Om de troep rond afvalcontainers tegen de gaan plaatste de gemeente dinsdag bakken met planten op proef er bij in de Vijverlaan. De containertuintjes passen precies op de stalen plaat van de container, moeten het bijplaatsen doen verminderen ze fleuren de plek op, vindt de gemeente. Behalve wethouder Floor Gordon bekeken raadsleden die een motie over een schoner Amstelveen indienden de tuintjes.
Het idee achter de tuintjes is simpel. Op de plek waar mensen afval dumpen, staan nu planten. Buurtbewoners, in dit geval de eigenaren van de bloemenwinkel aan de Vijverlaan, onderhouden de containertuintjes zelf en voelen zich dus ook verantwoordelijker voor de containers en de directe omgeving, is de redenering van de gemeente.
Schaduw
Het concept van containertuintjes wordt momenteel in een aantal gemeenten getest. Overigens bedienen enkele daarvan zich, tot afgrijzen van de sierteeltsector, van kunstgras en -bloemen. Amstelveen kiest op deze locatie voor planten die goed tegen schaduw kunnen, omdat deze plek het grootste deel van de dag in de schaduw ligt.
Motie
De gemeenteraad nam in de zomer 2019 een motie aan om Amstelveen schoner te maken. Een van de ideeën was het aanleggen van containertuintjes om het bijplaatsen van afval te verminderen.
Bloemist geeft water
Volgens wethouder Floor Gordon (afvalbeheer) staat in de Vijverlaan vaak (grof) afval naast de ondergrondse containers. Er staan er zes: voor papier/karton, PMD, glas en restafval. “Daarom gaan we hier een proef doen. We krijgen fantastische medewerking van de eigenaren van de bloemenkraam, die de planten indien nodig water geven.” Het bleek niet mogelijk alle containers van een tuintje te voorzien om de toegang voor inwoners met een rollator en rolstoel te kunnen behouden.
Meer informatie over het op laten halen van grof afval, het lenen van de gratis bakfiets bij Het Fietshuys in het Stadshart en de locaties van containers ziet men op amstelveen.nl/afval
Fotobijschrift: V.l.n.r. Wethouder Floor Gordon, raadsleden Youssef Ben Idder (D66), Tawros Aslanjan (D66), Jacqueline Solleveld (BBA), Jet Smit (burgerraadslid VVD), eigenaresse bloemenkraam Vijverlaan, Janneke Leegstra (VVD) en Michel Becker (AVA)
Een tuintje zou die troep tegengaan. Kom nou! 😂😂😂 Misschien kan het eens in hun hoofd opkomen dat het huidige systeem niet werkt. Wie weet.
Bloementuintjes zijn altijd leuk en de omgeving mooier maken is altijd goed. De oorzaak van het probleem is er echter niet mee aangepakt en opgelost.
Het probleem is dat mensen kennelijk hun afval niet kwijt kunnen in de ondergrondse containers omdat die vol of defect zijn. Het melden daarvan is veel te lastig. Probeer het maar eens op de website van de gemeente. Ook telefonisch melden per telefoon lost het acute afvalprobleem niet op.
Door die bloementuintjes komt dat afval straks dus terecht in plantsoenen, sloten of langs de weg. Of in die leuke bloementuintjes zelf.. Maak daarvan eens een foto met glunderende wethouder en raadsleden.
De tijd zal leren of het helpt, maar ik vrees met App dat het echte probleem met deze actie letterlijk wordt gemaskeerd.
Vroeger (inderdaad toen alles beter was) kon je één keer per week je grofvuil buiten zetten wat dan gratis werd opgehaald door de gemeente. Toen moest je het ineens zelf wegbrengen voor zover je dit kon en anders (tegen betaling!) alsnog laten ophalen door de gemeente. Als je als gemeente je publieke taak zo weinig klantgericht interpreteert en daar ook uitvoering aan geeft moet je het niet gek vinden als asociale individuen zich zo gedragen als waarvan hier sprake is.
Kortom eens met Robert en CeeBee, het onderliggende problem wordt nog immer niet opgepakt.