Schiphol noemt het een ‘nieuwe stap naar betere leefomgeving’ in de buurt van de luchthaven. Voorzitter Jeroen Olthof van de organisatie Bestuurlijke Regie Schiphol en minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) hebben dinsdag afspraken gemaakt om die leefomgeving te verbeteren.

Doel is uitstoot en geluid in de regio te verminderen. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor natuurherstel, woningbouw, infrastructuur en de verbetering van het elektriciteitsnet spraken zij af. Om tussen al deze opgaven een goede balans te vinden tekenen de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), waarin 56 gemeenten en vier provincies verenigd zijn, en het Rijk de bestuursovereenkomst ‘intenties samenwerking NOVEX Schipholregio’.

NOVEX-gebied

De Schipholregio is als NOVEX-gebied aangewezen. Dat houdt in dat het Rijk, provincies en gemeenten in de omgeving van de luchthaven samen invulling geven aan maatregelen. De ondertekening van de bestuursovereenkomst is daartoe een belangrijke eerste stap, zeggen de ondertenaars. Daarna worden afspraken uit de bestuursovereenkomst samen met alle betrokken partijen verder uitgewerkt.

Jeroen Olthof: “Een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners staat voorop. De BRS pleit al jaren voor een aanpak waarbij alle belangen in de regio, zowel maatschappelijk als economisch, worden meegewogen. Daarom is het goed dat we dit met deze bestuursovereenkomst samen vastleggen.”

Ministers

Mark Harbers: “Rondom Schiphol spelen veel verschillende belangen en vraagstukken, die de kwaliteit van de leefomgeving voor omwonenden raken. Als kabinet willen we de uitdagingen in samenhang aanpakken en tot een nieuwe balans in de omgeving komen. Daarin is deze ondertekening een belangrijke eerste stap.”

Namens het Rijk is de overeenkomst ook ondertekend door de ministers van Economische Zaken en Klimaat, voor Klimaat en Energie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Natuur en Stikstof.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.