Politieke tegenstanders praten onder leiding van Nilüfer Gündoğan zaterdagmiddag 1 juni met elkaar in het café van P60 aan het Stadsplein. Daar treden in het kader van de verkiezingen voor het Europarlement van 16.30 tot 18.00 uur Marit Maij en Lennart Salemink op, kandidaten voor respectievelijk GroenLinksPvdA en de VVD.

Overigens is oud-Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan uit de fractie van Volt gezet, waarna zij haar eigen groep vormde. De in Turkije geboren Gündoğan was eerder lid van D66.

Verschillen

“Helaas krijgt de Europese politiek in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival en het Europees Kampioenschap voetbal weinig aandacht”, menen de organisatoren van het politieke debat. “Weinig mensen weten dat 80% van
nieuwe wetgeving in Nederland uit Europa komt.” Dat laatste is juist het bezwaar van nationalisten. Zij menen dat zo langzamerhand alles over Nederland in Brussel wordt bepaald en vinden dat EU-wetten niet steeds meer belangrijker zijn dan de Nederlandse. Tussen de drie plaatselijke fracties en hun landelijke partijen zijn grote verschillen in opvatting, bijvoorbeeld over het opwekken van kernenergie en de mogelijkheid voor individuele landen uitzonderingen van het EU-beleid te gunnen. De VVD is daar voorstander van, maar PvdA en GroenLinks zijn er tegen. Volgens de organisatoren hebben de twee kandidaten uitgebreide kennis en ervaring op de Europese dossiers en staan zij op verkiesbare posities.

CDA

Marit Maij was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA en is sinds 2021 directeur van ActionAid. Op de kanditatenlijst voor GroenLinks-PvdA staat zij op de derde plaats voor Brussel. Zij is de dochter van oud-minister Hanja Maij-Weggen en werkte als assistent voor haar moeders CDA-fractie in het Europees parlement. Haar zuster Hester Maij is gedeputeerde van Overijssel voor het CDA.

LHBTI

VVD’er Lennart Salemink woont met zijn vriend samen in Amsterdam, waar hij werd geboren, hoewel hij in Groningen is opgegroeid. Hij was onder meer hoofdbestuurslid van zijn partij en werkt als afdelingshoofd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan mobiliteit, transport en luchtvaart. Volgens hem is Europese samenwerking noodzakelijk is om problemen op te lossen. Hij wil zich inzetten voor de veiligheid en vrijheid van gemeenschappen als LHBTI en de joodse gemeenschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.