Bijna de helft (45%) van de senioren schat de overwaarde van zijn koophuis op meer dan een ton. En zeven van de tien huizenbezitters boven de 55 jaar wil in huidige woning blijven wonen. Blijkt uit een enquête onder tweeduizend klanten van de Hypotheker.

Ruim twee derde van de senioren met een koophuis wil dus, ondanks de overwaarde, lekker blijver waar hij zit, eventueel door het doen van een aantal noodzakelijke aanpassingen.

Maatwerk

De hoge huizenprijzen zijn voor bijna zeven op de tien huizenbezitters reden liever niet te verhuizen. Veel 55-plussers zijn bovendien onbekend met de mogelijkheden hun overwaarde te verzilveren. De Hypotheker in Amstelveen pleit daarom voor meer maatwerk en informatie voor senioren daarover om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Winkels

Voor minder dan de helft (47 procent) van de huizenbezitters van 55 jaar en ouder geldt dat de huidige woning volledig geschikt is om ook in de toekomst te blijven wonen. Als toekomstige woonwensen worden een gelijkvloerse woning (22 procent) en een woning dichtbij voorzieningen en faciliteiten zoals winkels, zorgvoorzieningen en het openbaar vervoer (22 procent) het vaakst genoemd. Toch lijkt de 55-plusser zich daar over het algemeen nu nog geen zorgen over te maken.

Niet verhuizen

Een ruime meerderheid (56 procent) wil voorlopig in de huidige woning blijven wonen. Nog eens 11 procent zegt niet te willen verhuizen, maar in de toekomst wel noodzakelijke aanpassingen te doen om de woning toekomstbestendig te maken. Als belangrijkste reden geeft 67 procent van de huizenbezitters de voorkeur aan de huidige woning, omdat de hoge woningprijzen hen te gortig zijn. De overheid doet volgens hen onvoldoende om het woningprobleem in Nederland op te lossen waardoor er te weinig beschikbare (senioren)woningen zijn. Bijna vier van de tien  55-plussers zouden de aankoop van een nieuwe woning nog wel willen overwegen als zij daarmee kinderen of kleinkinderen kunnen helpen.

Overwaarde

Senioren hebben in het algemeen veel overwaarde op hun koopwoning: 22 procent schat de eigen overwaarde tussen de 50.000 en 100.000 euro en 45 procent geeft aan dat dit naar verwachting meer dan 100.000 euro is. Deze overwaarde kan door senioren worden vrijgemaakt als zij hun huidige woning verkopen.  Een alternatief is het nemen van een extra hypotheek op de huidige woning, zodat dat geld besteed kan worden (verzilverhypotheek of opeethypotheek).

Stenen

“Er zijn steeds meer senioren met een overwaarde die vastzit in stenen”, zegt franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker in Amstelveen. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel oudere huizenkopers, mede door de oververhitte woningmarkt, geen plannen hebben om de huidige woning in te ruilen voor bijvoorbeeld een seniorenwoning. Zij zijn vaak nog heel fit en vitaal en wenden de overwaarde graag aan als aanvulling op hun pensioen, als financiële buffer, of aan de (klein)kinderen. Maar een groot deel is niet op de hoogte van de mogelijkheden, omdat nog maar weinig geldverstrekkers die hypotheekconstructie aanbieden.” Maatwerk is volgens hem belangrijk. “Senioren met een pensioeninkomen moeten worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Door senioren beter te ondersteunen, zal ook de doorstroming op de woningmarkt worden gestimuleerd.”

5 REACTIES

 1. 67% van de huidige woningbezitters geeft aan dat het niet de moeite waard is om de overwaarde te verzilveren gezien de huidige woningmarkt. Ze zijn er geen bal mee opgeschoten met de liberalisering van deze deze sector.
  Maw de koopmarkt is vastgelopen, de soc sector compleet als mede de visie van doorstromen .
  Zie hier het faillissement van een volkshuisvestingsbeleid op een neoliberale visie gestoeld van alle middenpartijen in de afgelopen 25 jaar!
  De enigen die er wel goed bij hebben geboerd zijn de projectontwikkelaars ,hun geldschieters en grondspeculanten.
  Wanneer richt men zich nu eens in de politiek niet op een geloof in een systeem, zoals liberalisme of socialisme, maar gewoon op pragmatische oplossingen bij de zich voordoende problemen.

  • Tja Frank Bikker jouw laatste vraag is een terechte. Echter daarmee wordt dan ook gelijktijdig de politieke luchtballon rondom het klimaat doorgeprikt. En dat gaan ze dus niet doen, want het klimaat is heilig verklaard.

   • De waarheid zal wel in het midden liggen. Weet je nog de hausse rondom de zure regen. Men heeft toen heus wel het één en ander veranderd, terwijl de ontkenners daarvan toen ook moord en brand schreeuwden en volgens de voorstanders nog lang niet genoeg. Toch heeft men jarenlang met een compromis kunnen leven. Nu moeten we blijkbaar wat doen aan het gebruik van fossiele brandstof. Daar schuilt an sich toch niets kwaads in. Efficiënter is altijd beter en alternatieve bronnen maakt ons ook nog minder afhankelijk van externe geopolitieke factoren. Al is het maar voor een paar %.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.