Langs de A9 komen zonnepanelen in Amstelveen. Dat is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst die door diverse gemeenten is ondertekend. De Energieroute Noord-Holland komt volgens de ondertekenaars, waaronder deze gemeente, tot duurzame energie langs de rijkswegen in Noord-Holland. Deze samenwerking levert dus Amstelveen nieuwe zonnepanelen op langs de A9.

In 2020 startte volgens de gemeente (die trouwens de media absoluut  niet bij de ondertekening wilde hebben) een ‘verkenning’ langs rijkswegen om te kijken welke locaties geschikt waren voor het opwekken van duurzame energie.

Krijgsman

De overeenkomst is ondertekend door Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en netbeheerder Liander.

De ‘verkenningsfase’ leverde in Noord-Holland 110 hectare rijksgrond op, waar zonnepalen geplaatst kunnen worden. Uit de verkenning is één nieuwe kwam één nieuwe ‘onderzoekslocatie’ in Amstelveen: De afrit van de nieuwe A9 tegenover Krijgsman.

 Zonneweide

Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “Langs een snelweg zit van alles dat energie nodig heeft. Een groot deel van het energieverbruik bij de A9 komt door de verlichting in de tunnelbuizen van de overkappingen bij Amstelveen. Dit zonnepark draagt bij aan het energieneutraal maken van de nieuwe snelweg. In de oksels van het knooppunt komen goed ingepast, boven het water en verankerd op de bodem, ongeveer 2,6 hectare zonnepanelen. Dit is te vergelijken met zo’n 4 voetbalvelden.” De beoogde zonneweide in het talud van de A9 bij de bedrijven aan Krijgsman is al opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan dat nodig was voor de aanleg van de A9

Samenwerking

De projectpartners starten nu, met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst, formeel de planfase. Die omvat een provinciaal bestemmingsplan en verdiepende onderzoeken, zoals ecologisch-, bodem- en geluidsonderzoek. Verwacht wordt dat deze fase medio 2025 wordt afgerond. Voor meer informatie over de voortgang van het project, bezoek https://www.energieoprijksgrond.nl/ .

4 REACTIES

  1. De gemeente wilde trouwens de media absoluut niet bij de ondertekening hebben.

    Dat ‘absoluut’ suggereert kennis van de reden waarom en van de manier waarop media buiten de deur werden gehouden. Die kennis heeft Johan Bos niet maar hij drukt zich nu eenmaal graag krachtig uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.