De Amstelveense Beatrice Eckhaus-Leyh (86) richtte deze zomer, samen met haar dochter Gwen Eckhaus, de ‘Stichting Kind & Communicatie’ op. Doel: kinderboeken uitgeven waarin het gaat over schurende onderwerpen in de ontwikkeling van een kind. Het eerste project is het voorlees- én doeboek Marathon en Liefje, een boek waarmee scheiden voor kinderen niet alleen bespreekbaar wordt gemaakt, maar ook handvatten biedt om het verwerkingsproces onopvallend te ondersteunen.

Eckhaus-Leyh is moeder van twee gescheiden kinderen, onder wie de auteur van het boek, Gwen Eckhaus. Bij beide scheidingen stond Eckhaus-Leyh letterlijk met lege handen. “Nu kunnen ouders van scheidende kinderen iets zinvols doen voor hun kleinkinderen. Het lijkt zo klein, zo’n boek geven. Maar het gaat om inhoud. Je geeft je kleinkinderen een stukje bagage mee waarmee ze verder kunnen in het verwerkingsproces. Dat vind ik zo de moeite waard, dat ik met veel plezier en enthousiasme deze stichting heb opgericht.”

Heling

Beatrice Eckhaus-Leyh is van mening dat ouderen niet meer stilletjes toe hoeven kijken hoe familiedrama’s zich ontwikkelen. Integendeel. “Ik ben van mening dat je bij een scheiding altijd partij moet kiezen voor het kind. Met het boek van mijn dochter kun je samen met je kleinkind lezen en tekeningen maken. Dat heelt en is nog leuk om te doen ook!” Het volgende project van de stichting zit al in de pen. Wat het onderwerp is houdt Eckhaus-Leyh nog geheim, maar dat het er nodig moet komen is volgens haar evident.

Marathon en Liefje.

In Marathon en Liefje gaan Rosa’s ouders scheiden en komt zij niet alleen voor grote veranderingen te staan, maar ook de kater Marathon die bij haar woont. Met de komst van kitten Liefje, die Rosa van haar moeder in de aanloop naar haar verjaardag krijgt, komt alles voor iedereen op scherp te staan. Naast een illustratie is bij ieder hoofdstuk door ‘kies’ en kindercoach M. Claes een thematische teken- of doe-opdracht toegevoegd. Hierdoor worden emoties zichtbaar en biedt het kinderen een opening om hun gevoelens te uiten, ook als praten lastig is.

Stichting

‘Stichting Kind en Communicatie‘ is in de zomer van 2018 door dra. Beatrice Eckhaus-Leyh (1932) opgericht. Een stichting die zich ten doel stelt de communicatie tussen kind en de grotemensenwereld in de breedste zin van het woord te bevorderen. Eckhaus wil met de uitgaven in deze stichting de emotionele ontwikkeling van het kind ondersteunen en helpen bij het verwerken van grote gebeurtenissen in een klein pril leven.

Actrice

Gwen Eckhaus is een Nederlandse actrice en scenarioschrifster. Ze is onder meer bekend van haar rol als Lieneke in de film Spoorloos (1988), Eva Bilthoven in de serie Onderweg naar morgen (1996) en Gerda Sieben in de Baantjes-aflevering ‘De Cock en de eenzame dood’ (1997). Eckhaus schreef verschillende scenario’s voor ‘Voetbalvrouwen’ (2008). Na haar scheiding in 2014 schreef Eckhaus het voorlees- en doeboek voor kinderen bij een scheiding.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.