Zowel de zendvergunning hebbende lokale omroep RTVA als de nieuwe omroepstichting AAN!, zonder licentie, krijgt volgend jaar in principe zestig mille subsidie. De gemeente tekent geen bezwaar aan bij het Commissariaat van de Media (CvdM) tegen het besluit dat de licentie, volgens B&W ten onrechte, naar RVTA is gegaan. Dat deelde wethouder Rob Ellermeijer woensdagavond mee aan raadsleden die zich met media bezig houden.

GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas zei ernstig bezwaar te hebben tegen het feit dat in de achterkamer van de coalitie blijkbaar al een besluit over de omroep was genomen, terwijl de gemeenteraad er niet aan te pas kwam en woensdag slechts een ‘beeldvormende’ bijeenkomt voor raadsleden werd gehouden.

Interpretatie

Juridisch adviseur Geurt Henk Spruyt voor de gemeente legde de interpretatie van de wettekst door het CvdM uit en zei dat de lokale overheid een andere heeft. De juridische aanpak inzake Amstelveen en haar verweer van de gemeente tegen de plaatselijke publieke omroep, is niet eerder bij het CvdM voorgekomen, antwoordde hij op een vraag van het raadslid Anne-Mieke van der Vet van coalitiepartij D66.

‘Richtbedrag’

Volgens Ellermeijer zijn er twee omroepen, waarvan de ene met en de andere zonder vergunning, die zich nu kunnen bewijzen. Beide krijgen volgens hem de kans zich in februari een plan te presenteren. Tot die tijd krijgen zij een deel van de subsidie, wat hij noemde een  ‘overbruggingsbudget’. Want de gemeente is niet verplicht het ‘richtbedrag’ van € 1,32 per huishouden ook uit te keren.

Maar de redenering van B&W dat er nu twee omroepen zijn, werd door Kortekaas bestreden. “Er is geen tweede omroep, alleen een club mensen die, zoals iedereen, op internet aan de gang kan. Dat heeft met een nieuwe omroep voor Amstelveen niets te maken. Zij komen daarom niet in aanmerking voor subsidie, naar de oordeelsvorming van het CvdM. Ook volgens Marina Casadei van de SP bestaan er in wezen geen twee omroepen en mag iedereen op internet iets doen. Maar de jurist zei dat ook een kandidaat-omroep kan worden gesubsidieerd. Casadei begreep niet dat die dan hetzelfde bedrag krijgt als de door het CvdM erkende officiële omroep.

Delen

Ellermeijer houdt er aan vast dat er voor volgend jaar ongeveer € 150.000 op de begroting staat voor de lokale omroep en dat die dan maar tussen de twee moet worden verdeeld. AAN! is volgens hem een compleet nieuwe partij in omroepland, die zich nog moet gaan bewijzen. Dat resulteert in een lagere vergoeding voor RTVA. Overigens staat het zowel die zender als de nieuwe organisatie, die samenwerkt met NH Media, vrij een beroep te doen op het Mediafonds voor journalistieke projecten. Volgens NH Media is al op 10 november het besluit genomen door B&W subsidie te geven aan de stichting AAN!, zei Ilika Polderman van GroenLinks, aan wie overigens de criteria voor die subsidie niet duidelijk waren. Ook voor raadslid Jacqueline Höcker van AVA (die zich overigens eerder achter B&W schaarde) is veel nog onduidelijk.

Gedoe

Volgens Ellermeijer, antwoordend op Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), zijn geen toezeggingen gedaan aan de nieuwe omroep, hoewel die wel nadrukkelijk een onderdeel van de pleitnotitie was bij de hoorzitting bij het CvdM. Maar volgens Ellermeijer kunnen zich meer initiatiefnemers bij de gemeente melden.

De gemeenteraad beslist binnenkort of er, zoals B&W voorstellen, geen bezwaar wordt gemaakt tegen het besluit van het CvdM aan RTVA een licentie te geven en dat van januari af aan beide stichtingen geen subsidie wordt verleend, alleen een overbruggingskrediet tot februari, als zij zich moeten presenteren. Sandra van Engelen (CDA), reagerend op Polderman: “Dit hele gedoe zou niet nodig zijn geweest als RTVA aan de eisen voldeed.” Maar die eisen liepen voor het Commissariaat voor de Media en de Gemeente blijkbaar uiteen.

40 REACTIES

  1. Het was een bizarre bijeenkomst. Ik heb die gevolgd.
    Hele en halve onwaarheden werden geponeerd. De jurist legde alles uit naar de hand van de politieke invulling en het leek inderdaad gewoon een politiek gekleurde bijeenkomst die niet volledig openbaar was maar semi-openbaar geleid door een ambtenaar. De externe ‘jurist’ deed alsof hij alles van de Mediawet wist, maar in feite misleidde hij met opmerkingen over Omroep West en RTV Rijnmond de gemeenteraad. Er zijn geen situaties bekend waarbij de gemeente direct niet publieke omroepen subsidieert, maar dat zij hij niet. En zo negeerde hij allerlei zaken die in de uitspraak van het Commissariaat voor de Media genoemd zijn. Daarnaast gaf hij zijn ‘persoonlijke mening’ die andere burgers niet mogen geven over dit onderwerp in de vergadering.

