Het Tweede Kamerlid van de SP Frank Futselaar houdt donderdag (24 oktober, 20.00 uur) een lezing over de aanpak stikstofproblematiek in ontmoetingscentrum De Meent aan Orion 3. Door het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn er massale proteten van boeren en liggen bouwprojecten stil.

Veel grote bouwprojecten voor nieuwe woonwijken en snelwegen zijn er

Frank Futselaar

bij. Directe oorzaak hiervoor is een uitspraak van de rechter, die stelt dat er in Nederland zoveel stikstof wordt uitgestoten dat geen vergunningen voor nieuwe projecten waar stikstof vrij komt, kunnen worden afgegeven.

Achtergronden

Te veel stikstof is volgens de rechter slecht voor planten en dieren in natuurgebieden in Nederland. Die dreigen hierdoor te verdwijnen en de grond zal verzuren. Daarom heeft hij het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS) afgeschoten en zit Nederland qua nieuwe bouwprojecten behoorlijk op slot. Hoe het allemaal is gegaan, legt Frank Futselaar uit, zegt de plaatselijke SP-afdeling. “Hij zal hierbij ingaan op de achtergronden van het PAS, maar ook op de actualiteit zoals we die nu elke dag in het nieuws kunnen zien.”

Kleine boeren

De SP vindt dat de luchthaven Lelystad niet moet worden uitgebreid, maar ook dat door het stoppen van bouwprojecten de woningnood voorlopig in stand wordt gehouden. Overigens is ook volgens de SP de veehouderij de grootste vervuilen, maar jarenlang hebben partijen als VVD en CDA naar haar mening het bouwen van megastallen goedgekeurd. De SP vindt dat er een einde moet komen de grote bio-industrie, maar kleine boeren met hulp van de overheid het hoofd boven water meten kunnen houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.