Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen de regels over klimaatadaptatie aanscherpen. Hiermee worden toekomstige risico’s op schade verminderd en toekomstige kosten bespaard, zeggen zij, nu al preventieve maatregelen nemend. De nieuwe regels treffen voor de woningbouw.

De voorgestelde aanscherping heeft invloed op de inrichting van steden, locatiekeuzes en het ontwerp van gebouwen en infrastructuur.

Scherpere regels

Gedeputeerde Staten stellen voor vanaf januari bij nieuwe ontwikkelingen een verplichte inschatting van klimaatrisico’s in de regels van de provincie op te nemen. Ook beschrijft de wijziging maatregelen om klimaatrisico’s te voorkomen of beperken. Daarbij mogen risico’s niet worden afgewenteld buiten het projectgebied.

Rosan Kocken, gedeputeerde provincie Noord-Holland, benadrukt het belang van deze aanscherping: “Om te komen tot klimaatbestendige ontwikkelingen kunnen we beter nu investeren in plaats van straks het ene gat met het andere te vullen. Gemeenten, waterschappen, projectontwikkelaars en andere belanghebbenden willen weten waar ze aan toe zijn. Met deze aanscherping hebben ze die duidelijkheid”.

Impact

De scherpere regels hebben invloed op alle veranderingen in de omgeving, vooral op het gebied van woningbouw. Het, in mei 2024, gepubliceerde rapport ‘Klimaatrisico’s in Nederland’ van het Planbureau voor de Leefomgeving onderstreept het belang om snel keuzes te maken over aanpassingen aan klimaatverandering, meldt de Provincie. ‘Door nu aanpassingen te doen, kunnen negatieve gevolgen zoveel mogelijk worden voorkomen of beperkt.’ Hoewel de voorgestelde aanscherping kan leiden tot hogere kosten, zou uit onderzoek, in opdracht van de Metropoolregio Amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), zijn gebleken dat dit op de langere termijn kostenbesparend is. Het is duurder in een later stadium, bijvoorbeeld na de realisatie van woningbouw, alsnog aanpassingen te doen om de risico’s op schade te beperken, zegt Noord-Holland.

Klimaatbestendigheid

De provincie heeft als doel in 2050 volledig klimaatbestendig te zijn, wat betekent dat ze voorbereid wil zijn op klimaatverandering. Overigens denkt de gemeente Amstelveen dat al in 2040 te zijn. Aan gemeenten vraagt de Provincie nu een beschrijving te geven (motivering) van hoe zij rekening houden met de risico’s van klimaatverandering. Maar uit evaluaties blijkt dat deze regel weinig impact heeft, omdat deze beperkt wordt meegenomen of vaak afvalt in het proces. Daarom worden de regels aangescherpt.

Voor ontwikkelingen die al in gang zijn gezet, geldt een overgangsregeling om te voorkomen dat ze door de nieuwe regels worden belemmerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.