    AAN is geen omroep. Ze heeft geen uitzendlicentie, geen publieke en geen commerciele. Het is een club mensen waarin enkele oud-medewerkers van RTV Amstelveen zetelen.

    Het is bizar dat de gemeente Amstelveen een niet-publieke media-instelling per direct wil financieren en de publieke media-instelling gaat korten en die financieringen koppelt aan elkaar, op basis van wat eigenlijk?
    Martin Kortekaas heeft gelijk als hij zegt kan iedereen op internet audio en video en tekst publiceren zoals ook deze Amstelveenblog doet.

    Alhoewel Rob Ellermeijer zegt geen (juridische) toezeggingen te hebben gedaan viel op hoezeer Ellermeijer aandrong op politieke steun om zowel AAN als RTV Amstelveen financiering te geven en de koppeling van ofwel allebeid of niks. En dat is vreemd.

    Ook vreemd: de wethouder noemde RTV Amstelveen een slechte omroep. Daarmee begaf Rob Ellemeijer zich op glad ijs. Als bestuurder en politicus heeft hij een politiek oordeel uitgesproken over de lokale publieke omroep. Hji gaf nauwelijks tot geen onderbouwing daarbij maar diskwalificeerde vlak na de licentieverlening de lokale omroep duideljik zijn voorkeur aan AAN ventilerend, terwijl die nog geen seconde heeft uitgezonden, geen actieve website heeft en eigenlijk niets heeft geproduceerd behalve een intentieovereenkomst met NH Media waarin wordt uitgesloten dat er een nieuwe samenwerking mag komen tussen RTV Amstelveen en NH Media.

    Ik stel Johan voor, dat je ook een stichting op zet en af en toe filmpjes gaat publiceren (met het subsidiegeld!) en je dan ook ‘omroep’ noemt en subsidie aanvraagt. Hetzelfde kan dan ook Amstelveenweb, AmstelveenZ en Amstelveens Nieuwsblad doen. In het kader van non-discriminatie zou het raar zijn als ze je afwijzen.

    Als ze alleen RT Amstelveen subsideren en verder geen private initiatieven is dat echter wel te volgen. Wat hier gebeurde is politici die op de stoel van de media gaan zitten en persoonlijke afkeer en persoonlijke voorkeuren laten prevaleren boven het belang van burgers en de gemeente.

    In een normale lokale democratie zou je denken dat men zich inleest in wat een lokale publieke omroep kan op de schaal van Amstelveen (dus geen NPO of AT5 spelen) algemene subsidie-eisen stelt, die checkt, eisen stelt aangaande scheiding politiek en media en zich verder verre houdt van inhoudelijke bemoeienis met de omroep zoals sinds lange tijd gebeurt in Amstelveen.

      • er werd beweerd dat Omroep West en RTV Rijnmond met elkaar concurreren en er dus twee initiatieven zijn in Zuid Holland als voorbeeld. Echter dat is dus onzin. In de Mediawet is expliciet opgenomen dat er twee publieke regionale omroepen zijn in Zuid-Holland. Daarbij is het de facto zo dat Omroep West en RTV Rijnmond elk andere gebieden bedienen en elkaaar juist NIET beconcurreren. Omroep West is voor Leiden en Den Haag (Noordelijk deel Zuid-Holland) en RTV Rijnmond is voor het zuidelijk deel van Zuid-Holland: Rotterdam en Rijnmond. Kortom (bewuste) misleiding in de richting van de gemeenteraad.

        • Ik zou als gemeenteraad toch echt gaan twijfelen aan een jurist wiens adviezen inmiddels twee keer hebben geleid tot een draai om de oren van het CvdM en (nu nog steeds beweert dat zij het bij het verkeerde eind hebben) en stelt dat de twee genoemde regionale omroepen concurrenten zijn. Zelfs in hun jaarverslagen en op hun website staat dat ze samenwerken.

          Hoeveel onzin gaat de raad nog slikken voordat ze wakker worden?

  2. Helaas heeft de gemeente (lees de wethouder) het zo gedaan dat je alleen bij aanmelding vooraf met opgaaf van je naam mocht meekijken via Microsoft Teams. En het was officieel een ‘beeldvormende’ bijeenkomst waardoor ze die niet openbaar beschikbaar hebben gesteld. Maar er werd enorm veel politiek bedreven en ook om beslissingen gevraagd vanuit de wethouder.

  3. Ronduit stuitend wat het college B&W hier doet.
    Hoewel RTVA absoluut mijn club niet is, dient zij wel fatsoenlijk te worden behandeld zeker nu zij (geheel volgens de regels) de uitzend licentie heeft gekregen. Ik zou hen willen adviseren een jurist in de arm te nemen teneinde te beoordelen of hier een zaak ligt. Hen wordt hier uiteindelijk zo’n € 60.000,– door de neus geboord.

    Het college van B&W toont zich in ieder geval een bijzonder slecht- en gefrustreerd verliezer.

