Opnieuw heeft de gemeente miljoenen gevraagd van het Rijk voor de bouw van woningen op bedrijventerrein Legmeer. Zij wil aanspraak maken op de regeling Woningbouwimpuls. Eerder vroeg zij tevergeefs € 11 miljoen aan voor de bouw va 1600 woningen, nu € 9,2 miljoen. Uiterlijk op 1 maart weet de gemeente of zij het geld krijgt. De eerste keer werd de helft (52) van de aanvragen afgewezen, maar er komt nu een tweede tranche.

Een toetsingscommissie beoordeelt de aanvraag en legt die bij een positief advies voor aan de minister van Binnenlandse Zaken (BZK). Met een rijksbijdrage kan Amstelveen een deel van de noodzakelijke publieke investeringen financieren en versneld ‘betaalbare’ woningen bouwen op het, naar de mening van de gemeente verouderde, bedrijventerrein Legmeer. In totaal is in het Haagse fonds 225 miljoen euro beschikbaar.

Stedelijke regio’s

Het kabinet wil jaarlijks ongeveer 75.000 woningen toevoegen aan de woningvoorraad. De Woningbouwimpuls is bedoeld voor het versnellen van de bouw van betaalbare woningen om het aanbod voor starters en mensen met een laag of middeninkomen te vergroten. De regeling is vooral gericht op stedelijke regio’s – zoals de Metropoolregio Amsterdam  – waar de vraag naar woningen het grootst is.

Voorzieningen

Volgens wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening kan de gemeente met marktpartijen en de bijdrage van het Rijk Legmeer transformeren naar in totaal ruim 2.150 woningen, waarvan 59% ‘betaalbaar’, waarin ook sociale woningen. Inmiddels zijn met diverse gebiedseigenaren intentieovereenkomsten gesloten. Er zal in Legmeer ook worden gewerkt aan de nodige maatschappelijke voorzieningen. De totale gemeentelijke investeringen voor een basisschool en het verplaatsen van de gemeentewerf en het afvalbrengstation zijn geraamd op 26,5 miljoen euro.

“Met een rijksbijdrage van 9,2 miljoen euro dekken we een deel van onze publieke investeringen,” zegt Gordon. Het resterend tekort van € 17,3 miljoen is opgenomen in de begroting 2021.

Martinez

Directeur Martin Stam van de op Legmeer gevestigde chocoladefabriek Martinez zegt dat zijn bedrijfsruimte te klein is geworden en hij met zijn onderneming graag naar het geplande nieuwe bedrijventerrein in Amstelveen-zuid wil. Op de locatie die daardoor vrij komt, kunnen woningen voor alle inkomens worden gebouwd, zegt hij. Vooral starters- en sociale woningen. “Hoe mooi zou het zijn als mijn personeel daar kan wonen. Ik sta in de startblokken om mijn bedrijf elders te vergroten en zo hier een bijdrage te leveren aan de enorme woningnood in deze regio.”

1 REACTIE

  1. En weer wordt er gepraat over een aantal soc woningen. Ik wil gewoon weten hoeveel En hetzelfde geldt voor betaalbare en hoeveel dat betaalbare dan inhoudt, want daar verschillen de meningen nog wel eens over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.