Coördinator Jan de Jong van de IVN-Vleermuizengroep heeft IVN-ers en leden van de zogenoemde Groenraad opgeroepen te reageren op het feit dat vijf gezonde bomen worden gekapt in de Stadstuinen (Stadshart). “Iedere keer blijkt er weer geen greintje respect / liefde voor bomen bij de gemeente”, meldt hij geschrokken.

Zelf sprak zij eind vorig jaar over een grondige opknapbeurt van de Stadstuinen, die in fasen zou worden uitgevoerd. Volgens haar ging het vooral om verbetering van e bestrating, ophoging van verzakte plantvlakken en betere beheersing van het regenwater.

Plantensoorten

Eigenlijk was de onderhoudsbeurt gepland met het oog op de viering van de bevrijdingsfeest in mei, maar dat ging wegens corona niet door. Volgens de gemeente stonden iets teveel bomen in het in 2004 aangelegde parkje, zonder overigens te melden om welke het precies ging.  “Als de gemeente vindt dat de plantensoorten het niet goed doen onder de bomen, ligt de keuze voor andere soorten voor de hand en is kappen onnodig”, meende IVN destijds. Die vond ook dat het plan in detail aan de bewoners had moeten worden voorgelegd.

Groenraad

De Groenraad vond, overigens net als gemeente en politiek, dat het groen binnen Amstelveen belangrijk is voor de gezondheid en een prettige leefomgeving. “Toch worden er soms plannen gemaakt die dit groen kunnen bedreigen. De groenraad wil met overleg en adviezen aan de gemeente tot een zo goed mogelijke oplossing komen. Is het een idee om de kapvergunning weer in te voeren?”

https://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/wonen/artikel/421/enorm-verschil-aantal-planten-en-bomen-gemeente

https://amstelveenblog.nl/2019/11/08/stadstuinen-worden-opgeknapt/

2 REACTIES

  1. Toch kapt de gemeente bomen ten gunste van het aantal parkeerplaatsen, zoals bij de Voorplecht en de Scheepsbrug. Jammer! Ook zou men meer bomen kunnen planten langs de Beneluxbaan, daar liggen bij sommige flats hele lappen grasveld, die wel elke keer gemaaid moeten worden. Scheelt toch weer onderhoud en je hebt wat meer bomen.

  2. Ik citeer: “Volgens de gemeente stonden iets teveel bomen in het in 2004 aangelegde parkje, zonder overigens te melden om welke het precies ging. “Als de gemeente vindt dat de plantensoorten het niet goed doen onder de bomen, ligt de keuze voor andere soorten voor de hand en is kappen onnodig”, meende IVN destijds. Die vond ook dat het plan in detail aan de bewoners had moeten worden voorgelegd.”.
    Even ontleden.
    • Vorig jaar al zijn de te kappen bomen met een grote gele stip op de bast gemarkeerd.
    • Recent zijn er andere plantensoorten geplant, echter of dit deze onnodige kap tegenhoudt weet ik niet. Zo niet dan was deze herbeplanting dus een gemiste kans.
    • Anders dan een summier algemeen schrijven is dit niet aan de omringende bewoners in detail medegedeeld. Laat staan dat er een optie was tot inspraak. Dit lijkt steeds nadrukkelijker een structureel probleem in deze gemeente te zijn geworden. Het politiek motto lijkt te zijn: betrek vooral de betrokken bewoners er niet bij. Zij zijn er voor ons (eens in de vier jaar), wij zijn er niet voor de bewoners.

    Overigens zegt de gemeente dat zij de zeer vele gekapte bomen in Amstelveen gaat vervangen door de aanplant van nieuwe. Denk hierbij b.v. aan de enorme bomenkap welke heeft plaatsgevonden t.b.v. bijvoorbeeld de verbreding van de Beneluxlaan alsmede verbreding van de A9. We spreken in totaal, voor zover ik heb begrepen, over duizenden bomen die gesneuveld zijn. Tot op heden heb ik echter nog nergens herbeplanting met jonge bomen kunnen ontdekken in de gemeente. Ook niet op de locaties waar ze initieel zijn gekapt (langs Beneluxlaan). Daar waar de bewoners in het verleden op fraai groen uitkeken, kijkt men thans uit op een verbrede verkeersgoot.

    Vroeger (inderdaad toen alles beter was) stond Amstelveen bekend als “groene gemeente”. Thans staat zij op plaats 164 volgens de link bij het artikel. De enig constante factor in politiek Amstelveen zijnde de VVD heeft dus door de jaren heen blijkbaar heel vele steken laten vallen als het gaat om het groen ergo het milieu/leefomgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.