    • Er is overigens inderdaad op 10 november een bericht verschenen op NH Nieuws dat heel snel weer verwijderd is. Dat bericht begon met volgende regels:

      “AMSTELVEEN – Stichting AAN wordt de nieuwe lokale omroep van Gemeente Amstelveen. Op 10 november 2020 heeft het College van B&W ingestemd met de subsidieverstrekking voor 2020 en 2021, waarmee Actueel Amstellands Nieuws (AAN) waarschijnlijk de steun krijgt vanuit de Gemeente Amstelveen om haar omroep op te starten.”

      Dit was dus een week voordat het CvdM haar aanwijzingsbesluit publiceerde.

  4. Ik moest even zoeken, maar hier dan de volledige tekst van het bericht op NH Nieuws van 10 november jongstleden:

    “AMSTELVEEN – Stichting AAN wordt de nieuwe lokale omroep van Gemeente Amstelveen. Op 10 november 2020 heeft het College van B&W ingestemd met de subsidieverstrekking voor 2020 en 2021, waarmee Actueel Amstellands Nieuws (AAN) waarschijnlijk de steun krijgt vanuit de Gemeente Amstelveen om haar omroep op te starten. De raad besluit daar later over.

    Om deze samenwerking regionaal kracht bij te zetten, is er een intentieovereenkomst voor een langdurige samenwerking gesloten met NH Nieuws. Zowel NH Nieuws als AAN willen de lokale nieuwsvoorziening verbeteren en zijn van plan een gemeenschappelijke nieuwsredactie op te zetten voor Amstelveen en omgeving.

    Actueel Amstellands Nieuws wordt de lokale omroep voor alle Amstelveners. Een jonge groep Amstelveners wil door middel van een nieuwe lokale omroep een fris geluid laten horen binnen Amstelveen en focust zich door de inzet van diverse mediakanalen op alle leeftijdscategorieën.

    Verbindingsfactor
    De omroep vindt het belangrijk dat het een verbindingsfactor wordt voor de diversiteit binnen Amstelveen en een verlengstuk vormt voor de lokale samenleving. AAN wordt een moderne lokale omroep waar de lokale samenleving en de lokale gemeenschap centraal komt te staan, een opleidingsinstelling voor jong mediatalent en een omroep waar de samenwerking met lokale en regionale initiatieven zal worden aangemoedigd.

    Het bestuur van de omroep, bestaande uit Celine Sulsters, Nickelas Kok, Joost Bende, Peter de Groot en Bas de Haan, is blij dat de gemeente Amstelveen dit frisse mediageluid omarmt en steunt en gaat de komende maanden samen met een sterk redactioneel en journalistiek team de verwachtingen meer dan waar maken.”

  5. Dit noemen ze dan nog besturen! Het is meer een rondje wie kan het verste plassen. En dat alles over de rug van de democratie en de belastingbetaler. 🤮🤮🤮
    Een conference waard, deze schijnvertoning.

  6. En nu ontkent de wethouder bij hoog en bij laag dat dat besloten is, en ontkent dus ook dat er een toezegging gedaan zou zijn aan stichting AAN…raar want die samenwerkingsovereenkomst bestaat dus wel en die benadeelt RTV Amstelveen en de wethouder probeerde gisteravond subsidie aan AAN door te drukken wat steun betreft bij de gemeenteraad.

    Misschien geen juridische toezegging maar wel misschien een intentie?!

  7. Onbehoorlijk bestuur. B&W moeten onder toezicht of curatele worden geplaatst.

    Deze soap moet onderwerpen worden aan onafhankelijk journalistiek onderzoek dat door de onlangs aangestelde Mediaraad voorgedragen kan worden voor subsidie.

  8. Sandra van Engelen (CDA), reagerend op Polderman: “Dit hele gedoe zou niet nodig zijn geweest als RTVA aan de eisen voldeed.”

    Misschien moet mevrouw Van Engelen zichzelf eens afvragen of deze gemeenteraad niet een beetje de weg is kwijtgeraakt qua ‘eisen’. Ze kan de kritiek beter richten op wethouder Ellermeijer, die de raad allerlei illusies heeft voorgehouden over de mogelijkheden en voedt met verkeerde informatie. De wetgeving is duidelijk en als hij zich hierop had ingelezen had hij van mijlen ver kunnen zien aankomen dat het Commissariaat van de Media dit nooit zou goedkeuren.

    Heeft raad een objectief beeld over wat er heeft afgespeeld tijdens de vergaderingen met Ellermeijer, NH en RTVA? Het is al bewezen dat hij invloed heeft uitgeoefend op het eindrapport van de ‘onafhankelijke deskundige’ en zelf allerlei bezwaren ertussendoor gefietst heeft.

    https://www.mijnamstelveen.nl/rtva-advies-begeleider-over-omroep-onder-druk-van-gemeente-aangepast/

    Naar commentaar vanuit RTVA wordt niet meer geluisterd, men is inmiddels zo vooringenomen dat de wethouder met al deze bergen nonsense wegkomt. Ondertussen kan het pluche doen en laten wat hen blieft. De lokale journalistiek heeft geen capaciteit of is gelieerd aan politieke stromingen.

    Weet je waar we behoefte aan hebben? Professionele en onafhankelijke journalistiek. En niet vrijwilligers voor je karretje spannen.

