De partij concludeert dat het vertrouwen in de gemeente en de wethouder is verdwenen. De bewoners zijn niet gehoord of gezien, ondanks dat zij op allerlei manieren hun flexibiliteit en bereidheid tot compromissen hebben getoond. BBA: “De wethouder faalt op het punt van verbinden, het bij elkaar brengen van partijen en het oog hebben voor alternatieve en creatieve oplossingen.”  

7 REACTIES

  1. Al bent u nog zo’n trouw aanhanger van het VVD gedachtengoed, dan verdient het altijd aanbeveling om eens te wisselen van personen, anders krijg je meer een regerende kliek dan een overheid die gebaseerd op bepaalde ideeen.

  2. Plannen van de gemeente worden over de hoofden en ruggen van betrokkenen doorgedrukt, de bewoners zijn niet gehoord of gezien, werkzaamheden worden al uitgevoerd terwijl bezwaarprocedures nog lopen.

    Dit waren ook iedere keer de ervaringen die wij als bewoners van het Stadshart met gemeente hadden. Het bestuur van ons bewonersplatform is destijds opgestapt wegens verregaande onbetrouwbaarheid van de gemeente.

    Zo’n bestuur zou toch moeten kunnen worden weggestuurd?

    • Het antwoord op uw vraag ligt nog altijd bij de kiezers. En die stemmen in meerderheid lokaal hetzelfde wat zij landelijk stemmen. Een mooi voorbeeld vond ik de voorganger van Floor Gordon, een politiek onbenul die alleen maar daar kon komen vanwege de goede naam van Pechtold. Zij moest menigmaal gered worden door Raat, omdat zij vaak de dossiers niet goed had gelezen.
      Ik denk dat het merendeel van de VVD-kiezers hier niet eens weet, dat plaatselijk de zaak hier wordt gerund door een heel klein klef kliekje binnen die club. Iets wat zelfs de vorige tijdelijke VVD-burgemeester constateerde om vervolgens net zo hard met datzelfde kliekje mee te doen.

  3. Misschien dat ik wat gemist heb, maar wat mij opvalt is dat in het document ‘Positionering Oude Dorp Amstelveen’ het studie- en plangebied aan de oostkant wordt afgebakend door het spoor. In het beeldkwaliteitsplan en het plan van aanpak echter loopt het herinrichtingsplan door tot aan het Veenendaalplein. Het gebied voor de voormalige bajes blijkt dus opeens ook tot het Oude Dorp te behoren. Zou dat nou niemand zijn opgevallen in de raad?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.