Dat het afvalbrengstation en gemeentewerf plaats moeten maken voor de wijk Nieuw Legmeer, waarvan de kosten naar verwachting vijftig miljoen zijn, wisten de raadsleden al. Het station, waar inwoners hun afval kunnen brengen, komt nu wel verder van de bewoonde wereld te liggen, was een van de opmerkingen die woensdag werd gemaakt. Eigenlijk hoorden de raadsleden tijdens dat zogeheten ‘raadsgesprek’ weinig nieuws. Dat er een ambachtscentrum bij komt ter wille van de circulaire economie, in samenwerking met o.a. het kringloopwinkel ‘De Boem’, was hen ook al bekend. Men kan ook kunst van afval maken.

Er komen nu jaarlijks 185.000 bezoekers bij het station en sommige raadsleden vrezen dat het aantal verminderd wegens de langere afstand naar het Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ). Om dat tegen te gaan kunnen inwoners een bakfiets huren en via de Amstelveenpas kunnen minima eens in de twee maanden hun grote afval laten ophalen.

Kunstenaars

Er verandert veel in de toekomst van de afvalbranche, liet een ambtenaar weten. In Almere, Oldenzaal en bij het afvalbedrijf De Meerlanden in Rijsenhout is dat al te zien. Daar kan men bij de ingang onder meer kiezen voor de zogeheten ‘milieustraat’ en de rest. Behalve De Boem zijn het re-integratiebedrijf AM Match, een vaste deelnemer aan het Werkplein AA, en kunstenaars bij het nieuwe station betrokken. De laatsten kunnen mogelijk van afval een kunstwerk maken, werd gezegd.

AM Match zorgt volgens een ambtenaar naar doorstroom naar ‘betaald werk’. De oplevering van het nieuwe afvalbrengstation is in 2029 voorzien, waarvan de bouw twee jaar eerder begint. Economische voordelen voor de gemeente zijn er niet, zei een ambtenaar. Eigenlijk is het doel van het met een circulair ambachtscentrum verrijkte afvalcentrum: Zo weinig mogelijk afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.