    Leest u mee, Mevrouw van Engelen?

  9. “maar in feite misleidde hij met opmerkingen” zegt Gerard.
    Misschien doe jij dat ook de hele tijd Renz Straatman alias Gerard (Visser). Ex teamleider RTVA. Het is wel fijn dat je na gisteren eindelijk exposed bent en je opmerkingen toch in een ander daglicht komen te staan. Wees een kerel en gebruik je eigen naam in al je correspondentie naar Gemeente, Griffie en Raadsleden.

    • Kees Noomen, de man der mannetjes. De man die vooral hoog van de toren blaast. De man die gebrek aan transparantie samen met Herbert Raat en Rob Ellemeijer tot kunst verheft en alles maar geneuzel vindt als iemand een andere mening heeft en dan er met volle kracht de persoonlijke aanval opent omdat die geen argumenten heeft. Kinderen van 10 doen dat ook, maar volwassen mensen?!

      Ik kan u met de hand op mijn hart beloven: ik heet geen Renz Straatman, ik ken Renz Straatman niet en heb de beste man nog nooit gesproken. Ik denk dat u aan Renz Straatman excuses verschuldigd bent, want u plaatst hem in het openbaar in een kwaad daglicht. En dat heet in gewone taal de aantasting van de eer, goede naam of het aanzien van iemand anders. En u doet dat totaal ongefundeerd, het heeft wel iets weg zoals Donald Trump te werk gaat.

      Ik beloof u een ding: ik word en werd nooit ingehuurd voor een lokale omroep, ben en was nooit voor enige lokale omroep actief, ben geen lid van een politieke partij, ben geen volksvertegenwoordiger, word NIET uit belastinggeld betaald en betaal netjes mijn belastingen vanuit mijn werk in de private sector.

      Blijkbaar doen voor de heer Noomen die een fractie aanstuurt waar 9 van de 10 raadsleden man zijn, waar sinds bijna 18 jaar (!) in Amstelveen bijna alleen mannen toegelaten worden als wethouder of VVD-burgemeester, waar in het bestuur ook nauwelijks plek is voor mannen, daar doet de inhoud er niet toe. Als men maar een ‘mannetje’ mag zijn en de afzender kan worden aangevallen zoals de heer Kees Noomen ook zeer graag doet in de gemeenteraad als iemand probeert op de inhoud in plaats van op de man te spelen.

      Wat dat met democratie en volksvertegenwoordiging te maken heeft kan ik niet snappen.

      • Ik wijs er wel op dat toen ik ooit in Amstelveen kwam er een vrouwelijke VVD-wethouder was en nog niet zolang geleden de VVD twee vrouwelijke wethouders leverde aan het college van B&W. Maar goed, die waren mogelijk weer niet Lesbisch en niet gekleurd….

        • Heb het even opgezocht. Nog niet zo lang geleden is 18 (!) jaar geleden toen deze (laatste) vrouwelijke VVD-wethouders vertrokken. Herbert Raat en Kees Nomen deden in 2006 hun intrede in de raad als topfiguren bij de VVD Amstelveen. Het zal zeker nog 2 jaar duren voordat er verandering (zou het?) kan zijn dus 20 jaar met een absoluut dieptepunt wat betreft man/vrouw verhouding bij de VVD. Sindsdien mogen alleen mannen die eer hebben en krijgen vrouwen praktisch geen ruimte meer bij de VVD Amstelveen.

  10. @Robert, het wordt inderdaad een steeds grotere soap. RTVA heeft nooit de kwaliteit kunnen leveren die je zou willen. Ik heb ooit gezegd in de Raad dat al geef je ze 500k dat het nog steeds houtje toutje blijft en soms het glazuur van je tanden sprong. Daar zijn Renz c.s.en andere RTVA mastodonten ook zo boos over ondanks hun harde werken en goede bedoelingen. Ze zijn ook mede afhankelijk van vrijwillgers maar if you pay peanuts you get monkeys. Politieke partijen vinden zgn journalistieke onafhankelijkheid belangrijker dan kwaliteit. Maar hoe onafhankelijk ben je als je volledig aan het infuus van de gemeente ligt? NH Media heeft in nov 2018 een uitstekend plan gepresenteerd aan de gemeenteraad waarbij de technologie van NH media wordt gebruikt als white label en de front zou RTVA zou zijn. Ze zijn er gezamenlijk niet uitgekomen. Twee besturen die allebei de baas willen zijn dat gaat nooit werken.Vervolgens is door de wethouder en door een ruime meerderheid vd Raad terecht het vertrouwen opgezegd.Het commissariaat toetst marginaal en kijkt alleen naar de formaliteiten en niet maar de inhoud en blijkbaar ook niet naar een advies van de Raad. Dat maakt het er niet makkelijk op. NH media heeft een infrastructuur en ervaring op meerdere plaatsen waar het wel lukt en proberen dat met andere mensen nu via AAN maar zonder uitzendvergunning. Misschien moeten we ze een kans geven omdat te bewijzen want dat kan prima zonder zendvergunning. Maar of het gaat werken weet ik zo niet. At5 is vaak ook niet om aan te zien en gaan bakken met geld naar toe

    • Ik wil me er eigenlijk niet mee bemoeien, maar constateer wel dat de politieke partijen, die in de gemeenteraad zitten, wel betrokken waren bij het oordeel over RTVA. En dat voor een gezelschap dat zogenaamde onafhankelijkheid belangrijk vindt. Maar ach, door in de gemeenteraad te zitten hebben ze blijkbaar opeens allemaal verstand van journalistiek. NH Media tekende eerst een samenwerkingsovereenkomst met RTVA, blijkbaar zonder te zien dat het niet klopte en ook de programma’s dat niet deden, en gaat nu in zee met AAN!, waarvan nog niets een programma is gezien. Knap hoor.

