Ook wethouder Floor Gordon van economische zaken heeft zich nu over de (econiomische) impact van de coronacrisis tot ondernemers gericht. Net als directeur Darshan Sloot van de Ondernemersvereniging Amstelveen trouwens. Die laatste vooral tot leden van de vereniging.

De wethouder praat overigens voornamelijk het kabinet na en de boodschap van zowel haar als Sloot is dat ondernemers, werknemers en andere inwoners het sámen moeten doen. “Het kabinet heeft drastische maatregelen getroffen om het coronavirus tegen te gaan”, zegt Gordon, voorts als 1001 anderen weer constaterend dat de landelijke maatregelen om het virus het hoofd te bieden heen enorme impact op bedrijven en werkgevers hebben. “Maar ook als mens, vader of moeder, partner met verantwoordelijkheden en zorgen. Met elkaar gaan we een moeilijke tijd tegemoet.” Volgens de wethouder is de solidariteit van de ondernemers groot en gaf vrijwel iedereen direct gehoor aan landelijke maatregelen en / of oproepen van brancheorganisaties.

Economische gevolgen

De gemeente denkt na over hoe zij een steentje bij kan dragen om ondernemers te steunen en werkt aan een lokaal pakket om bedrijven te laten voortbestaan, zegt Gordon.  “Als college doen we alles wat binnen onze mogelijkheden ligt, want wij realiseren ons dat voor sommige ondernemers de financiële zorgen groot zijn en zich snel opstapelen. We zijn in goed overleg met brancheverenigingen, nemen hun aanbevelingen in overweging en hebben deze al voor een deel in uitvoering.”

De gemeente werkt aan maatregelen om de liquiditeit van bedrijven te vergoten. Bijvoorbeeld door uitstel te verlenen van betaling van lokale belastingen of door kredieten te verstrekken. “Daarnaast willen we ondernemers ruimte bieden om out of the box te denken en nieuwe of tijdelijke business initiatieven mogelijk maken buiten bestaande gemeentelijke kaders (zoals het bestemmingsplan).”

Zelfstandigen

De gemeente ondersteunt zelfstandigen in financiële problemen met het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), zegt Gordon.  Wethouder Marijn van Ballegooijen is bezig met de aanpassing van deze regeling. Daarover is meer te lezen op de website van de gemeente.

Waar terecht?
Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via www.belastingdienst.nl/coronavirus. De regelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden ook zo spoedig mogelijk opengesteld.

Voor aanmeldingen van de nieuwe maatregelen vragen over het coronavirus kunnen bedrijven kijken op Rijksoverheid.nl/coronavirus of op de site RIVM.nl.

Of ga naar de website van de Kamer van Koophandel www.kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam van de KvK via 0800 – 2117.

 Informatie bij gemeente
Voor vragen die niet direct met financiële gevolgen voor een bedrijf te maken hebben, kan men mailen naar corona@amstelveen.nl. Alle informatie over de gevolgen van Corona in Amstelveen voor bedrijven staat op www.amstelveen.nl/ondernemen.

 Men kan ook bellen met de Balie bedrijven van het gemeentelijke Klant Contact Center via (020) 540 49 11, van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 17.00 uur. Zelfstandigen met acute financiële problemen kunnen vragen naar Team BBZ.

Trots

Darshan Sloot (rechts) van de OA en Wethouder Gordon.

In feite heeft Sloot van OA dezelfde boodschap. Die zegt ook met horecaondernemer Daan Kroone van onder andere DAY Foodbar, OA-lid en voorzitter KHN Amstelland te hebben gesproken. “Ik citeer wat Daan tegen mij zei tijdens ons telefoongesprek. Zijn positieve houding is inspirerend: “Deze crisis is van ons allemaal! Samen moeten we er doorheen. Samen komen we tot oplossingen en maken we ons klaar voor een corona vrije toekomst. Ga in overleg en sla niemand over! Leverancier, klant, financier, huisbaas. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Samen komen we hier sterker uit!”

Sloot benadrukt dat de OA nauw samenwerkt met de gemeente en alle ontwikkelingen voor onze ondernemers op de voet volgt. “We registreren actueel nieuws van de overheid, het RIVM, de Kamer van Koophandel en brancheorganisaties als VNO NCW en MKB Nederland op onze website. We zullen waar mogelijk hulp bieden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.