Wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen in Amstelveen was een van degenen die vrijdag bij het bezoek waren van koningin Máxima en Mariëtte Hamer (voorzitter SER) aan het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam (RWC). De meeste media mochten er wegens corona niet bij zijn, al was het gezelschap verder natuurlijk niet echt minimaal of digitaal.
Ook waren wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam), Henny Siwabessy van het FNV, voorzitter Bart Drenth van MKB, Anita Oonk (regiomanager UWV Amsterdam) en Guus van Weelden (Raad van Bestuur UWV) waren aanwezig.
Comité ondernemerschap
Het bezoek richtte zich op het van werk naar werk begeleiden van mensen die, onder meer wegens de coronacrisis, werkloos zijn geraakt of dreigen te raken. Máxima en Hamer spraken onder andere met medewerkers van het RWC, wethouders van Amsterdam en Amstelveen en door corona getroffen mkb-ondernemers. Het bezoek was geregeld door het Nederlands Comité voor ondernemerschap waarin koningin Máxima zit.
Hard getroffen
Veel mkb-ondernemingen en hun personeel worden hard getroffen door de coronacrisis. Mensen die hun werk dreigen te verliezen kunnen binnenkort via regionale mobiliteits-teams ondersteuning krijgen. Dit maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend. De mobiliteitsteams gaan op korte termijn van start in drie regio’s, waarvan Groot-Amsterdam er één is. Daarna volgt de rest van het land.
Beter
Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen is de regionale samenwerking belangrijk voor Amstelveen omdat werkgevers met vacatures erdoor in contact komen met werknemers en kandidaten uit heel Amsterdam en Amstelland. “Samen met het UWV en andere gemeenten kunnen we het MKB betere HR-ondersteuning bieden en een nog beter omscholingsprogramma maken voor de werknemers.”
Hulp naar werk
Het RWC startte in juni met het ondersteunen van werk naar werk en is daarmee een voorloper van de regionale mobiliteitsteams. In de regio Amsterdam kampen veel mensen en bedrijven met de gevolgen van de coronacrisis. Bedrijven in bepaalde sectoren, zoals horeca en zakelijke dienstverlening, hebben weinig of geen werk waardoor mensen hun baan verliezen. Tegelijkertijd kunnen in andere sectoren zoals onderwijs, zorg, IT en overheid juist kansen op werk ontstaan. Het RWC verbindt werkgevers die door de coronamaatregelen geen werk voor hun personeel hebben met werkgevers die juist mensen zoeken. Het RWC is gericht op het aan het werk houden van mensen waardoor uitstroom naar een uitkering wordt voorkomen.
Ervaringen
Ervaringen van medewerkers van het RWC bij het van de ene werkgever begeleiden van mensen naar een andere worden ook gedeeld met de andere regionale mobiliteitsteams. Enkele mkb-ondernemers vertelden tijdens het bezoek van koningin Máxima en Mariëtte Hamer wat corona met hun bedrijf deed. Een werkgever dat meldde sterke afname van werk op Schiphol, nu tijdelijk personeel wordt uitgeleend aan bedrijven waar wel werk is. Het RWC is een publiek-private samenwerking. Bestuurders vertelden over hun ervaringen in de samenwerking.