  11. Kees Noomen laat zich hier gelden dat hij graag aan de knoppen zit van een lokale omroep. Politiek en media. Hij verwacht van een lokale omroep blijkbaar een kwaliteit dat miljoenen kost. Heeft de heer Noomen uberhaupt wel eens gekeken wat lokale omroepen doen in den lande qua grootte van Amstelveen en hoe het idee bestaat van een lokale omroep?

    Hij zei onderstaande in de commissievergadering van januari jl. over RTV Amstelveen:

    “Nou zitten we nou daar op te wachten? In ieder geval wij niet. Ja, dat nieuws wordt gewoon aangeboden door een aantal marktpartijen in Amstelveen en laat die het lekker doen Die vernieuwing heb ik in ieder geval niet gezien, behalve dan gewoon nieuwsdoorschuiven en persberichten over tikken. Ja, dat kunnen we allemaal. Dat is niet onafhankelijk nieuws. Ik had, we hadden daar graag een verdieping willen zien. Ik vind de website van RTVA helemaal niet slecht. Ik moet zeggen ik kijk er zelf regelmatig naar. Doen waarschijnlijk allemaal, dat is prima, maar dat is iets anders dan een licentie naar tv, daar schiet het glazuur van je tanden, daar wil je niet naar kijken.
    En, ja, wij hebben inmiddels geen vertrouwen meer en dan ook geen verantwoordelijkheid voor wie … meer nog meer geld in te gaan stoppen. ”

    Hij zei dus dat nieuws door marktpartijen gedaan kan worden.

    Hij wil dus dat een niet-publieke stichting die geen uitzendlicentie heeft, met uitsluiting van RTV Amstelveen (immers exclusief!) geld krijgt om met NH Media een website te bestieren.

    De heer Noomen verwart ook de met miljoenen gefinancierde NH Media met een lokale omroep. En weet u? AT5 wordt door dezelfde organisatie als NH Media gemaakt in opdracht van de Publieke Omroep Amsterdam maakt NH Media die zender. Grappig toch dat de heer Noomen die opvatting dan heeft. De grapi is ook dat Noomen denkt dat het andere mensen zijn, maar als je goed kijkt naar de mensen bij AAN zijn het vooral ex-RTV Amstelveen mensen waarvan er EEN zelfs in juli in het openbaar pleitte voor de continuering van de licentie bij de gemeenteraad. Dus hoezo andere mensen?

    De vraag is of de samenwerkingsovereenkomst juridisch de toets der Commissariaat voor de Media kan verdragen. Het Commissariaat voor de Media kijkt naar meer dan alleen wat de heer Noomen stelt: ze kijken naar het gehalte aan Informatie Cultuur en Educatie. Ze kijken hoe eea grofweg functioneert en kijken naar veel meer dan hetgeen de heer Noomen suggereert. Wat de heer Noomen wenst is inhoudelijke toetsing. Dat gebeurt ook bij de NPO niet eens.

    De heer Noomen spreekt zichzelf tegen als ie eerst zegt dat marktpartijen lekker nieuws kunnen brengen als ie nu subsidie wil geven aan een preferente partij die andere partijen uitsluitend, waaronder ook dit blog.

  12. @“gerard”, zoals gezegd, veel partijen gruwelen van het idee dat er geen “publieke” omroep is. Je weet denk ik wat de VVD vindt van het publieke bestel. Dat mag een flink tandje minder en dat geldt zeker ook voor lokale omroepen wat mij betreft. Degene die het wel willen kunnen dat tegenwoordig prima via internet doen en moeten lekker financieel hun eigen broek ophouden. Er zijn blijkbaar VNG richtlijnen waar in ieder geval RTVA aanspraak op kan maken. Ik meen dat de heer Roel Smit in de commissie insprak en zei dat je voor minder dan 2,5 ton geen TV kan maken. Bij het verweer in zaak bij het commissariaat kon het ineens wel voor de minimumnorm? Hoezo over zichzelf tegen spreken? Wie kijkt er nog TV tegenwoordig? De jeugd zeker niet.
    Wat vindt “Gerard” dan wat er moet gebeuren?

    • Als ik mij er even in mag mengen, vermoed ik dat de strekking van het verhaal niet zo zeer geldt voor het medium ‘TV’, maar de mankracht die nodig is om journalistiek te bedrijven in tekst en beeld. Twee redacteuren om maandag tot zondag online up to date te zijn, en twee journalist/camjo’s om verhalen uit te werken. Keer 40.000 werkgeverslasten en dan nog facilitaire kosten, en je bent aardig op weg om een goede publieke voorziening op te tuigen. Wie beweert dat het voor de helft kan of dat het allemaal uit de markt kan worden gehaald, wens ik veel succes.

