Omdat B&W toegeven dat in feite aan alle door het Commissariaat voor de Media gestelde eisen door RTV Amstelveen is voldaan, is aan een positief advies door de gemeenteraad niet te ontkomen. Dat schrijft jurist Dirk Oudenaarden van de NLPO, de organisatie van Nederlandse lokale publieke omroepen. Het afgekeurde bedrijfsplan van RTVA doet wat hem betreft niet ter zake.
Wethouder Rob Ellermeijer stelt de raad voor negatief te adviseren over het opnieuw afgeven van een licentie, die overigens door RTVA anderhalf jaar geleden al bij het CvdM is aangevraagd.
Raadscommissie
Het collegevoorstel wordt woensdag behandeld door de Raadscommissie voor Burgers en samenleving. Volgende maand beslist de gemeenteraad. Volgens Oudenaarden is het collegevoorstel niet conform de wet. Het Commissariaat wijst een instelling pas als lokale omroep aan als de gemeenteraad dat heeft geadviseerd over de vraag of de instelling voldoet aan een drietal in het tweede lid van artikel 2.61 Mediawet genoemde eisen, zegt hij. Die eisen hebben alleen betrekking op de rechtspersoonlijkheid van de instelling, haar in de statuten opgenomen doelstelling en de samenstelling van het orgaan dat het media-aanbodbeleid bepaalt (PBO).
Subsidiestop
Volgens het collegevoorstel is aan die eisen wel voldaan, maar omdat RTVA niet met een volgens Ellermeijer goed bedrijfsplan kwam, stelde hij de gemeenteraad voor de subsidie te stoppen en over de licentie negatief te adviseren. Maar Oudenaarden zegt dat aan het Commissariaat voor de Media, omdat RTVA een stichting met statuten is, op dat punt aan de Mediawet is voldaan. Ook dat het station als doelstelling heeft nieuws en informatie te bieden die voldoet aan de behoeften van de Amstelveense samenleving sluit daarbij naar zijn mening aan. Verder is een acceptabel representatief PBO gevormd, in lijn met artikel 2.61 lid 2C van die Mediawet, vindt hij. Die mening heeft volgens hem ook het college van B&W. “De beoordeling van en de toets op het bedrijfsplan is niet relevant in het kader van de aanwijzingsaanvraagprocedure.”
Reclame
RTVA wil samen met NH Media de nieuwe zender AmstelNieuws oprichten, waarvoor beide partijen een samenwerkingsovereenkomst tekenden. Maar het bijbehorende bedrijfsplan vond Ellermeijer ontvoldoende. Volgens het plan zou volgend jaar 235.000 euro nodig zijn van de gemeente. Voor dit jaar staat € 145.000 op de begroting. Ellermeijer vindt dat RTVA, die de licentie als lokale zender zou houden, teveel financieel afhankelijk wil zijn van de gemeente en zelf vrijwel niets bijdraagt uit andere inkomstenbronnen, zoals reclame.
“De beoordeling van en de toets op het bedrijfsplan is niet relevant in het kader van de aanwijzingsaanvraagprocedure.”
Heldere taal lijkt me. En met de aanvulling dat Dirk Oudenaarden volgens zijn Linked Inprofiel al meer dan 30 jaar bij het CvdM werkt in diverse functies, kan ik me voorstellen dat hij wel weet waar hij het over heeft.
Ben benieuwd welk konijn a.s. woensdag door het college uit de hoed wordt getoverd om RTVA de nek om te draaien, anders dan het beperken van de subsidie tot het wettelijk minimum.
Het beperken van de subsidie tot het wettelijk minimum lijkt mij afdoende om RTVA de nek om te draaien. Duurt alleen ietjes langer voordat RTVA de geest geeft.
Voldoen aan de voorwaarden van de Mediawet,
het hebben van een acceptabel representatief PBO en zelfs de doelstelling om nieuws en informatie te bieden die voldoet aan de behoeften van de Amstelveense samenleving, zijn geen garanties voor een interessante en levensvatbare lokale omroep.
Zoals dat de heer App correct opmerkte: ‘voldoen aan de voorwaarden van de Mediawet zijn geen garanties voor een interessante en levensvatbare lokale omroep’. De laatste stuiptrekkingen van de Amstelveense RTV omroep kunnen zelfs door de goedbedoelde acties van de waarnemend voorzitter, de heer Smit niet verzacht worden, om een jurist van NLPO te bellen om advies te vragen.