Zoals al via een door de hele gemeenteraad (minus de PvdA, die tegenstemde) omarmde motie bij de behandeling van de zogeheten Perspectiefnota wil Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat de 41 zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan direct worden toegewezen aan de doelgroep: kwetsbare mensen met een zorgvraag en niet gedurende vijf jaar eerst aan Oekraïense vluchtelingen.

In 2025 worden de woningen gerealiseerd om passende ondersteuning en zorg te kunnen bieden aan mensen die dat nodig hebben. De urgentie is hoog, want ook in Amstelveen vergrijzen we in rap tempo, zegt bbA.

Ondertekening

De fractie wijst er op dat veel ouderen de komende jaren, zoals de overheid wilde, langer thuis blijven wonen en een deel van hen zal een beroep doen op de zorg.  Met het uitvoeringsprogramma Woonzorgvisie 2022-2040 en het convenant, dat op 5 juni werd getekend door de wethouders Marijn van Ballegooijen en Adam Elzakalai sluit Amstelveen aan bij het programma ‘Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen’ (WOZO) van het rijk (2022), zegt bbA. Er waren ook negen zorgstellingen bij de weer voor de media geheim gehouden ondertekening. Directies van Amstelland Zorg, Amstelring, Brentano, Eigen Haard, Huize Elsrijk, Participe, Woonzorg, Zonnehuisgroep Amstelland, Zorgkantoor Zorg en Zekerheid) tekenden mee. “bbA is blij met deze mooie eerste stap”, zegt raadslid Jacqueline Solleveld (foto). Zij vindt de ondertekening getuigen van een sterke coalitie om ervoor te zorgen dat Amstelveners fijn oud kunnen worden met zorg in hun omgeving.

Nodig

In het WOZO-programma staat het aanpassen van zorg en ondersteuning op de voorkeur van ouderen en wat er nodig is centraal. “De ontwikkelingen in de demografie en de zorg dwingen ons en de samenleving tot nieuwe, fundamentele keuzes over hoe, waar en op welk moment we de beschikbare zorg en ondersteuning zo goed mogelijk inzetten met optimaal resultaat”, vindt Solleveld. “Hoe zorgen we voor een gelijkwaardige samenwerking tussen mantelzorgers, naasten, het sociale netwerk en professionals om de gewenste kwaliteit van bestaan zo goed mogelijk waar te maken? Wat kan er in de buurt geregeld worden? Dat vraagt om intensieve samenwerking tussen de domeinen wonen, zorg en welzijn. Met het ondertekenen van het convenant erkennen alle partijen de urgentie en de noodzaak om vanuit verschillende perspectieven deze maatschappelijke opgave gezamenlijk aan te pakken.”

Uitstel

Randvoorwaarde daarbij is volgens haar dat er voldoende passende woningen zijn. In de verschillende woningbouwprojecten die over ca 10-15 jaar in Amstelveen worden gerealiseerd zijn bijvoorbeeld gelijkvloerse woningen (nultredenwoningen) en geclusterde woonvormen opgenomen, die het makkelijker maken zelfstandig te blijven wonen en mogelijk de kwaliteit van leven en zorg borgen. De 41 zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan, bieden op korte termijn de mogelijkheid voor kwetsbare mensen met een (zware) zorgvraag om zo lang mogelijk regie op het eigen leven te houden en complexe zorgvragen zo lang mogelijk uit te stellen. Die woningen moeten direct naar de doelgroep gaan vinden bbA en de gemeenteraad.  Solleveld: “Kwetsbare mensen kunnen in deze woningen de volledige zorg thuiskrijgen die ze nodig hebben. Hiermee behoudt men zoveel mogelijk de regie over het eigen leven. En kan in veel gevallen verhuizing naar een verpleeghuis worden uitgesteld.”

Vluchtelingen

Het college is echter voornemens om de eerste vijf jaar de zorggeschikte woningen aan een andere doelgroep toe te kennen, te weten aan Oekraïense vluchtelingen. “Als bbA sluiten we onze ogen er niet voor dat er ook voor deze doelgroep woonruimte nodig is”, zegt Solleveld. “Toch hebben we met een aangenomen motie de wethouder(s) verzocht om passende alternatieven te zoeken voor de Oekraïense vluchtelingen. Op korte termijn is er namelijk voor kwetsbare mensen dringend behoefte aan zorggeschikte woningen en komen er niet snel meer van dit type woningen beschikbaar.”

BBA verzoekt het college van B en W daarom, samen met alle relevante partijen opties uit te werken waarmee de zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan direct, of zo snel mogelijk, kunnen worden toegekend aan de bedoelde doelgroep en daarmee uitvoering te geven aan het uitvoeringsprogramma Woonzorgvisie en het convenant. En er tegelijkertijd in oplossingen wordt voorzien in de huisvesting van de vluchtelingen. Uiterlijk het eerste kwartaal van 2025 worden de verschillende opties besproken met de gemeenteraad om met elkaar tot de juiste keuzes te komen.

1 REACTIE

  1. Amstelveen is het gewoon moreel verplicht om zorg te dragen voor AL zijn ouderen in ELKE inkomensgroep, die een grote zorgbehoefte hebben. Daar zijn wel wat meer woninkjes voor nodig dan die schamele 41, maar ja op het gebied van volkshuisvesting hebben nagenoeg alle coalitiepartijen van de laatste 25 zich misdragen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.