      • Je kan natuurlijk ook een drijvend zwembad aanschaffen of een metalen drol in plaats van drie jaar een omroep, maar dat heet blijkbaar democratie.

    • Om te beginnen zou de VVD zichzelf divers kunnen maken in Amstelveen. Dus nooit meer 90 % man als raadsleden en nooit meer 100% mannen als VVD-leden in B&W en een oververtegenwoordiging van mannen in het VVD-bestuur. Het is geen 1920 toen vrouwen nog maar net vrouwenkiesrecht hadden gekregen maar de facto geen echt plek konden hebben als verkozenen, maar 2020. Lizzy van Dorp, Jeanne-Fortanier-de Wit, Joke Stoffels-van Haaften en Haya van Someren zouden zich omdraaien in hun graf.

      Terug naar de lokale omroep waar u naar vraagt: uw redeneringen volgend zou u – als u staat – voor uw mening in feite zeker geen (directe) financiering behoren te geven als liberaal aan een private partij als AAN of andere private partijen.
      Als het gaat om de lokale publieke medie instelling, in casu RTV Amstelveen het volgende.

      Ten eerste het definieren en erkennen van de beperktheid van een lokale omroepen vergeleken met landelijke en regionale omroepen, de erkenning en scheiding van politiek enerzijds en anderzijds media.

      VNG heeft een aantal richtlijnen opgesteld die u kunt vinden op https://vng.nl/sites/default/files/brieven/2014/attachments/20140402_beleidsinstrumenten-gemeentelijke-bekostiging-lokale-omroepen.pdf
      Op pagina 10 en 11 kunt u daar kriteria vinden. Daarnaast kan de omroep ook als lokale rampenzender dienen en politieke live uitzendingen verzorgen, misschien wel begeleid door journalistieke na/voorpraat.

      Een lokale publieke media-instelling heeft media-aanbod op radio (lineair), televisie (lineair) en op internet (tekst, beeld, on demand, etc). Het is dus niet alleen televisie, maar en, en, en. Men kan er van vinden wat men wil maar de facto doet RTV Amstelveen dit ook nu in een vorm die past bij de financiering van dit moment. RTV Amstelveen zal met haar lineaire televisie-uitzendingen nooit specifiek alle subdoelgroepen kunnen bereiken aangezien ze een algemeen Amstelveens publiek moet bereiken en het om het algeheel gaat:.juist ook op internet heeft men bereik, waarbij video en tekst wordt gecombineerd.

      Ik zou zeggen laat RTV Amstelveen daar een begrotingsplan op indienen en men kan aan de hand daarvan een subsidie verlenen. Denk dat ze best wel in staat zijn te omschrijven hoe zij als omroep invulling op die kriteria kunnen geven zodat zij aantonen die spil te kunnen vormen als journalistieke en relevante lokale media-instelling in Amstelveen. Die kans wordt hun tot nu ontnomen door het voorstel tot halvering van de subsidie. NLPO (branche organisatie lokale omroepen) en het Commissariaat voor de Media kunnen u vast elk vertellen hoe dit precies kan werken, wat de rol van politiek en gemeentebestuur daarbij is. Mijn tip is ook: Ga daar verder niet allerlei invulling te voren aan geven als politiek (verplichte samenwerkingen of het verhinderen daarvan etc) behoudens die algemene kriteria.

      U kunt daarnaast van een vrijwilligersorganisatie lastig dezelfde hoogstaande kwaliteit en continuiteit verwachten van instellingen die voor miljoenen gefinancierd worden. Met andere woorden uw verwachtingen bijstellen kan helpen net zoals uw persoonlijke inhoudelijke opvattingen over de programmering. Het voetbal van het Ajax Eredivisieteam is toch echt anders dan Sporting Martinus om maar iets te noemen: het is allebei voetbal. De hoofdlijnen en kriteria omschrijft de VNG best aardig.

      TOELICHTING mbt financien:
      De gemeente Amstelveen heeft zelf 150.000 euro in de door de gemeenteraad vastgestelde begroting 2021 opgenomen voor de Mediawettelijke lokale publieke omroep. Als het om professionele krachten gaat die men daarvan kan inhuren fulltime, kunt u ook de rekensom maken. Als men een redactie nodig heeft, presentatoren, techniek en meer, is ook te snappen dat dagelijkse verse televisie-uitzendingen van 1 uur lastig zijn. Wellicht een weekjournaal en een wekelijkse talkshow, maar daar kan de omroep u vast meer over vertellen. Met enige investering en creativiteit kan de omroep misschien internet, radio- en televisie combineren vanuit hun journalistieke opgave en ook programmatisch combinaties leggen. Maar dit is echt aan de omroep.

