Ruim vijf procent (5,1%) van de Amstelveense bevolking is miljonair. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat met de cijfers over 2018 komt. In omringende gemeenten was dat percentage doorgaans hoger, behalve in Amsterdam (3,2%) en in Haarlemmermeer (3%). In Aalsmeer was het percentage gelijk aan dat van Amstelveen, maar in Uithoorn 7,6% en in Ouder-Amstel 6,7%. Het aantal particuliere huishoudens in Nederland met een vermogen van 1 miljoen euro of meer is tussen 2017 en 2018 gestegen van 180,9 duizend naar 207,4 duizend.
Hiermee was 2,7 procent van alle huishoudens in 2018 miljonair. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn meegerekend in het vermogen.
NH
In Noord-Holland woonden in 2018 relatief de meeste miljonairshuishoudens (3,5 procent). Daar liggen ook de top-drie-gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs: Bloemendaal (22 procent van de inwoners), Laren (20 procent) en Blaricum (17 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht en Zeeland, waar ook meer dan 3 procent miljonairs wonen. Onderaan de lijst staan Flevoland, Groningen en Limburg met minder dan 2 procent. In de Limburgse gemeenten Kerkrade, Brunssum en Landgraaf woonden naar verhouding de minste miljonairshuishoudens.
Vermogen
Ook tussen 2006 en 2008 was er groei, maar daarna nam het aantal miljonairs tot 2014 vrijwel jaarlijks af, mede als gevolg van dalende huizenprijzen en beurskoersen. Vanaf 2014 steeg het aantal miljonairs weer, zodat het in 2016 op het niveau van 2008 lag en in 2018 een kwart hoger was dan in 2008.
Miljonairs hebben 21 keer zoveel vermogen als anderen. Hun huishoudens hadden in 2018 gemiddeld ruim 2,5 miljoen euro aan vermogen, tegenover 119 duizend euro van niet-miljonairs. Van de 207 duizend miljonairs in 2018 had twee derde een vermogen tussen 1 en 2 miljoen euro. Voor rond 16% lag dat tussen 2 en 3 miljoen euro. Ruim 2 procent (4,5 duizend huishoudens) had een vermogen van 10 miljoen euro of meer.
Ondernemers
In 2018 bestond 37 procent van de bezittingen van miljonairs uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen; 22 procent bestond uit de waarde van de eigen woning. Bij niet-miljonairs vormde de waarde van de eigen woning 72 procent van de bezittingen tegen 3,4 procent aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen.
Miljonairs hebben relatief minder schulden dan niet-miljonairs: 13 tegen 46 procent (schuld als percentage van het bezit). Bij de niet-miljonairs bestaat 89 procent van de schulden uit hypotheekschuld voor de eigen woning. Bij miljonairs is dat iets minder dan de helft.
Inkomen uit vermogen
Miljonairs zijn vaker als zelfstandige actief dan anderen: 40 tegen 8 procent. Voor 11 procent van de miljonairshuishoudens was het vermogen de belangrijkste inkomensbron. Het gaat dan veelal om dividenden en inkomsten uit onroerend goed. Bij niet-miljonairs kwam inkomen uit vermogen relatief weinig voor (0,4 procent). Elf procent was hoofdzakelijk afhankelijk van sociale zekerheid en sociale voorzieningen. Rond één  procent van de miljonairs had als voornaamste inkomensbron een sociale zekerheidsuitkering. Het gaat daarbij meestal om werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairshuishoudens lag gemiddeld 2,5 maal hoger dan dat van niet-miljonairs: 100 duizend euro tegenover 40 duizend euro.
Toch lijkt een nuancering hier op zijn plaats. Ik lees dat de waarde van de eigen woning is meegeteld bij het eigen vermogen. Als ik dan zie dat de waarde van een eigen woning in Amstelveen bizar is gestegen dan verklaard dit voor een zeer belang deel de toename.
Deze bizarre toename van de waarde van de eigen woning wordt uitsluitend beoordeeld en vastgesteld door de gemeente Amstelveen ten behoeve van de aanslag OZB. Alle huiseigenaren hebben deze recent in de bus gekregen en kunnen dus zelf de juistheid van mijn stelling controleren.
Natuurlijk weten we allemaal dat de huidige bizarre stijging van de huizenprijzen een zeepbel is echter de gemeente heeft blijkbaar niet veel moeite om hier naarstig van te profiteren. Van een (locale) overheid verwacht ik persoonlijk toch iets anders.
Zou u mij dan kunnen vertellen waar de gemeente dan wel zijn inkomsten vandaan moet halen, sinds Den Haag op alles heeft bezuinigd? En een zeepbel? Zelfs gedurende de crises konden de huizenprijzen zich Hier redelijk handhaven. Of beluister ik hier puur eigen belang. Bij sociale onderwerpen heb ik u tenminste zelden of nooit gehoord.
Ah Frank houdt blijkbaar lijstjes bij; wel erg eng en ongenuanceerd hoor.
In alle gevallen ontgaat hem de strekking van mijn reactie volledig.