Doordat de Urbanuskerk door brand is verwoest er daardoor, na een lange restauratieperiode, opnieuw niet gebruikt kan worden biel een belangrijk cultureel en religieus centrum in Bovenkerk weg. De hele week komt een crisisteam dagelijks bijeen in het Noordddamcentrum.

Parochianen en andere Bovenkerkers kunnen er terecht met hun vragen en emoties. Kerkbestuur, pastores van de R.K. Parochie Amstelland, locatieraad en gemeente werken met elkaar samen en zijn dagelijks ook in het wijkcentrum te vinden.

Daar worden ook de missen gehouden, elke zondag om 10.30 uur en op woensdag om 09.30 uur. Intussen wordt hard gewerkt aan de veiligheid rond de kerk.

Veiligheid

Als eerste wordt er gewerkt aan de veiligheid rond de kerk. Dat betekent dat de buitenste gevels, de zogenoemde kopgevels, moeten worden gestut om instorten te voorkomen. Op de toren moeten leien worden vastgelegd. Gevreesd wordt verder dat de voorspelde harde wind dinsdag een probleem wordt. Ook het ramptoerisme is een probleem, hoewel de gemeente de Noorddammerlaan voor doorgaand verkeer afsloot. Ook het secretariaat van de parochie is deze week in het Noorddamcentrum gevestigd en geopend van 9 tot 12 uur.

Missen

Het programma van de vieringen in het Noorddamcentrum ziet er als volgt uit. Woensdag 19 september om 09:30 uur: Eucharistie, Pastoor J. Adolfs en koffie.

Zondag 23 september om 10:30 uur: Aurora, R. van Iersel-Hofmeijer en C. Bruinsma-van Veen, Communieviering, Koffie. Woensdag 26 september om 09:30 uur: Eucharistie, Pastoor J. Adolfs, koffie. Zondag 30 september om 10:30 uur:
Boventoontjes, Communieviering, Pastor E. Brussee, koffie.

Uitvaartdiensten

Het secretariaat is bereikbaar voor het aanmelden van uitvaarten. Daarvoor wordt  uitgeweken naar de Augustinuskerk en de Titus Brandsma kerk. Zolang de omgeving van de kerk niet veilig is, kunnen er geen begrafenissen op de begraafplaats van de St. Urbanuskerk worden voltrokken.

Op het moment van de brand was de distributie van het parochieblad Spirit in volle gang. Ongeveer de helft van de partij bladen ging tijdens de brand verloren. Vergaderingen in de pastorie van de kerk zijn voor deze week geschrapt.

Voor herstel van de kerk is inmiddels een crowdfundingsactie gestart. De initiatiefnemer Moos Venne daarvan willen een miljoen bij elkaar krijgen. Zij is de dochter bestuurslid Clem Venne van de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus en zag een deel van de passie van haar vader in vlammen opgaan.

 

 

1 REACTIE

  1. Behalve een tragische ramp en een groot verlies is het weer zo’n raar Amstelveens verhaal die vragen oproept die waarschijnlijk niet beantwoord zullen worden.

    Meterkasten dienen immers juist om kortsluiting te voorkomen. Wie heeft dat geïnstalleerd? Hoe zat het met zekeringen, aardlekschakelaars en meer van die dingen waar ik geen verstand van heb maar waar ik wel op vertrouw?

    Er was niet voldoende bluswater terwijl de Uranus vlak naast De Poel staat.. Wordt de waterdruk van aansluitingen voor brandstrijding niet regelmatig gecontroleerd en is er geen signaal als die te laag is? Was er geen sprinkler installatie zoals in ieder openbaar gebouw? Houdt de brandweer wel voldoende oefeningen?
    PS
    Ik had deze reactie onder het verkeerde artikel geplaatst. Aangezien reacties niet worden vermeld op de voorpagina, plaats ik deze ook maar hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.