      Uit de geopenbaarde jaarrekening 2018 van RTV Amstelveen haal ik dat distributie, uitzendlasten, algemene lasten, auteursrechten, huisvestinglasten (huur bij gemeentelijk pand) alleen al in totaal 77.000 euro kost, en dan is er nog geen seconde uitgezonden en geen personeelslid betaald. De relatief hoge huur die de gemeente vraagt van 31.000 euro (denk marktconform, Amstelveen is duur) is de grootste losse vaste lastencomponent daarbij. Als de subsidie 150k zou zijn, houd men 73k over. Daar kan men met passen en meten met een relatief laag salaris al dan niet parttime drie mensen voor inhuren voor iets meer dan minimumloon (dat is tegenwoordig 1680 euro; ik kom dan uit op 1871 euro per maand gemiddeld per fte bij 3fte met 73k voor personeel). Wellicht nog een kracht indien wat reclamegeld wordt gegenereerd maar dat is het dan. Men moet daar niet te veel van voorstellen mbt reclame, het blijft een publieke omroep die regels omvat aangaande reclame en niet mag bijdragen aan winst door derden.

      Elke organisatie vraagt meer dan wat eigenlijk kan. Met het beperkte budget kan men op vrijwilligersniveau werken zonder personeelsleden, zoals gezegd dan is het een beperkt verhaal. In die zin denk ik dat u het kan snappen.

      PS in de tussentijd verdient RTV Amstelveen de komende maanden overbruggingsubsidie in afwachting van definitieve subsidie als de lokale publieke media instelling.

      • Ps2 kleine toevoeging nog: het is aan te bevelen ook de regel op te nemen dat politici op alle niveaus (dus bestuursleden, commissieleden, raadsleden, wethouders, burgemeester, e.d.) uit te sluiten van elke functie bij de lokale omroep en dat in aansluiting op integriteitsregels die daar mogelijk over bestaan, dat nog enige tijd nadat men die functies heeft neergelegd (denk aan 8 jaar na het neerleggen van die functie, zoals men ook voor de leden van de Mediaraad heeft geformuleerd).

  13. @Noomen Oh, ben ik de volgende om een persoonlijke aanval op te richten? Wat een onsympathieke manier van debatteren. Laat ik er alleen van zeggen dat het bij het Commissariaat niet gaat om gemeentelijke subsidies. Dat hebben we daar juist heel duidelijk gesteld. Dat mag nu toch wel duidelijk zijn? We hebben ook in ander verband niet gesteld dat we voor de minimale wettelijke bijdrage een stevige, betaalde nieuwsredactie kunnen neerzetten. Elke diamant heeft zijn eigen prijs. Maar ik zou RTvA toch even blijven volgen de komende weken. Verder is checken van feiten een goed gebruik voor journalisten. Ook een tip voor raadsleden! Dus is een excuus in de richting van Gerard en Renz wel op zijn plaats. Daar laat ik het bij.

  14. Laat ik zeggen dat ik blij ben met de aanpak van de gemeente. RTVA is echt een zooitje geworden. En dat is jammer want ze waren redelijk aan de weg aan het timmeren.

    Als je kijkt naar de TV is er een beroerde talkshow, met afgrijselijke presentatie en onderwerpen die nog een kind van 12 kan bedenken. In de overige tijd zie je filmpjes van een drone. Ik moet gelijk weer denken aan die rondrijdende auto. Afgrijselijk. En dan heb ik het nog niet over het gevaar voor Schiphol.

    De radio is een club hobbyisten die totaal geen samenhang uitstralen of lokale belangen vertegenwoordigen. Vooral de plaatjes en zichzelf vinden ze het belangrijkste. Zeg nou eens eerlijk. Wie luistert er naar?

    Iedereen hier spreekt moord en brand over de ‘ondoorzichtigheid’ van de gemeente. Maar laten we niet vergeten dat veel vrijwilligers bij RTVA zijn opgestapt afgelopen jaar. Ik kan mij alleen maar indenken dat ze dit doen omdat er intern dingen niet goed gegaan zijn. Op TV is vervolgens maanden niks uitgezonden. De site is traag en totaal niet meer relevant om te lezen.

    Ik denk dat RTVA de eer aan zichzelf had moeten houden en gewoon zijn verlies had moeten pakken.

    Of AAN nou daadwerkelijk zijn beloftes waar zal maken zal natuurlijk moeten blijken. Maar wat mij betreft het proberen waard. RTVA ging wat mij betreft inhoudelijk steeds beter. De hulp van RTV Noord Holland was goed te zien en ik denk dat die impuls een goede zet was.

    Ik gun Aan hun subsidiegeld en hoop dat ze de kans grijpen om te laten zien dat ze een omroep kunnen draaien die de Amstelvener vertegenwoordigt, en niet hun eigen egoïstische gezever.

    • In het verleden was RTVA inderdaad niet om aan te zien, maar zeg maar de laatste 2 jaar probeerden ze toch weer wat aan de weg te timmeren en vond ik het niveau wel beter worden. Ik vond ze nog wel steeds te veel aan de gemeente gelieerd, maar dat is misschien in het ons-kent-ons bestuurlijke cultuurtje van Amstelveen onvermijdelijk.
      Dat RTVA nu weer op een bedenkelijk laag niveau staat is volstrekt te wijten aan het handelen van de meerderheid van de raad. Er is gewoon een puinzooi van gemaakt met dank aan de gemeente.

