Speelt ook in Amstelveen de zogeheten ‘menstruatie armoede’? Een onderzoek moet op die vraag antwoord geven. De gemeenteraad bepaalde dat woensdag, door unaniem een motie van PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer aan te nemen, die mede ingediend was door coalitiepartijen VVD en D66, alsmede AVA.

Het gevraagde onderzoek moet uitwijzen hoe een structurele bijdrage is te leveren aan het probleem, dat sommige meisjes en vrouwen te arm zijn om fatsoenlijke tampons enzovoort te kopen als zijn menstrueren. Er moet, zei Veenboer, op Amstelveense scholen worden geïnventariseerd of deze problematiek daar ook speelt en vervolgens de kosten van het verstrekken van hygiënische middelen worden berekend, die niet op het onderwijsbudget mogen drukken.

Ongemak

Maar ook moet worden onderzocht hoe aan volwassen (en niet meer schoolgaande) vrouwen verstrekking plaats kan vinden, via bijvoorbeeld schuldhulpverlening, financieel café of andere maatschappelijke instellingen, vindt de raad. “Het niet kunnen betalen van menstruatieproducten kan zorgen voor ongemak en in het ergste geval leiden tot infecties”, zei Esther Veenboer. “Maar behalve ongemak levert het ook problemen in het dagelijks leven op, zoals het missen van schooldagen en niet naar het werk kunnen. Als je met meer vrouwen in een gezin leeft, lopen de kosten snel op.”

Beleid

Die zaak bracht Veenboer ter sprake bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar, waaruit ook een beleid van B&W  blijkt. Met dat beleid is coalitiepartij PvdA het eens, meldde Veenboer. “Een College dat uitspreekt juist nu te willen investeren in de samenleving. Zoals in de herontwikkeling van Legmeer en onderwijshuisvesting”, vatte ze het samen.

Toch is het volgens haar niet verstandig in onzekere tijden dat de gemeente zich voor vele jaren op dat beleid vastlegt. “Want onzekerheid blijft de boventoon voeren en dat zal nog wel even voortduren.” En de PvdA maakt zich volgens Veenboer zorgen over wat er nog aankomt op economisch gebied. “Een deel van de economie draait als nooit tevoren – denk aan supermarkten en bouwmarkten, maar ook techbedrijven – tegelijkertijd gaat een ander deel van de economische ontwikkeling onverminderd door naar beneden.” In dat laatste verband noemde zij horeca en detailhandel. “Tot nu toe is in 2020 de hele banengroei van de afgelopen twee jaar verdwenen en dat wordt misschien nog meer.”

Esther Veenboer

Ze zei het amendement van D66 mede in te dienen, waarvan de strekking is dat lokaal een miljoen euro wordt vrijgemaakt voor het overeind houden van ondernemingen. Naast het door de VVD genoemde ‘banen, banen, banen’ als slogan. Evident afgeleid van het eerdere ‘bouwen, bouwen, bouwen’,  gaat het de PvdA volgens haar om ‘burgers, burgers, burgers’. En zij wilde weten of er ook Amstelveense gezinnen slachtoffer werden van de ‘toeslagen affaire’ van de Belastingdienst, waartegen in de Tweede Kamer vooral CDA en SP strijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.