De verkooptentoonstelling ‘Imaginature’ met werken van de Japanse keramiste Kaori Kurihara werd zaterdagmiddag (19 oktober) geopend door cultuurwethouder Herbert Raat bij Kunstconsult Amstelveen aan Smederij 4. Een galerie op een bedrijventerrein, verscholen in waar ooit de garage van Taxi-Lagerberg was. Die naam staat trouwens nog steeds op de gevel en dat men er auto’s kan huren. Uit niets blijkt dat er een indrukwekkende expositieruimte achter schuil gaat.
Dat is ook de visie van Raat, die streeft naar verbreding van het begrip cultuur, zodat die niet een aangelegenheid van kunstkenners (of zich daarvoor uitgevende lieden) blijft, maar ook naar andere branches, zoals horeca, en in het algemeen naar meer inwoners uitstrekt. Wat dat betreft vindt hij in Kunstconsult een aangename partner. “Een expositie in een voormalige garage”, constateerde Raat. Dáár moet het wat hem betreft heen. De kunsthandel is op bedrijven Legmeer, waar in de toekomst wonen en werken wordt gecombineerd, eigenlijk zijn tijd vooruit. Want het is de bedoeling dat kunstvormen gewoon tussen de huizen en in de wijken komen, betoogde Raat. Hij zag in de door de Japanse keramiste geëxposeerde werken de ‘schoonheid van de imperfectie’.
Rafelranden
De keramiste, geboren in 1987 in het Japanse Osaka en na haar studie naar Parijs gekomen, waar zij een atelier heeft, was bij de opening aanwezig. Na Amstelveen gaat zij voor een expositie naar New York. Volgens Raat moeten wat hij noemt de ‘rafelranden’ van de samenleving te maken krijgen met kunst in vele vormen. En hij voorspelde dat de expositieruimte op Legmeer, trouwens ook de wijk zelf, over tien jaar tot de culturele hotspots van Amstelveen behoren. “Het is bijzonder dat Kunstconsult dat je het voor elkaar krijgt in een oude garage een unieke exposities te houden”, zei hij tegen eigenaar Wiljan Versteeg van het bedrijf. Want ja, het is een kunsthandel. Maar die is volgens Raat niet minder dan een museum. Tenslotte was Rembrandt ook een handelaar, c.q. ondernemer.
Moeite waard
Tegen Kaori Kurihara, die inmiddels vloeiend Frans bleek te spreken, zei hij dat er in Amstelveen een grote Japanse gemeenschap huist en Nederland met Japan al een vier eeuwen oude band heeft. “Ook daarom is deze tentoonstelling zo de moeite waard”.
Aan de rafelranden van de stad komen volgens hem vaak Kunst en Cultuur tot wasdom. En Kunstconsult haalt volgens hem bijzondere kunstenaars naar Amstelveen. Hij zei trots te zijn op Kaori en nodigde haar met een glimlach uit Parijs te verlaten en naar Amstelveen te komen. De wethouder werd ingeleid door Belinda Visser van Kunstconsult.
Luisteren
De creaties van de Japanse kunstenares, die al als tiener in de keramiek begon en later daarin studeerde aan de Seika Universiteit in Kyoto, zijn geïnspireerd op planten- en dierenvormen. Kunstconsult specialiseerde zich in verkoop van complete kunstcollecties. “Ik luister naar hun stem en zo krijgen ze gestalte.” Zij beweegt zich met haar kunst op de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid. Met haar werken breekt zij nu internationaal door. Vooral sinds zij in Frankrijk de prestigieuze ‘Prix de la jeune Création Métiers d’Art des Ateliers d’Art de France’ won, een nationale prijs voor jong talent.
Herhaling
Volgens Kaori Kurihara heeft zij bijzondere aandacht voor vormen en hun geometrische herhaling in de natuur. “Ondanks die herhaling is er een oneindige diversiteit.” Haar werken zijn naar haar zeggen “zowel realistisch als dromerig.” Aan de genodigden bij de opening werd een korte video getoond waarop men haar aan het werk ziet in haar atelier. “Monnikenwerk”, zei ze zelf. In de zomer werkte zij aan de voorbereiding van de exposities in Amstelveen en New York. Ze maakt haar keramiek met de hand, met uitsluiting van bijvoorbeeld een draaischijf. De expositie ‘Imaginature イマジネーチャー’ is te zien aan Smederij 4, 1185 ZR Amstelveen tot 3 november op dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur of op afspraak: +31 (0)20 341 647 6
Foto’s: Amstelveenweb.com