    • In rectie op Broer Konijn:

      College van B&W 1998-2002: VVD-burgemeester Harry Kamphuis. VVD-wethouders: Wike Lijs-Spek en Joss Tabak (2 vrouwen, 1 man)
      College van B&W 2002-2006: VVD-burgemeester Harry Kamphuis. Per 2005 Jan van Zanen. VVD-wethouder: GEEN (100% mannen bij VVD)
      College van B&W 2006-2010: VVD-burgemeester Jan van Zanen. VVD-wethouders Frans Hellendall en Joss Tabak. Andere VVD-leden had B&W niet. (2 manenn 1 vrouw namens de VVD)
      College van B&W 2010-2014: VVD-burgemeester Jan van Zanen. VVD-wethouder Herbert Raat. Andere VVD-leden had B&W niet. (100% mannen bij VVD)
      College van B&W 2014-2018: VVD-burgemeester: Fred de Graaf tot 3 juli 2014. Per 1 oktober 2017: Bas Eenhoorn. VVD-wethouder Herbert Raat (100% mannen bij VVD)
      College van B&W 2014-2018: VVD-burgemeester Bas Eenhoorn. Tjapko Poppens per 28 mei 2019. VVD-wethouders: Herbert Raat en Rob Ellermeijer (100% VVD-mannen)

      Fractievoorzitter VVD: 2006-2010 Hans Bulsing 2010-heden Kees Noomen. (100% mannen)
      2002-2006 was Petra Kirch-Voors fractievoorzitter. (vrouw dus)

      Je hebt geljik dat 2006-2010 Joss Tabak wethouder was en ook in de periode 2002-2006 een vrouw fractievoorzitter. Daarmee is het aantal vrouwen dat nu bij de VVD Amstelveen een rol van betekenis blijft ineens verhoogt en blijkt het anno 2020 een behoorlijke mannenpartij. Totaal omgekeerd dan hoe deze partij in de periode 1998-2002 was!

      Blijft uiteraard staan dat in de kiesperiode 12 jaar lang (2010-2022) geen man er namens de VVD in B&W geen man aan te pas komt en dat het gewoon een gegeven is dat in de raad en kieslijst 2018-2022 van de VVD vrouwen praktisch gezien nauwelijks EEN plek hebben op 1 vrouw na. Als ik het nu goed begrijp is vermannelijking van de VVD Amstelveen dus in 2010 begonnen, resulterend in de huidige situatie. Mijn kritiekpunt blijft staanm de nuance heb ik hiermee hopelijk aan je gegeven, Broer Konijn.

  15. CORRECTIE2 (taalkundig) Blijft uiteraard staan dat in de kiesperiode 12 jaar lang (2010-2022) geen vrouw er namens de VVD in B&W aan te pas komt

      • Herbert Raat is sinds 2010 wethouder. Bij de komende verkiezingen in 2022 zou dat dus 12 jaar zijn (!). Daarvoor was hij 4 jaar raadslid. Maakt dus straks 16 jaar in de lokale Amstelveen politiek.
        Kees Noomen is sinds 2006 gemeenteraadslid en sinds 2010 fractievoorzitter. Maakt in 2022 dus 16 jaar in de gemeenteraad.
        Claudio Mancinelli is inmiddels bijna 10 jaar voorzitter van de VVD Amstelveen, in 2022 bijna 12 jaar.

        De top van de VVD Amstelveen, allemaal mannen, zetelt aldus best langdurig.

  16. Dat wist ik allemaal al Gerard, daarom kon ik je corrigeren.
    Je mag best een diversiteitsdiscussie voeren maar voor jou helaas : daar gaat de VVD echt zelf over, de leden over de kandidatenlijst en de kiezer over de gekozen raadsleden. En het is ook geen hard feit dat meer vrouwen in het college tot ander of beter bestuur leidt. In termen van afspiegeling is daar wel veel voor.
    En misschien vormen twee lokale omroepen wel een belangrijke bijdrage aan diversiteit!

    • Er waren ooit tijden dat de VVD kon bogen op het hoogst aantal percentage vrouwen op de kandidatenlijst en in de vertegenwoordigende organen. Das war einmal, want op de laatste kandidatenlijst van de VVD Amstelveen stonden vijf vrouwen en zestien mannen. Slechts één vrouw stond op een verkiesbare plaats. Dat zegt dan wel iets over de kandidatencommissie en de leden nietwaar?

    • En wat gaan die overlopers vanuit RTVA dan aan belangrijke bijdrage aan de diversiteit leveren wetende dat zij jarenlang werkzaam zijn geweest bij en voor RTVA?

    • Sja de VVD en haar leden gaan daar zelf over. De SGP ook, alleen die laatste doet niet mee in Amstelveen. Het gaat niet om beter of slechter bestuur het gaat om de afspiegeling van de samenleving.

      Uiteraard gaan kiezers er over wie ze stemmen. Tijd voor een campagne NIET op de VVD te stemmen?! het is geen 1916 meer, het is duidelijk welke rol de VVD Amstelveen anno 2020 voor vrouwen voor heeft, maar die is zeker niet aan de top en ook niet in een volksvertegenwoordiging. Op dit punt verschillen de SGP en de VVD niet zoveel….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.